ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για την αναστολή πληρωμής δόσεων
Υπάρχει αυξημένο ρίσκο ότι τμήμα των δανειοληπτών, οι οποίοι διευκολύνονται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, θα κηρύξει στάση πληρωμών στις υποχρεώσεις του αργότερα στο έτος, όταν το μέτρο λήξει, σημειώνει η Moody’s.
SHARE:
Ανησυχίες για νέο κύμα κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες από τα ενήμερα δάνεια τα οποία έχουν μπει σε μορατόριουμ πληρωμών και τα οποία ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ σήμερα, εκφράζουν επενδυτές, χρηματιστηριακοί αναλυτές και διεθνείς οίκοι. Η αναστολή πληρωμής δόσεων ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορωνοϊού, έτσι ώστε να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και ιδιώτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, μέρος αυτών των δανείων ενέχει υψηλό ρίσκο να εξελιχθούν αυτά σε μη εξυπηρετούμενα και να επιβαρύνουν την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.
Αβεβαιότητα
Αν και οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποτιμήσεων που έχουν δημιουργήσει οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές τους από τις αρχές του έτους, καθώς και του κύματος ρευστότητας που παρέχεται στην οικονομία (από τα μέτρα της κυβέρνησης, τη στήριξη της ΕΚΤ και τα κεφάλαια που μπορεί εισρεύσουν στην Ελλάδα από το σχέδιο της Κομισιόν), ωστόσο στο πλαίσιο των πρόσφατων roadshows επισήμαναν την αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς το πώς θα χειριστούν οι εποπτικές αρχές το επόμενο έτος τα μορατόριουμ πληρωμών που έχουν δοθεί για φέτος. Αν ζητηθεί η πληρωμή τους, όπως επισήμαναν, ενδέχεται να θέσει εμπόδια στη μείωση των NPEs το 2021 και να οδηγήσει σε συνολικότερη αύξησή τους.
Ανάλογες ανησυχίες εκφράζει και σε έκθεσή της η Eurobank Securities, όπου τονίζει πως «ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι το μέγεθος του μορατόριουμ χρέους που έχει δοθεί μέχρι στιγμής» και το οποίο διαμορφώνεται στα 16 δισ. ευρώ ή στο 16% των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Αυτό υποδηλώνει ίσως το μέγεθος των νέων NPLs που θα προκύψουν, όπως επισημαίνει. Η έκταση της κρατικής στήριξης και η δυναμική ανάκαμψης του επόμενου έτους θα καθορίσουν, πάντως, το τελικό τους επίπεδο, όπως σημειώνει, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις δανείων των τραπεζών αναμένεται να παραμείνουν υψηλές.
«Καμπανάκι» χτυπάει και η Moody’s σε νέα της έκθεση για τον αντίκτυπο που έχει στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών το μέτρο της αναστολής στην καταβολή δόσεων για έως και έξι μήνες για ενήμερα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων και τα οποία αφορούν δανειολήπτες που έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το lockdown της οικονομίας, τονίζοντας ότι μέρος αυτών ενέχει τον κίνδυνο να εξελιχθούν τα δάνεια σε μη εξυπηρετούμενα και να επιβαρύνουν την ποιότητα ενεργητικού του κλάδου. Το σύνολο των δανείων που εντάχθηκαν στο μέτρο αυτό ανέρχονται σε 16,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 9% του ακαθάριστου συνόλου των δανείων, σημειώνει.
Αυξημένο ρίσκο
Οπως προειδοποιεί ο οίκος, η δεξαμενή των δανείων αυτών εντείνει τους κινδύνους για την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, καθώς υπάρχει αυξημένο ρίσκο ότι οι δανειολήπτες αυτοί θα κηρύξουν στάση πληρωμής στις υποχρεώσεις τους αργότερα μέσα στο έτος, όταν το μέτρο λήξει. Αν και προς το παρόν τα δάνεια αυτά δεν απαιτείται να «γραφτούν» ως NPEs, μια πιθανή μετατροπή τους σε NPEs προς τα τέλη του 2020 και μετά θα θέσει εμπόδια ή και θα αντιστρέψει τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν πετύχει οι ελληνικές τράπεζες τα δύο τελευταία χρόνια.
Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πηγές της αγοράς υπάρχει αισιοδοξία πως ένα μικρό μέρος αυτών των δανείων θα μετατραπεί σε NPEs λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας που παρέχονται από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.