ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή υποχώρηση στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάιο
Συνεχίστηκε και τον Μάιο, όπως είχε συμβεί και τον Απρίλιο, η ελαφρά υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο
SHARE:
Μικρή υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος σημειώθηκε στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και τον Μάιο, όπως άλλωστε είχε συμβεί και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Αν και οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο υποχώρησαν μεταξύ Μάϊου και Απριλίου, οι επιδόσεις του κλάδου ήταν καλύτερες έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Μάϊο στις 87,9 μονάδες (από 96,1 μονάδες τον Απρίλιο), αισθητά υψηλότερα από τον Μάιο του 2020 πάντως, όταν κινούνταν στις 48,9 μονάδες). Οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων παρέμειναν αμετάβλητες στις +6 μονάδες, ενώ παράλληλα στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση οι θετικές εκτιμήσεις υποχώρησαν κατά +23 μονάδες και ισοσκελίστηκαν.
Αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο εξασθένησαν τον Μάϊο και διαμορφώθηκαν στις +13 μονάδες από +19 μονάδες τον Απρίλιο. Το ίδιο συνέβη με τις θετικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, που υποχώρησαν κατά 20 μονάδες και κινήθηκαν στις +19 μονάδες τον Μάϊο. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τις τιμές αναμένονται πτωτικές και διαμορφώνονται στις -13 μονάδες (από -10).
Τέλος, το 44% (από 23%) των επιχειρήσεων δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 31% (από 15%) να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και άλλο ένα 6% παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικά προσκόμματα λειτουργίας.
Ισχυρή άνοδος στην Ελλάδα
O δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ενισχύθηκε πολύ έντονα τον Μάϊο και διαμορφώθηκε στις 108,6 μονάδες, έναντι 97,9 μονάδων τον Απρίλιο. Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ στην έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας για τον Μάϊο του 2021, πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 14 μηνών, με τον δείκτη να επανέρχεται σε επίπεδα στα οποία κυμαινόταν πριν την πανδημία.
Σχεδόν σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν σημαντικά, καθώς η προοπτική της “κανονικότητας” ενισχύθηκε περαιτέρω. Παράλληλα, βελτιώθηκε σημαντικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών.
“Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, η επανεκκίνηση σε σημαντικά τμήματα της οικονομίας, η προοπτική έναρξης της τουριστικής περιόδου, έστω και αν δεν αποτυπώνεται ακόμη στη διεθνή κίνηση, καθώς και η κλιμακούμενη διαδικασία εμβολιασμού, διαμορφώνουν ένα σαφώς θετικότερο γενικό κλίμα στη χώρα, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον, δημιουργούν προσδοκίες περαιτέρω καλυτέρευσης του στην καλοκαιρινή περίοδο”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Εν αναμονή
Όπως πάντως προσθέτουν οι αναλυτές, αυτή η βελτίωση δεν σημαίνει και λήξη της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, για τουλάχιστον τέσσερις λόγους. Η ίδια η πανδημία δεν έχει ακόμη πλήρως τιθασευτεί και στην πορεία εξόδου από αυτήν, ο εφησυχασμός και δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να έχουν υψηλό κόστος. Οι επιπτώσεις της νέας ύφεσης στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί, αφού πολλές από τις παρεμβάσεις στήριξης συνεχίζονται - το σχετικό κόστος θα φανεί πιο καθαρά σε λίγους μήνες.
“Η ανάγκη σταδιακής αναστροφής των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων θέτει την οικονομική πολιτική σε δύσκολα διλλήματα, που θα καθορίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Η αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων ευρωπαϊκών, δεν θα γίνει αυτόματα και είναι κρίσιμη, όχι μόνο για να καλύψουν μέρος του επενδυτικού κενού αλλά και να σηματοδοτήσουν συνολικά την πορεία της οικονομίας”, τονίζει το Ινστιτούτο.
Συνεχής βελτίωση στην Ευρώπη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε την έντονη ανάκαμψή του τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε. και διαμορφώθηκε στις 113,9 μονάδες στην Ε.Ε. και στις 114,5 μονάδες στην Ευρωζώνη, από 109,9 και 110,5 μονάδες αντίστοιχα. Η ενίσχυση αυτή φέρνει τον δείκτη υψηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του και σε επίπεδα προ πανδημίας, ενώ παράλληλα προσεγγίζεται το υψηλό του Δεκεμβρίου 2017.
Η σημαντική άνοδος του δείκτη οφείλεται στη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, καθώς επίσης και στους καταναλωτές. Όσον αφορά στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε σε όλες τις χώρες με την Ιταλία (+11,0) να ξεχωρίζει και να ακολουθούν η Πολωνία (+5,1), η Γαλλία (+5,0), η Ολλανδία (+3,2), η Γερμανία (+2,8) και τέλος η Ισπανία (+2,3).