Λίφτινγκ στο κίνητρο της έκπτωσης φόρου για όσους προχωρήσουν σε ανακαίνιση ή επισκευή των ακινήτων τους από την 1η Ιανουαρίου 2024 σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με νέα διορθωμένη ρύθμιση που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Μετά τη διαπίστωση ότι η έκπτωση του φόρου εισοδήματος για δαπάνες (υλικά και αμοιβές εργασιών) έως και 16.000 ευρώ έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος, στο ΥΠΕΘΟ εξετάζουν αλλαγές στο μέτρο οι οποίες θα ψαλιδίζουν τη φορο-έκπτωση, αναφέρει το ot.gr.Ωστόσο, αρμόδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι σε κάθε περίπτωση το κίνητρο θα είναι πιο γενναιόδωρο σε σχέση με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα.
Όπως ορίζει η διάταξη που έχει περιληφθεί στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο «Οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 5 ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ».
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κερδίζουν έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ το χρόνο για 5 χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν λάβει αποδείξεις και τιμολόγια για αγορές υλικών και αμοιβές εργασιών. Με τη διάταξη που ισχύει σήμερα, το ανώτατο ποσό της έκπτωσης φθάνει τα 1.600 ευρώ το χρόνο για τέσσερα χρόνια ή έως 6.400 ευρώ για την 4ετια καθώς το μπόνους ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών τα 16.000 ευρώ.
Αλλαγές
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην νέα ρύθμιση εξετάζεται:
– Να εκπίπτει ένα ποσοστό από το σύνολο των δαπανών το οποίο θα είναι μεγαλύτερο από το 40% που ισχύει σήμερα.
– Να καθοριστεί λίστα με τα υλικά που θα «μετράνε» στις δαπάνες για την ανακαίνιση ή επισκευή του ακινήτου. Η λίστα θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει μετά τη ψήφιση της διάταξης.
Το φόρο-μπόνους ισχύει για κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης
Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι:
– Η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών αυτών με νόμιμα παραστατικά (Τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών) , στα οποία θα αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου,
– Η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.).
Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, με την προϋπόθεση να το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχος της μείωσης είναι μόνο το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό.
Σε περίπτωση που οι δαπάνες αφορούν κοινόχρηστους χώρους κτιρίου, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας / συγκροτήματος ιδιοκτησιών εξοφλεί ηλεκτρονικά τις δαπάνες και αυτές λαμβάνονται υπόψη για τους δικαιούχους ανάλογα με τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας τους, με βάση σχετική βεβαίωση που θα χορηγείται από τον διαχειριστή και στην οποία θα καταχωρίζεται ο ΑΤΑΚ του ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός του κτιρίου για το οποίο πραγματοποιείται η σχετική δαπάνη.