ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονικό εμπόριο: Άλμα 40% των πωλήσεων το 2021
Ανήλθαν στα 6,1 δισ., μία στις τέσσερις συναλλαγές είναι κάτω των 10 ευρώ
Μία στις τέσσερις συναλλαγές που γίνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι κάτω των 10 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο νούμερο στις συναλλαγές μέσω καρτών είναι 50%. Η τάση διεύρυνσης των ηλεκτρονικών πληρωμών ακόμη και για μικρής αξίας συναλλαγές ενισχύθηκε τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας και έχει οδηγήσει στη μείωση της μέσης αξίας των συναλλαγών που γίνεται στο e-commerce στα 56 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τις κάρτες η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 33 ευρώ.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον εμπορικό διευθυντή της Cardlink Αντίγονο Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο του Digital Banking Forum που διοργάνωσε χθες η ethosEVENTS, σημειώνοντας παράλληλα το περιθώριο ανάπτυξης που έχει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών συναλλαγών.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαδόπουλος, ο τζίρος του e-commerce ανήλθε το 2021 στα 6,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 40% σε σχέση με το 2020, ενώ το πλήθος των συναλλαγών την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 20% και ανήλθε στα 125 εκατομμύρια.
Αυξητική ήταν το 2021 και η πορεία των πληρωμών με κάρτες, ο τζίρος των οποίων ανήλθε στα 44,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 23,5% σε σχέση με το 2020, ενώ το πλήθος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 26% και ανήλθε στο 1,5 δισ.Από τη συνολική αξία των 44,5 δισ. ευρώ, τα 38 δισ. ευρώ είναι οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από Ελληνες κατόχους καρτών, ενώ άλλα 6,5 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από κατόχους καρτών που εκδόθηκαν από ξένες τράπεζες, δηλαδή από τουρίστες, μετά και την ανάκαμψη του τουρισμού την προηγούμενη χρονιά.
Στο ίδιο συνέδριο η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη αναφέρθηκε στην αύξηση των συναλλαγών μέσω Internet και mobile banking, η συνολική αξία των οποίων ανήλθε την προηγούμενη χρονιά στα 390 δισ. ευρώ.
Οι πληρωμές με κάρτες έφτασαν τα 44,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 23,5% σε σύγκριση με το 2020.
Συγκεκριμένα στο internet banking, το 2021 πραγματοποιήθηκαν 215 εκατ. συναλλαγές (αύξηση κατά 9,8% σε σχέση με το 2020) και η αξία τους ανήλθε στα 363 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 21,2%.
Στο mobile banking εκτελέστηκαν 104 εκατομμύρια συναλλαγές (αύξηση 45% σε σχέση με το 2020), ενώ η αξία τους ανήλθε στα 27 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 59%. H άνοδος των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνοδεύεται και με φαινόμενα απάτης, καθώς με βάση τα στοιχεία καταγράφεται ένα περιστατικό απάτης στις 3.600 συναλλαγές ή 1 ευρώ απάτης ανά 6.000 ευρώ στις συναλλαγές με κάρτα, δημιουργώντας, σύμφωνα με την κ. Απαλαγάκη, την ανάγκη εγρήγορσης από τους καταναλωτές.
Περιγράφοντας τις προκλήσεις που επιφέρει η τεχνολογία στο τραπεζικό σύστημα, ο επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων και κορυφαίος Finance, Fintech, AI & Blockchain Influencer της παγκόσμιας αγοράς Σπύρος Μάργαρης υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής των παραδοσιακών τραπεζών στα νέα δεδομένα της ψηφιακής τραπεζικής, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε σχέση με τις Fintech και τις Bigtech εταιρείες, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η ύπαρξή τους κινδυνεύει.
Στο ίδιο συνέδριο ο Senior Manager Consulting στην Deloitte Greece Γιώργος Γιαλιτάκης υπογράμμισε τον κίνδυνο φυγής από τις τράπεζες πελατών που ανήκουν στην Generation Z, οι οποίοι με βάση πρόσφατη έρευνα που έχει γίνει στην Αμερική, επιδεικνύουν μεγάλη ευκολία να αλλάξουν τράπεζα. Για τον λόγο αυτό ιδιαίτερη σημασία αποκτά η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη όχι μόνο στο σκέλος των συναλλαγών, αλλά και στη βάση του banking as a service, δηλαδή της συνολικής εκτέλεσης μιας χρηματοοικονομικής υπηρεσίας μέσω Διαδικτύου.
Στην προοπτική της αγοράς του buy now pay later (αγόρασε τώρα πλήρωσε αργότερα) αναφέρθηκε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Finloup Αντώνης Πρέντζας, υπογραμμίζοντας ότι αξιοποιώντας και την ανοιχτή τραπεζική ανοίγει τις δυνατότητες πληρωμών με πίστωση χωρίς την εμπλοκή της τράπεζας και χωρίς τις επιβαρύνσεις μιας πιστωτικής κάρτας.