Μείωση αφορολογήτου ορίου και συντελεστών, ζητά ο ΣΕΒ

Στόχος είναι να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.

Μείωση αφορολογήτου ορίου και εμβληματικών φορολογικών συντελεστών, ταχύτερη της αναμενόμενης άρση των capital controls και έξοδο στις αγορές προτείνει ο ΣΕΒ προκειμένου να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. 

Παρά τις αβεβαιότητες οι αγορές έχουν αρχίσει να προσβλέπουν στην ταχεία ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και τη συμφωνία για άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του  χρέους, επισημαίνει. 

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ επανέρχεται στο ζήτημα της υπερφορολόγησης της οικονομίας που «έχει ήδη προσεγγίσει την επικίνδυνη ζώνη». Η διάρθρωση της φορολογίας πρέπει να αναθεωρηθεί με το φορολογικό βάρος να κατανέμεται σε περισσότερους ώμους, παίρνοντας λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους, τονίζει. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει και την πρότασή του για μείωση του αφορολόγητου, κάτι που φέρεται να ζητά μετ' επιτάσεως και το ΔΝΤ. 

Η σύμπτωση αυτή απόψεων αποκλείεται να περάσει απαρατήρητη από όσους κατηγορούν τον Σύνδεσμο για ταύτιση με τις πλέον σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, ιδιαίτερα τώρα μετά και την υπαναχώρηση του ΣΕΒ -όπως εδώ και καιρό καταγγέλλει η ΓΣΕΕ- από την εθνική γραμμή για τα εργασιακά, σε ό,τι αφορά συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο. 

Θετικά μηνύματα από τις αγορές

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του με τίτλο «Να τολμήσουμε ταχύτερη άρση των capital controls, μείωση της φορολογίας και έξοδο στις αγορές!» ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι παρά τις αβεβαιότητες που παραμένουν όσον αφορά στη διαμόρφωση μεσοπρόθεσμων συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χωρίς δανεικά, οι αγορές έχουν αρχίσει να προσβλέπουν στην ταχεία ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και τη συμφωνία για άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους. 

«Μία τέτοια εξέλιξη» προσθέτει «μπορεί να οδηγήσει σε επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η χώρα έχει εισέλθει σε ένα νέο κύκλο προσαρμογής και ανάκαμψης που εξυπηρετεί τον μεσο/μακροπρόθεσμο στόχο βιωσιμότητας του χρέους. Έτσι, θα δοθεί το σήμα που αναμένουν οι αγορές για ανάκαμψη των χρηματοδοτικών ροών και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου που αφορούν στις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών, και, σε εύλογο χρονικό διάστημα, του ελληνικού δημοσίου, με τις αγορές να προεξοφλούν την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.» 

» Η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τη διατηρήσιμη πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, όσο συντομότερα είναι αυτό εφικτό, πρέπει να αποτελέσει στόχο υψηλής προτεραιότητας, καθώς αποτελεί την κορωνίδα της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Η εδραίωση μιας τέτοιας κατάστασης μπορεί σε δεύτερη φάση, και αν δεν ανατραπεί από αρνητικές πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις, να δημιουργήσει κύμα άμεσων ξένων επενδύσεων και, έτσι, να επιτευχθεί ευκολότερα η ανάκαμψη της οικονομίας, η δημοσιονομική προσαρμογή, και η έξοδος από την κρίση». 

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει ο ΣΕΒ «μία τέτοια πορεία μπορεί να ενισχυθεί πολλαπλώς με την ταχύτερη της αναμενόμενης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τα υπερβολικά φορολογικά βάρη, με την κυβέρνηση να προεξοφλεί πειστικά με αυτό τον τρόπο, την πλήρη εφαρμογή και επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής. 

» Επιπροσθέτως, η δημιουργία ενός λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για την αποτελεσματική μείωση των κόκκινων δανείων και την αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων, θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια ταχύτερης εξόδου από την κρίση. Αυτό παραμένει ζητούμενο υψηλής προτεραιότητας, που όσο δεν αντιμετωπίζεται θα εξακολουθεί να δυσχεραίνει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, λόγω της έλλειψης επαρκούς ρευστότητας σε ανταγωνιστικούς όρους».

Ενδείξεις -έστω ασθενείς- ανάκαμψης

Μεσούσης της 2ης αξιολόγησης, που η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 5/12, και με πολλά θέματα να παραμένουν ακόμα ανοικτά, η ανακοίνωση θετικού και σχετικά, υψηλού ποσοστού ανάπτυξης +1,5% για το γ’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, συνιστά ενθαρρυντική εξέλιξη, σημειώνει ο ΣΕΒ στην ανάλυση του. 

Αν και δεν φαίνεται να έχουν ακόμη εδραιωθεί συνθήκες στέρεης ανάκαμψης, και το ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2016 αναμένεται μάλλον να διαμορφωθεί σε αρνητικό πεδίο μεταβολών (κυρίως λόγω σύγκρισης με ένα καλό τρίμηνο πέρυσι), παρόλα αυτά υπάρχουν, αν και ακόμη ασαφείς, ενδείξεις βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών, επισημαίνει ο Σύνδεσμος και παραθέτει στοιχεία για τον όγκο των λιανικών πωλήσεων και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Σημαντική αποκλιμάκωση των αρνητικών ρυθμών μεταβολής κυρίως του όγκου των λιανικών πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο του έτους, θα πιστοποιήσει, σε συνδυασμό με μία καλή επίδοση της μεταποιητικής παραγωγής πλην καυσίμων και του όγκου των εξαγωγών αγαθών, ότι οι τάσεις ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία αποκτούν μονιμότερο χαρακτήρα, σημειώνει

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ