Μέχρι και το 2023 τα "συμφέροντα" του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Παράγοντες με γνώση των διεργασιών στην Ουάσιγκτον διευκρινίζουν ότι το "είδος" της εποπτείας θα κριθεί από το εύρος της οφειλής της χώρας προς το ΔΝΤ.

Πέραν των χθεσινών διευκρινίσεων του εκπροσώπου του ΔΝΤ για την έτσι κι αλλιώς παραμονή του Ταμείου, στον μηχανισμό της μεταμνημονιακής εποπτείας στην Ελλάδα, παράγοντες με γνώση των διεργασιών στην Ουάσιγκτον διευκρινίζουν ότι το "είδος" της εποπτείας θα κριθεί από το εύρος της οφειλής της χώρας προς το ΔΝΤ. 

Συγκεκριμένα διευκρινίζεται ότι αν το υπόλοιπο του δανείου της Ελλάδας από το ΔΝΤ περιορισθεί στα όρια ή και κάτω του τριπλάσιου του ποσοστού της χώρας στο Ταμείο (η Ελλάδα είναι μέλος/μέτοχος του ΔΝΤ από την ίδρυσή του), αλλάζει το βάθος της εποπτείας όπως επίσης και η προσέγγιση στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. 

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εφόσον εξασφαλισθεί είτε η καθ' ολοκληρίαν εξαγορά του (ακριβού) δανείου από το ΔΝΤ μέσω του ESM, είτε εν μέρει, αυτό θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το είδος και το εύρος της εποπτείας μετά την 31/8/2018. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα οφείλει περί τα 11 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Από αυτά οι ετήσιες δόσεις παραμένουν ψηλές, ήτοι μεταξύ 1,3 – 2,1 δισ. ευρώ μέχρι και το 2023. Η τελευταία μεγάλη δόση που πρέπει να αποπληρωθεί είναι το 2023 και αφορά σε 1,383 δισ. ευρώ σε μία συνολική δαπάνη εξυπηρέτησης χρέους ύψους 9,2 δισ. ευρώ εκείνη την χρονιά. Τον επόμενο χρόνο η οφειλή – είναι η τελευταία – είναι μόλις 312 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι οι δόσεις εξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ σχεδόν συμπίπτουν με την περίοδο των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ). Το 2022 είναι η τελευταία χρονιά που θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για να υπάρχουν τα κεφάλαια που θα διασφαλίσουν την αποπληρωμή του ΔΝΤ τον επόμενο χρόνο...

Ο σχεδιασμός του ESM όσον αφορά τις περαιτέρω ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος προβλέπει την προεξόφληση του ΔΝΤ είτε εν μέρει είτε εν όλω, για να περιορισθεί αφενός η χρονική διάρκεια της δημοσιονομικής πίεσης που συνοδεύει τη διάρκεια του δανείου του ΔΝΤ και αφετέρου για να κατεβάσει "κλίμακα” στο επίπεδο αξιολόγησης του χρέους με βάση τους κανονισμούς του Ταμείου.

Οι "απαιτήσεις" του ΔΝΤ, λίγο πολύ, όπως σημειώνεται από αρμόδια στελέχη της Κομισιόν, έχει γίνει προσπάθεια να προσεγγισθούν και να ικανοποιηθούν σε μεγάλο μέρος τους. Εκείνο που μένει να αξιολογηθεί και να αποκρυσταλωθεί στις τελικές αποφάσεις είναι το εύρος των διευκολύνσεων, που θα κριθεί από τις αγορές ως επαρκές, προκειμένου η επιστροφή στις αγορές να γίνει με το κατάλληλο μίγμα "ανεξαρτησίας” αλλά και "εποπτείας” που θα καλύπτει τις απαιτήσεις αυτές. 

Όπως αποκαλύπτει το "Κ” στην αυριανή του έκδοση οι διεργασίες στο επίπεδο αυτό έχουν ήδη αρχίσει και "τρέχουν” προκειμένου στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου να επισημοποιηθεί η τελική συμφωνία από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.  

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ