Χ.Α.: Τακτική υποχώρηση με το "βλέμμα" στις διαπραγματεύσεις

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,59%, στις 167,44 μονάδες

Ούτε μία μέρα δεν κράτησε η παραμονή του Χρηματιστηρίου Αθηνών πάνω από τις 600 μονάδες, με την αγορά, σήμερα, να αναδιπλώνεται και να περιχαρακώνεται έναντι της αβεβαιότητας που υπάρχει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,38% στις 597,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 594-610 μονάδων ή από το -1,90% έως το +0,74%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,36 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 72,65 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 7,12 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,59%, στις 167,44 μονάδες, ενώ στο -2,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 668,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,61% στις 49,97 μονάδες.

Αν και στην αρχή της συνεδρίασης η αγορά προσπάθησε να κινηθεί ανοδικά, γρήγορα οι πωλητές έλαβαν το "πάνω χέρι" στις συναλλαγές, κατοχυρώνοντας μέρος των κερδών του προηγούμενου ανοδικού τετραημέρου. Σταδιακά μάλιστα ο ρυθμός της πτώσης διευρυνόταν, για να επιστρέψει στις 597 μονάδες, με τη "βοήθεια" δεικτοβαρών μετοχών, όπως η Alpha Bank, η Eurobank και η ΔΕΗ.

Έτσι, από ό,τι φαίνεται, το σενάριο της αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης, που παραμένει αρνητική από τον Σεπτέμβριο του 2014, το οποίο προσέβλεπαν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές με την κατοχύρωση των 620-630 μονάδων, μάλλον αναβάλλεται εως ότου υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Κι αυτό, διότι σήμερα ξεκίνησαν και πάλι οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να έχουμε κάποια αποτελέσματα εντός της εβδομάδας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση σε ένα πρώτο τουλάχιστον τεχνικό επίπεδο σε έκτακτο Eurogroup εντός της εβδομάδας, προκειμένου αρχές του επόμενου μήνα, αμέσως μετά την ανάπαυλα του Πάσχα να ψηφιστούν και τα απαιτούμενα νομοσχέδια και να λήξει πλέον και τυπικά το θρίλερ της πολύμηνης διαπραγμάτευσης.

Πάντως, οι αναλυτές εφιστούν την προσοχή των επενδυτών, ακόμη και την τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακά βραχύβιας Μεγάλης Εβδομάδας, η οποία αν και παραδοσιακά δεν φημίζεται για την ένταση των συναλλαγών εκτιμάται ότι λόγω των εξελίξεων που αφορούν στην αξιολόγηση, φέτος, μπορεί να γίνει η εξαίρεση στον κανόνα. Μάλιστα, η αγορά προφανώς και αναμένει πιθανό ορισμό του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Εκτός αυτού, αν και η αγορά αναμένεται να υποδεχτεί θετικά μια τέτοια εξέλιξη, καθώς θα έχουν αποφευχθεί πολύ χειρότερες καταστάσεις, ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε να κλείσει η συμφωνία δεν είναι ο πιο κατάλληλος για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα της οικονομίας στο μέλλον, που θα βοηθήσει πιο γρήγορα στην ανάκαμψη της πολύπαθης οικονομίας.

Στο ταμπλό τώρα, η Ελλάκτωρ και η ΔΕΗ διεύρυναν στο τέλος τις απώλειες τους, κλείνοντας στο -5,30% (χαμηλό ημέρας) και -5,08% αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank και η Eurobank αποτέλεσαν τα βασικά βαρίδια των δεικτών, αφού έκλεισαν με απώλειες 4,87% και 4,34% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν και οι απώλειες σε Πειραιώς, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Motor Oil, Grivalia, Folli Follie, ΟΠΑΠ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα.

Υπό έλεγχο έθεσαν το ποσοστό της πτώσης τους οι μετοχές των ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ, η Jumbo αν και έφτασε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο -2,52% τελικά έκλεισε χωρίς μεταβολή, ενώ πέντε μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν με κέρδη. Η Τιτάν με +0,99%, η ΕΕΕ με +0,56%, η Aegean και ο ΟΤΕ και +0,36% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με +0,27%.

Στον Mid Cap, η μετοχή του Ιατρικού, με μόλις 147 τεμάχια όγκο έκλεισε με απώλειες 10%, η MIG δεν κατάφερε να απορροφήσει των καταιγισμό των πωλητών, κλείνοντας στο -6,17%, η Αττικής υποχώρησε κατά 4,41% και το Υγεία με απώλειες 3,05%. Στον αντίποδα, τέσσερις μετοχές έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%, οι Πλαστικά Θράκης, Χαλκόρ, Σαράντης και Σωληνουργεία Κορίνθου. 


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ