ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Βρούτσης: Πολύ σημαντικός ο ρόλος του ΤΕΒΑ με τα 331 εκατ. ευρώ στην καταπολέμηση της φτώχειας

400.000 οι ωφελούμενοι κάθε μήνα

No profile pic

Την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) για την περίοδο 2014-2020 στις 31 Δεκεμβρίου 2023, με στόχο την πλήρη απορρόφηση του προϋπολογισμού του, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Ο υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά από τον πρόεδρο του ΕΙΕΑΔ, Αριστοτέλη Βαβουγυιό, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων του ΕΙΕΑΔ για την πορεία των έργων που υλοποιεί το Εθνικό Ινστιτούτο κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο έργο του ΤΕΒΑ, τη διαχειριστική ευθύνη του οποίου έχει το ΕΙΕΑΔ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, στην παρούσα φάση, γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσού βοήθειας πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Βρούτσης ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση των παρεμβάσεων και της απορροφητικότητας των πόρων του ΤΕΒΑ, να υπάρξει με ευελιξία και διαφάνεια άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των ωφελουμένων, ώστε το κάθε ευρώ που διαθέτει το πρόγραμμα να φτάσει στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες των πολιτών. Σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα να υπάρξει συνέργεια μεταξύ του ΤΕΒΑ και του Μηχανισμού Διάγνωσης, ώστε να εντοπιστούν οι νέες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημική κρίση στα πεδία της αγοράς εργασίας, της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να σχεδιαστούν οι περαιτέρω πολιτικές του υπουργείου Εργασίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΙΕΑΔ, ευχαριστώντας τον υπουργό για τη σημερινή επίσκεψη εργασίας, διαβεβαίωσε ότι το ΕΙΕΑΔ με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνεται καθημερινά στο ρόλο και την αποστολή του, ώστε το έργο και οι δράσεις του να έχουν πραγματικά οφέλη στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, ιδίως μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της πανδημικής κρίσης.

Ο ρόλος του ΤΕΒΑ

Το ΤΕΒΑ διανέμει τρόφιμα και είδη βασικής υλικής συνδρομής. Επιπλέον, στηρίζει συνοδευτικά μέτρα, τα οποία αποτελούν δράσεις που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων. Βασικό αποτέλεσμα του έργου του ΤΕΒΑ είναι η μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και η πρόσβασή τους σε ασφαλή τρόφιμα και βασικά υλικά καθημερινότητας.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς, ειδικά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, που διανύουμε, το ΤΕΒΑ λειτουργεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας προς τις πλέον ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες. Ενδεικτικά, στην περίοδο της καραντίνας, οι υπηρεσίες του ΤΕΒΑ συνέχισαν κανονικά το έργο τους και ενσωμάτωσαν νέες υπηρεσίες (π.χ. sms ειδοποίησης προς δικαιούχους, διανομή κατ' οίκον, κλπ).

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, το ΤΕΒΑ, μέσω των 57 κοινωνικών συμπράξεων (δήμων/Περιφερειών) και 600 εταίρων, λειτουργεί 600 σημεία διανομής για 80 διαφορετικά είδη τροφίμων και 30 είδη βασικής υλικής συνδρομής σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιεί 25 διανομές μηνιαίως ανεξαρτήτως περιοριστικών μέτρων, λόγω COVID-19 (διανομές κατ' οίκον, κατόπιν ραντεβού, drive through, κλπ). Οικονομικά έχει προκηρυχθεί το 90% του συνολικού προϋπολογισμού του (330,5 εκατ. ευρώ), το 70% έχει συμβασιοποιηθεί και, μέχρι το τέλος του 2021, θα έχει απορροφηθεί και αποπληρωθεί από την Ε.Ε. το 100% δαπανών του. Συνολικά, από το 2016, έχουν διανεμηθεί 45,5 τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων το 40% αφορά τους τελευταίους 15μήνες.

Ταυτόχρονα, το ΤΕΒΑ υλοποιεί και μία σειρά από συνοδευτικά μέτρα για τους ωφελούμενους (κοινωνικά φροντιστήρια, συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση παιδιών).

«Το ΤΕΒΑ είναι ένα κοινωνικό ταμείο με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, το οποίο σχεδιάστηκε και συγκροτήθηκε επί της δικής μου θητείας στο υπουργείο Εργασίας το 2014. Μία πολύ σωστή, χρήσιμη και εποικοδομητική απόφαση, καθώς δημιουργήθηκε ένας νέος νευραλγικός βραχίονας του κράτους, που λειτούργησε με τις δεκάδες υποστηρικτικές κοινωνικές δράσεις του υπέρ των απόρων και αδύναμων συμπολιτών μας, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και ξεκλειδώνοντας κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ» τόνισε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι, σήμερα, το ΤΕΒΑ έχει αναδειχθεί μαζί με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το αποτελεσματικότερο εργαλείο στην ανακούφιση της φτώχειας, συμβάλλοντας σημαντικά στην κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων, κυρίως παιδιών, ΑμεΑ και ηλικιωμένων, μέσω των παρεχόμενων συνοδευτικών μέτρων.

Όπως υπογράμμισε, το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα, μέσω των 57 κοινωνικών συμπράξεων (δήμων και Περιφερειών) και το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής.

Ωφελούμενοι

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι οι ωφελούμενοι κάθε μήνα είναι περισσότεροι από 400.000, ενώ ο συνολικός αριθμός ωφελουμένων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Ταμείου ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων είναι παράλληλα δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο δημιουργήθηκε στο υπουργείο Εργασίας επί κυβέρνησης Σαμαρά και δικής μου θητείας και, πρόσφατα, επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, κατοχυρώθηκε συνταγματικά» συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του ΤΕΒΑ είναι και η ποιότητα των υπηρεσιών του, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα είναι το μοναδικό στη Ευρώπη το οποίο προμηθεύει τους δικαιούχους και με νωπά προϊόντα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση