ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαράζ ελέγχων για εκπτώσεις «μαϊμού»
Τι πρέπει να γράφουν τα ταμπελάκια, ποιο είναι το πρόστιμο
Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις και μαζί με τις προσδοκίες των εμπόρων για «γενναίους» τζίρους, έρχονται αυστηροί έλεγχοι για πλασματικές εκπτώσεις.
Η «καμπάνα» των 2 εκατ. ευρώ, που έπεσε πριν από τα Χριστούγεννα σε μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών για εκπτώσεις-«μαϊμού», ακόμα «ηχεί» στην αγορά, ενώ βαριές ήταν οι «καμπάνες» για ανάλογες παραβάσεις σε μεγάλες αλυσίδες καλλυντικών και σε αλυσίδες ηλεκτρονικού- οικιακού εξοπλισμού- παιχνιδιών την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, σύμφωνα με το iefimerida.gr
Αυτές οι περιπτώσεις είναι ο “οδηγός” για τις εφόδους, που ετοιμάζονται να κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και δεν είναι τυχαίο ότι οι Εμπορικοί Σύλλογοι ζητούν από τα μέλη τους να προσέξουν πολύ τι θα αναγράφουν στα ταμπελάκια με τις τιμές, καθώς τα πρόστιμα είναι βαριά.
Το «κλειδί» είναι οι αναγραφόμενες τιμές πριν και μετά την έκπτωση
Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές, ειδικά στην περίπτωση που έχουν εντοπίσει τα είδη που τους ενδιαφέρουν κι έχουν καταγράψει τις τιμές τους; Η τιμή πώλησης ΠΡΙΝ από τη μείωση (δηλαδή η προγενέστερη τιμή) είναι η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος για το συγκεκριμένο προϊόν για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών πριν την εφαρμογή της μείωσης.
Στον κανόνα συμπεριλαμβάνονται, μάλιστα, οι τυχόν μειώσεις τιμών προσφοράς έστω και για μια ημέρα και οι οποιεσδήποτε αυξομειώσεις τιμών, εκτός από την περίπτωση των προοδευτικών μειώσεων. Ως τιμή νοείται η πραγματικά προσφερόμενη τιμή στην οποία πωλεί ο έμπορος το προϊόν, δηλαδή όχι η συνιστώμενη τιμή καταλόγου ή του προμηθευτή, όχι η μέση τιμή πώλησης της αγοράς κλπ).
Για παράδειγμα, η αρχική τιμή του προϊόντος ήταν 60 ευρώ, αλλά η χαμηλότερη τιμή του προϊόντος των τελευταίων 30 ημερών έστω και για μια ημέρα, ήταν 50 ευρώ. Αν λοιπόν το κατάστημα διαφημίζει έκπτωση 20%, τότε η τιμή στο ταμπελάκι θα πρέπει να αναγράφει από 50 ευρώ στα 40 ευρώ.
Tι γίνεται στην περίπτωση που εφαρμόζεται μείωση τιμών σε όλα τα προϊόντα ή σε περισσότερα ή σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων ταυτόχρονα;
Συνηθίζεται στην περίπτωση αυτή ο έμπορος να ανακοινώνει μείωση τιμών «Έως» κάποιο ποσοστό π.χ. «Έκπτωση έως 50%». Στο σημείωμα του προς τα μέλη του, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας συνιστά μεγάλη προσοχή ώστε η ανακοίνωση να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να μην είναι παραπλανητική, όπως θεωρείται στην περίπτωση που μόνο λίγα από το σύνολο των προϊόντων δέχονται έκπτωση 50%, ενώ στην πλειονότητά τους τα υπόλοιπα έχουν δεχτεί μικρότερες εκπτώσεις.
Και τι γίνεται σε περίπτωση που ο έμπορος διαθέτει περισσότερα κανάλια ή σημεία πώλησης, όπου εφαρμόζει διαφορετικές τιμές για το ίδιο προϊόν;
Αν ο έμπορος διαθέτει περισσότερα κανάλια πώλησης π.χ. φυσικό κατάστημα και e-shop ή διαθέτει το προϊόν σε διαφορετικά σημεία πώλησης (περισσότερα φυσικά καταστήματα), εφαρμόζοντας διαφορετική τιμή, υποχρεούται να καθορίζει την προγενέστερη τιμή (αναφοράς) ξεχωριστά για το καθένα από αυτά.
Επομένως, η προγενέστερη τιμή (αναφοράς) που ισχύει στο φυσικό κατάστημα μπορεί να είναι διαφορετική για το e -shop ή για το άλλο φυσικό κατάστημα. Άρα ο έμπορος πρέπει κάθε φορά να προσδιορίζει την τιμή αναφοράς ανά προϊόν, ανά κανάλι και ανά σημείο πώλησης.
Οι «καμπάνες» σε όσους δεν συμμορφωθούν -Πρόστιμο 20.000 ευρώ
Αν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης της τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος του εμπόρου πρόστιμο έως το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο από 20.000 ευρώ.
Αν στον έμπορο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, τότε το ανώτατο ύψος του προστίμου προσαυξάνεται στο 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών του.