Μικτή εικόνα εμφανίζουν τα πρώτα στοιχεία για την ακρίβεια του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού, καθώς τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές σε θαλασσινά και ψαρικά τον περασμένο Φεβρουάριο δείχνουν - προς μεγάλη έκπληξη - ότι τα φρέσκα είναι ακριβότερα, ενώ τα κατεψυγμένα φθηνότερα από πέρσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ.
Οι συγκρίσεις έγιναν με βάση τις τιμές του περασμένου Φεβρουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2023.
Τα στοιχεία, λοιπόν, αποκαλύπτουν τις εξής διαφορές:
* Θαλασσινά κατεψυγμένα: - 4% (φτηνότερα φέτος από πέρσι)
* Φρέσκα θαλασσινά: +2,77% (ακριβότερα φέτος από πέρσι)
* Κατεψυγμένα ψάρια: 0%
* Ψάρια νωπά: +14% (πολύ ακριβότερα φέτος από πέρσι).
Φυσικά πρέπει να ενσωματωθούν στο σύστημα και οι τιμές του Μαρτίου, που πιθανότατα θα είναι αυξημένες παντού, δεδομένου ότι είμαστε πλέον πολύ εγγύτερα στην Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο η πορεία των τιμών τον Φεβρουάριο είναι ενδεικτική.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή τα χταπόδια στη Βαρβάκειο αγορά κοστίζουν έως 15 ευρώ, ενώ αν κάποιος επιλέξει ένα ψαράδικο σε κάποια γειτονιά θα τα βρει έως και 7 ευρώ ακριβότερα ενώ σε ένα σούπερ μάρκετ κατεψυγμένο χταπόδι το κιλό έχει από 15,70 εως 16.30.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα καλαμάρια τα οποία στην Βαρβάκειο αγορά πωλούνται 8,5-9 ευρώ, ενώ σε σούπερ μάρκετ τα βρίσκει κανείς σε διπλάσια τιμή και σε ιχθυοπωλείο σκαρφαλώνουν στα 22 ευρω
Επιπροσθέτως, οι γαρίδες στη Βαρβάκειο πωλούνται στα 12 ευρώ, ενώ σε ιχθυοπωλείο στα 18 και σε σούπερ μάρκετ από 14.20 - 19,9 ευρώ.
Τσιμπημένος είναι και ο χαλβάς φέτος, καθώς για 400 γρ. αμύγδαλο το 2023 οι καταναλωτές δαπανούσαν από 2,80 - 3,00 ευρώ, ενώ φέτος το 2024 η τιμή έχει φθάσει στο 4,15 ευρώ. Το ίδιο και στο κακάο με το 2023 να βρίσκουμε τις τιμές στο 2,36 ευρώ και το 2024 να αγγίζουν το 3,85 ευρώ.
Φωτιά και για τη τιμή της λαγάνας μιας και το περασμένο έτος η τιμή ήταν στο 2,80 - 3,50 ευρώ ενώ φέτος σκαρφαλώνει στα 3,70 - 4,50 ευρώ.