Να πάνε και ... να μην ξανάρθουν τα Capital Controls!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Εκπρόσωποι του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου εκφράζουν ανακούφιση και αναμένουν τα επόμενα βήματα

Του Αντώνη Παντινάκη

Να φύγουν και να μην ξαναέρθουν ποτέ λένε (κι εύχονται) εκπρόσωποι του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου για τα Capital Controls, την οριστική άρση των οποίων ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι χαρακτήρισαν μία (πολύ δύσκολη) εποχή στην Ελλάδα· Δημιούργησαν αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά, ιδίως ρευστότητας και πλέον ανήκουν σε ένα παρελθόν το οποίο η πατρίδα μας όχι μόνο προσπαθεί να αποτινάξει από επάνω της, αλλά και να το ξορκίσει!

Με την επίσημη άρση των Capital Controls θα ενισχυθεί η εισαγωγή πρώτων υλών στην Ελλάδα αλλά και (κυρίως) το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στις τράπεζες, εκτίμησε στο Cretalive ο πρόεδρος της της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) κ. Χαράλαμπος Λεκάκης.

Ο ίδιος θεωρεί ότι πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μείνουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Και σε αυτή την πεποίθηση στηρίζει την ελπίδα του για παλιννόστηση... των ελληνικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, προκειμένου να στηριχθεί περαιτέρω η οικονομία της πατρίδας μας.

Τα “τεράστια προβλήματα” που δημιούργησαν “όλο το προηγούμενο διάστημα” οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη του κ. Λεκάκη, που δεν λησμονά ότι “η σταδιακή τους ελάφρυνση άρχισε να βελτιώνει τις συνθήκες”.

Ως “ένα βήμα που μπορεί να βοηθήσει την ελληνική οικονομία” βλέπει την κατάργηση των Capital Controls ο κ. Μανώλης Κουμαντάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

“Δεν αρκεί όμως αυτό”, μας λέει. “Και ούτε φυσικά η άρση από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη”.

Τα Capital Controls σημάδεψαν μία περίοδο που “όλοι εμείς οι άνθρωποι του επιχειρείν δε θέλουμε να ξαναζήσουμε”, τονίζει ο κ. Κουμαντάκης, ο οποίος ζητά επιπλέον... άρσεις:

“Η ελληνική οικονομία και η κοινωνία μαζί έχουν εγκλωβιστεί τα τελευταία χρόνια από τα εκατοντάδες νομοθετήματα που έχουν εφαρμοστεί. Πρέπει να αρθούν όλα αυτά. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος, χρειάζονται πολιτικές, χρειάζονται παρεμβάσεις επάνω στην οικονομία.

Δεν φτάνουν μόνο τα Capital Controls και η καλή διάθεση. Πρέπει να δημιουργηθούν πολιτικές που έχουν σχέση με τη ρευστότητα, με τη δημιουργία καινούργιων εισοδημάτων, με επενδύσεις.

Χρειάζεται ένας συνδυασμός πολιτικών και ενεργειών που να αρχίσει σιγά σιγά η οικονομία να ξεφεύγει, να κάνει ένα βήμα παραπάνω για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτά που πρέπει δημιουργήσουμε για τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα σε συνδυασμό με την βοήθεια του τραπεζικού συστήματος – το οποίο δεν βοηθάει, είτε γιατί δεν θέλει, είτε γιατί δεν μπορεί”
.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επεκτάθηκε περισσότερο στην τελευταία του φράση: “Δεν νομίζω ότι το τραπεζικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να προσδώσει ρευστότητα στην αγορά και να ανοίξει επιπλέον χώρο για τη δημιουργία καινούργιων επενδύσεων. Δυστυχώς, το τραπεζικό σύστημα που είχε έναν μεγάλο και αρνητικό ρόλο για την κρίση που περάσαμε στη χώρα, δεν μπόρεσε να παίξει κάποιο σημαντικό ρόλο για την ανάκαμψη της οικονομίας μας, παρότι έγιναν ανακεφαλαιοποιήσεις από χρήματα του ελληνικού λαού για τον σκοπό αυτό. Ίσως δεν μπορεί. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί από την νέα κυβέρνηση και γενικά το πολιτικό σύστημα”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ