ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Η Σκόνη της Αγκαραθιάς" στο κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης"

Από τη Θεατρική ομάδα Γαρίπας.

"Η Σκόνη της Αγκαραθιάς" στο κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης"

«Η Σκόνη της Αγκαραθιάς» που «σηκώθηκε» από τη Γαρίπα Μονοφατσίου τον Ιούλιο, πέρασε από το Αρκαλοχώρι στη 1 Σεπτέμβρη και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου φτάνει στο Ηράκλειο…

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των δύο πρώτων παραστάσεων και την απαίτηση του κοινού η κωμωδία του Μάνου Ταμιωλάκη “Η Σκόνη της Αγκαραθιάς” σε σκηνοθεσία Ευδοξίας Κλεισαρχάκη θα παρουσιαστεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης στο Ηράκλειο από τη Θεατρική Ομάδα Γαρίπας.

Λίγα λόγια για το έργο:

“Μια τσιγγάνα που ήθελε να πει τη μοίρα στον Μανώλη του Μαθιού -κάπου εκεί την περίοδο της κατοχής- μετάνιωσε και μόνο που τον πλησίασε μόλις διαπίστωσε ότι το πεπρωμένο του έχει σφραγιστεί από έξι 5άρια, τα «έξι πόδια του διαβόλου». Κι αυτός, για να εκπληρώσει την προφητεία, έκανε ό,τι διαβολιά χώρεσε ο νους του στους χωριανούς του στη Γαρίπα. Γι' αυτό και όταν βρέθηκε ένα σημείωμα πεταμένο στο πάτωμα στο καφενείο του Πλατανομιχάλη που έγραφε τα κουσούρια κάθε Γαριπιανού, όλοι πίστεψαν πως το είχε γράψει εκείνος. Στο χωριό ξέσπασε μεγάλη αναταραχή κι οι χωροφύλακες από τον Σκινιά έκαναν ανακρίσεις...”'

Η ξεκαρδιστική κωμωδία που καταδεικνύει τη ζωή στα χωριά της Κρήτης την εποχή του εμφυλίου και της κατοχής είναι γεμάτη νοήματα. Το κείμενο είναι βασισμένο στην προσωπική μαρτυρία του Μανώλη Στρατάκη του Μαθιού με καταγωγή από τη Γαρίπα, ο οποίος είχε καταγράψει με λεπτομέρεια τις φάρσες που έκανε στους χωριανούς του. Ωστόσο, μέσα από αυτήν την καταγραφή αναδεικνύονται στοιχεία πολιτισμικά της εποχής, οι δυσκολίες της ζωής, η φτώχεια, η ανέχεια, το κουτσομπολιό, οι λύπες και οι χαρές, η προδοσία αλλά και η συγχώρεση.'

Οι ηθοποιοί, παρόλο που είναι ερασιτέχνες, υποδύονται τους χαρακτήρες με αυθεντικότητα, η σκηνοθεσία είναι ευρηματική, η μουσική συντονίζεται άψογα με την πλοκή του έργου και τα σκηνικά αντικείμενα –αυθεντικά κι εκείνα- προέρχονται από την εποχή της παραδοσιακής κοινωνίας που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Γι’ αυτούς τους λόγους το έργο ανακινεί μνήμες και πάρα πολλά συναισθήματα. Το τέλος του εκπλήσσει πραγματικά τον θεατή, καθώς η πλοκή του μεταστρέφεται σταδιακά από την ξεκαρδιστική κωμωδία στο δράμα.

Αν θέλετε κι εσείς να μάθετε τα …κουσούρια κάθε Γαριπιανού της εποχής της κατοχής και του εμφυλίου, όπως και ποιός έγραψε τελικά εκείνο το σημείωμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ξεκαρδιστική παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Γαρίπας. 

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαρίπας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Συντελεστές:

Κείμενο: Μάνος Ταμιωλάκης

Σκηνοθεσία: Ευδοξία Κλεισαρχάκη

 

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μπάμπης Γρινιεζάκης, Ειρήνη Βεργαδή, Χρήστος Βασιλάκης, Μάγδα Χαλαμπαλάκη, Μπάμπης Μαράκης, Θωμάς Κλεισαρχάκης, Μανώλης Καλαφάτης, Χρυσούλα Μαράκη, Χρυσούλα Κλεισαρχάκη, Γιώργος Βασιλάκης, Ελευθερία Μαλάτου, Σοφία Μυλωνάκη.

 

Οι μικροί μαθητές της σκηνής του σχολείου είναι οι (αλφαβητικά):

Δανάη Αλετρά, Ερωφίλη Αλετρά, Αλέξανδρος Βασιλάκης, Κατερίνα Βασιλάκη, Θωμαή Καλαϊτζάκη, Κλεονίκη Γεωργία Καραϊσκάκη, Χρήστος Ντούρμας, Εμμανουέλα Ταμιωλάκη. 

 

Μουσική Επιμέλεια-Αρμόνιο: Θέμης Κρητικός

Ακορντεόν: Ειρήνη Γρατσία

Ηχοληψία/Φωτισμός: Αντώνης Αλεξάκης

Φωτογραφίες/Βίντεο: Νίκος Σωμαράκης 

Αφίσες/Πρόγραμμα: Kimon.gr


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση