ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε κατά 15% η ζήτηση ρεύματος

Η πτώση της ζήτησης στη μέση τάση όπου τροφοδοτούνται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, φτάνει στο 22%.

No profile pic

Την ένταση των επιπτώσεων του lockdown στην ελληνική οικονομία αντανακλά η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκίνησε από το 6% τον Μάρτιο, πρώτο μήνα εφαρμογής, και κλιμακώθηκε στο 15% τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα κυρίως της «παγωμένης» τουριστικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση της ζήτησης στη μέση τάση όπου τροφοδοτούνται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, φτάνει στο 22%.

Από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προκύπτει επίσης ότι το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα πραγματοποίησε αντι-οικονομικές ροές ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων με την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Ως αντι-οικονομική ροή ενέργειας χαρακτηρίζεται η ροή ενέργειας από μία ζώνη προσφορών με υψηλότερη τιμή προς μία ζώνη προσφορών με χαμηλότερη τιμή ενέργειας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου και για την παραγωγή και κάλυψη της ζήτησης τον Ιούνιο. Οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν το 36,56% της ζήτησης, η παραγωγή των ΑΠΕ το 26,43%, οι εισαγωγές 23,93%, η υδροηλεκτρική παραγωγή το 7,43% και η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων μόλις το 5,64%.

Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου σημείωσε μείωση 6%. Οι εισαγωγές σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 σημείωσαν μικρή αύξηση 3%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν σημαντική αύξηση 211%.

Τον Ιούνιο καταγράφηκε περαιτέρω πτώση της μέσης Οριακής Τιμής του Συστήματος, η οποία διαμορφώθηκε στα 34,04 ευρώ η μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 0,23 ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 34,10 ευρώ η μεγαβατώρα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Η μείωση της ΟΤΣ που ξεκίνησε από την αρχή του έτους αποδίδεται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί ελάχιστα τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής, οι οποίες επιβαρύνονται από το υψηλό κόστος των ρύπων αλλά και στην κατακόρυφη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου. Η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε σε ποσοστό 74% και η υδροηλεκτρική παραγωγή σε ποσοστό 6%, ενώ κατά 21% αυξήθηκε η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ετσι ο λιγνίτης συμμετείχε στην παραγωγή ενέργειας τον Ιούνιο σε ποσοστό μόλις 7,42%, το φυσικό αέριο σε ποσοστό 48,06%, οι ΑΠΕ σε ποσοστό 34,74% και τα υδροηλεκτρικά σε ποσοστό 9,77%. Οι εισαγωγές για τον Ιούνιο ανήλθαν στις 916 GWh ενώ οι εξαγωγές
στις 147 GWh.

Πτωτική εμφανίζεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς, και τον Ιούλιο κυρίως λόγω της υποτονικής τουριστικής κίνησης. Από το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός τον Αύγουστο θα εξαρτηθεί και ο βαθμός ανάκαμψης της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια, αφού παραδοσιακά η βιομηχανική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα του θέρους υποχωρεί.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση