Χαρίτσης: H πρωτιά στην απορρόφηση φέρνει περισσότερα κονδύλια

«Κλείνει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων ύστερα από οκτώ χρόνια»

Την ιδιαίτερη σημασία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση κατά 8% των κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι αυτή η θετική πρόταση είναι απόρροια της πολύ σημαντικής δουλειάς της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας, η οποία έφερε τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία τρία χρόνια, πρωτιά που αναγνωρίζουν όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Η επιτυχία μάλιστα αυτή είναι ακόμα πιο σημαντική αν αναλογιστούμε ότι τα κονδύλια για τη χώρα μας αυξάνονται τη στιγμή που ο συνολικός προϋπολογισμός της Πολιτικής Συνοχής μειώνεται κατά 7% περίπου. Τόσο λοιπόν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όσο και η πρόταση της Επιτροπής, ακυρώνουν στην πράξη τη συστηματική παραπληροφόρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επιδόσεις της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά προγράμματα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.

Για την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, o Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι επιβεβαιώνει αυτό που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν, πως η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και κινείται πλέον σταθερά στην ανάπτυξη με ρυθμούς που αυξάνονται μήνα με τον μήνα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη απαιτεί αναπτυξιακό σχέδιο με ιεραρχήσεις, συγκεκριμένες προτεραιότητες κα συστηματική συλλογική προσπάθεια από όλους - κράτος, παραγωγικούς φορείς, κοινωνία των πολιτών. Υπογράμμισε ότι η Αναπτυξιακή Στρατηγική που για πρώτη φορά εκπόνησε η κυβέρνηση αποσκοπεί στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και περιλαμβάνει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Θα τεθεί εκ νέου σε διάλογο προκειμένου να εμπλουτιστεί και να συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω.

Αναφερόμενος στα μέτρα προστατευτισμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για πολύ αρνητική εξέλιξη, επισημαίνοντας την απειλή ενός ανεξέλεγκτου εμπορικού πολέμου. «Ως κυβέρνηση παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την προστασία της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.

Σημείωσε ότι για να διαχυθούν τα οφέλη του διεθνούς εμπορίου σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικές ομάδες, ακυρώνοντας κάθε σκέψη προστατευτισμού, η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινηθεί πιο αποφασιστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας, να λάβει μέτρα για την δικαιότερη κατανομή του πλούτου και να αυστηροποιήσει τους διεθνείς κανόνες για την προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος.

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα μη καθαρής εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, λόγω των πολιτικών εξελίξεων σε Ιταλία και Ισπανία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας απάντησε:

«Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα είναι δρομολογημένη και αυτό δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται συστηματικά και η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται διαρκώς. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια, ακριβώς για να οχυρωθεί η χώρα από εξωτερικά γεγονότα σαν και αυτά της Ιταλίας. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα μη «καθαρής» εξόδου, αντίθετα, διεκδικούμε από τους εταίρους μας να υλοποιήσουν και εκείνοι τις δικές τους δεσμεύσεις για την οριστική διευθέτηση του χρέους που θα σημάνει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Χαρίτσης σχολίασε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία και δευτερευόντως στην Ισπανία παραπέμπουν σε μια θεμελιώδη αντίθεση στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, ανάμεσα στις προσδοκίες των πολιτών για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη και στους περιορισμούς που θέτουν οι αγορές και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Τόνισε ότι όλο και πιο συχνά η αντίθεση αυτή παίρνει τον χαρακτήρα ανοικτής σύγκρουσης, με κλιμακούμενη οικονομική και πολιτική πίεση για την επαναπειθάρχηση των κυβερνήσεων και των πολιτών στην κατεύθυνση της διαρκούς λιτότητας και της συστηματικής αποδόμησης των κοινωνικών κατακτήσεων. «Σε ορισμένες μάλιστα, περιπτώσεις, η πίεση αυτή αξιώνει μέχρι και την ακύρωση της λαϊκής βούλησης. Το είδαμε το 2015 στην περίπτωση της Ελλάδας, το βλέπουμε τώρα με την Ιταλία» είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς είναι καταστροφική, τονίζοντας ότι «η επαναφορά της δημοκρατίας και των κοινωνικών αναγκών στον πυρήνα των ευρωπαϊκών πολιτικών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η ισότιμη συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών είναι όροι επιβίωσης για την Ε.Ε.».

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη βουλή, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «είναι το τελευταίο που φέρνει μνημονιακές ρυθμίσεις, περιλαμβάνει όμως και μία σειρά από μέτρα, υψηλότερου συνολικού αποτελέσματος, που εξισορροπούν τις επιβαρύνσεις. Μέτρα για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη μεγαλύτερη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «μεταβατικό» νομοσχέδιο με το οποίο «κλείνει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων ύστερα από οκτώ χρόνια και ανοίγει ένας νέος όπου η Ελλάδα παύει να είναι υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των πιστωτών της και ανακτά την ελευθερία αλλά και την ευθύνη να σχεδιάσει το μέλλον της». Σημείωσε ότι «πρόκειται για μία ιστορική εξέλιξη η οποία πρέπει να μετουσιωθεί γρήγορα σε χειροπιαστή βελτίωση στη ζωή των πολιτών. Με αυτό το στοίχημα έχουμε να αναμετρηθούμε το επόμενο διάστημα και είναι αυτό που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι τις εκλογές»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ