ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει με το πλαφόν των 5 ευρώ και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Με το νέο καθεστώς, τα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και έχουν ισχύ από τον επόμενο.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει με το πλαφόν των 5 ευρώ και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η διάταξη που ορίζει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5 ευρώ μηνιαίως το ύψος των πάγιων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης.

Η νομοθετική παρέμβαση, θα προβλέπει πως οι χρεώσεις θα έχουν πλαφόν, δηλαδή δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις αντίστοιχες πριν την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της ενέργειας στη χώρα μας.

«Φρένο» στις αυξήσεις παγίου - «ανάσα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ενδεικτικό του προβλήματος που επικράτησε τους τελευταίους μήνες, είναι ότι χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις (κυρίως οι επαγγελματίες της εστίασης), είδαν τους λογαριασμούς τους να εκτινάσσονται σε 3 και 4 φορές επάνω με τα έσοδά τους να μην μπορούν να καλύψουν τα υπέρογκα ποσά για την κατανάλωση ενέργειας.

Με το νέο καθεστώς, τα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και έχουν ισχύ από τον επόμενο. Για παράδειγμα, τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου, ενώ από 1η Αυγούστου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο κ. Σκρέκας το βράδυ της Πέμπτης, κλείνει και το «παράθυρο» επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής διά της πλαγίας οδού που επίσης καταγράφηκε στις ανακοινώσεις των τιμολογίων του Αυγούστου, και συγκεκριμένα η σύνδεση της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας με τη μείωση των εκπτώσεων, αντί για την αύξηση των χρεώσεων.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, «οι εκπτώσεις δεν δύναται να συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς». Ο κ. Σκρέκας, είπε χθες βράδυ στη Βουλή: «Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι' αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες».

Τροπολογία-«μπλόκο» για τις αυξήσεις στα πάγια λογαριασμών ρεύματος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι η τροπολογία που κατατέθηκε έρχεται να διορθώσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που δημιούργησε το ενεργειακό κόστος.

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι' αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες. Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ-κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», είπε ο κ. Σκρέκας και ενημέρωσε την ολομέλεια ότι κατατίθεται σήμερα η νομοθετική παρέμβαση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι η κυβέρνηση, απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, πήρε μέτρα: «Θέσαμε σε λειτουργία, βάζοντας πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη διαφορά, από το πλαφόν που έβαλε ανά τεχνολογία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την ανακτά, την οδηγεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιστρέφεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, μέσα από τις επιδοτήσεις που εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα και που συμμετέχει και ο κρατικός προϋπολογισμός», είπε ο κ. Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε: «Τις πρώτες 15 ημέρες λειτουργίας του, αυτός ο μηχανισμός απέδωσε πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τέλος Ιουλίου εκτιμούμε ότι ίσως και να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ ... Εκτιμούμε ότι αυτό τους επόμενους μήνες, θα αποδώσει ακόμα περισσότερο», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε αυτόν τον μηχανισμό στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, πριν λίγες ημέρες και πρότεινε την αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου προσδιορισμού τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, από αυτό που ισχύει σήμερα, και την αντικατάστασή του από ένα μοντέλο που αποσυνδέει την τιμή φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο που να μειώνει τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και άρα την τιμή του ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η πρόταση αυτή στηρίχθηκε από πολλές χώρες όπως και η ανάγκη για την έναρξη συζήτησης στην Ευρώπη, για πιθανή αλλαγή αυτού του μοντέλου που «δυστυχώς, συνδέει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με το φυσικό αέριο».

«Αυτό το έκανε η Ελλάδα, πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τώρα έρχονται οι ευρωπαϊκές χώρες, μετά την Ελλάδα να συμφωνούν ή να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και επιτέλους ανοίγει αυτή η συζήτηση, για να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος που επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε και σε άλλη μια μεγάλη αλλαγή.

Τι αλλάζει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής
«Αναστείλαμε για ένα χρόνο, για όσο δηλαδή διαρκεί δηλαδή αυτός ο μηχανισμός, τη ρήτρα αναπροσαρμογής», είπε ο κ. Σκρέκας σημειώνοντας ότι οι πάροχοι ανακοίνωναν τιμή τιμοκαταλόγου χαμηλή ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια, υπήρχε ένας μαθηματικός τύπος, που «η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οποίος είχε εφαρμοστεί από ιδιώτες παρόχους που είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια τους».

«Εμείς αναστείλαμε την ρήτρα αναπροσαρμογής και υποχρεώσαμε όλους τους προμηθευτές, να ορίσουν για κάθε πρώτη του επόμενου μήνα, ποια είναι η καθαρή τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν. Τελικά οι τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές είχαν διαφορές έως και 40% και τώρα οι πολίτες μπορούν να αποφασίζουν ποιος προμηθευτής είναι ο πιο ανταγωνιστικός και να επιλέγουν. Εμείς κάναμε αυτό που δεν είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιτρέπουμε στον καταναλωτή να αλλάζει πάροχο αζημίως», είπε ο κ. Σκρέκας που στάθηκε ιδίως στη ΔΕΗ. «Τελικά η ΔΕΗ, που την κατηγορείτε, είναι αυτή που πουλάει ακριβά ρεύμα; τώρα που είδαμε τις καθαρές τιμές; Τελικά η ΔΕΗ πουλάει ακριβά ρεύμα τον Αύγουστο; πρέπει να μας πείτε κύριοι της αντιπολίτευσης, όταν ανέβετε στο βήμα. Η ΔΕΗ πάντα προσπαθεί να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πάντα όμως στα πλαίσια του ανταγωνισμού», είπε ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης:

Βουλή: Κατατέθηκε η διάταξη για το πλαφόν των 5 ευρώ στα μηνιαία πάγια των λογαριασμών ρεύματος
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση