ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Ψήφος εμπιστοσύνης στο εκλογικό αποτέλεσμα

Άνοδος πάνω από 7%

No profile pic

Εκρηκτική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, στον απόηχο της ηχηρής νίκης του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές. 

Ως το καλύτερο δυνατό σενάριο 'βλέπει' το εκλογικό αποτέλεσμα η αγορά, καθώς τούτο μειώνει δραστικά το πολιτικό ρίσκο ανοίγοντας τον δρόμο για αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:50, διαμορφώνεται στις 1.213 μονάδες σημειώνοντας άλμα 7,13%.

Τελευταία φορά που η αγορά ήταν στα επίπεδα των 1.200 μονάδων, ήταν στη συνεδρίαση της 28ης Ιουλίου 2014 (1.213,31 μονάδες).

Εκρηκτική και η αύξηση του όγκου των συναλλαγών με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 132,89 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 6,57%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,57%.

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (+15,72%), Alpha Bank (+12,67%), της ΔΕΗ (+10,43%), της Πειραιώς (+10,30%) και της Εθνικής (+9,70%).

Κέρδη καταγράφουν όλοι οι επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+12,48%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+7,54%).

Ανοδικά κινούνται 92 μετοχές, 4 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές, ενδεικτικού του θερμού κλίματος που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά.

Μείωση των αποδόσεων και του spread των ελληνικών ομολόγων

Τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερη επίδοση σήμερα από τα άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς οι επενδυτές θεωρούν απίθανο να υπάρξει απόκλιση από τη σημερινή δημοσιονομική πειθαρχία μετά την εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές.

Οι αποδόσεις 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, μειώθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,948%.

Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών τίτλων (spread) μειώθηκε κατά 4 μ.β. στις 146 μ.β.

Αναλυτές ανέφεραν ότι με δεδομένη την οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το σημερινό χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημείωναν επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την ελληνική οικονομία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση