ΚΟΣΜΟΣ
Η Δανία ενισχύει την άμυνα της Γροιλανδίας μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι θέλει να την αγοράσει
Mια τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για τη Γροιλανδία, λίγες ώρες αφότου ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την επιθυμία του να αγοράσει την περιοχή της Αρκτικής, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Δανίας
Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Troels Lund Poulsen δήλωσε ότι το πακέτο είναι ένα «διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων» σε κορώνες, ή τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια (1,2 δισ. λίρες).
Μάλιστα, χαρακτήρισε τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης ως «ειρωνεία της μοίρας». Τη Δευτέρα ο Τραμπ δήλωσε ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος του τεράστιου νησιού ήταν «απόλυτη ανάγκη» για τις ΗΠΑ.
Η Γροιλανδία, ένα αυτόνομο έδαφος της Δανίας, φιλοξενεί μια μεγάλη διαστημική εγκατάσταση των ΗΠΑ και είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, καθώς βρίσκεται στη συντομότερη διαδρομή από τη Βόρεια Αμερική προς την Ευρώπη. Διαθέτει σημαντικά αποθέματα ορυκτών πόρων.
«Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση» δηλώνει ο πρωθυπουργός της μετά τον υπαινιγμό του Τραμπ
Τι περιλαμβάνει το πακέτο ενίσχυσης της Άμυνας
Ο Poulsen δήλωσε ότι το πακέτο θα επιτρέψει την αγορά δύο νέων πλοίων επιθεώρησης, δύο νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς και δύο επιπλέον ομάδων σκύλων έλκηθρων.
Θα περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση για την αύξηση του προσωπικού στην Αρκτική Διοίκηση στην πρωτεύουσα Νουκ και την αναβάθμιση ενός από τα τρία κύρια πολιτικά αεροδρόμια της Γροιλανδίας ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί υπερηχητικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.
«Δεν έχουμε επενδύσει αρκετά στην Αρκτική για πολλά χρόνια, τώρα σχεδιάζουμε μια ισχυρότερη παρουσία», δήλωσε.
Ο υπουργός Άμυνας δεν έδωσε ακριβές ποσό για το πακέτο, αλλά τα δανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι θα είναι περίπου 12-15 δισ. κορώνες.
Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα αφότου ο Τραμπ δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social: «Για τους σκοπούς της εθνικής ασφάλειας και της ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απολύτως αναγκαία».
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Mute Eged απάντησε στα σχόλια του Τραμπ, λέγοντας ότι «δεν είμαστε προς πώληση». Πρόσθεσε όμως ότι οι κάτοικοι της Γροιλανδίας θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι ανοιχτοί για συνεργασία και εμπόριο, ιδίως με τους γείτονές τους.
«Τα μέτρα δεν είναι απάντηση στις δηλώσεις Τραμπ»
Σύμφωνα με αναλυτές, το σχέδιο συζητείται εδώ και πολύ καιρό και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως άμεση απάντηση στα σχόλια του Τραμπ.
Όπως υποστηρίζουν, μέχρι τώρα η Δανία έχει αργήσει πολύ να επεκτείνει τη στρατιωτική της ικανότητα στη Γροιλανδία, αλλά αν η χώρα δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα ύδατα γύρω από την περιοχή από τις καταπατήσεις της Κίνας και της Ρωσίας, τότε οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για μεγαλύτερο έλεγχο είναι πιθανό να αυξηθούν.
Ο ταγματάρχης του στρατού Steen Kjaergaard της Δανέζικης Ακαδημίας Άμυνας υποστηρίζει ότι ίσως ήταν πρόθεση του Τραμπ να πιέσει τη Δανία σε μια τέτοια κίνηση.
«Πιθανόν να προκλήθηκε από την ανανεωμένη εστίαση του Τραμπ στην ανάγκη εναέριου και θαλάσσιου ελέγχου γύρω από τη Γροιλανδία και τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γροιλανδία, όπου κάποιοι εκφράζουν τη βούληση να κοιτάξουν προς τις ΗΠΑ - ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Νουκ μόλις εγκαινιάστηκε», δήλωσε στο BBC.
«Νομίζω ότι ο Τραμπ είναι έξυπνος… πείθει τη Δανία να δώσει προτεραιότητα στις στρατιωτικές της δυνατότητες στην Αρκτική, υψώνοντας αυτή τη φωνή, χωρίς να χρειαστεί να αναλάβει ένα πολύ αντιαμερικανικό σύστημα πρόνοιας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μεγάλη εξάρτηση της Γροιλανδίας από τις επιδοτήσεις της Κοπεγχάγης.
Η αρχική πρόταση του Τραμπ το 2019 να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία, η οποία είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, οδήγησε σε παρόμοια έντονη επίπληξη από τους ηγέτες εκεί.
Τότε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, χαρακτήρισε την ιδέα «παράλογη», οδηγώντας τον Τραμπ να ακυρώσει ένα επίσημο ταξίδι στη χώρα.
Δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που προτείνει την αγορά της Γροιλανδίας. Η ιδέα διατυπώθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1860 επί προεδρίας του Άντριου Τζόνσον.