ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Παράθυρο για μικρότερο φόρο με έλεγχο της ΑΑΔΕ

Λίφτινγκ στην επιβάρυνση βάσει τζίρου

Φορολογικό νομοσχέδιο: Παράθυρο για μικρότερο φόρο με έλεγχο της ΑΑΔΕ

Λίφτινγκ στο φορολογικό νομοσχέδιο που αλλάζει το φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, την ώρα που οι αντιδράσεις φουντώνουν τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων.

Ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει - όπως διαμηνύουν στελέχη της κυβέρνησης - και η φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος με βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό θα προχωρήσει, ωστόσο εξετάζονται βελτιώσεις τόσο στους συντελεστές που επιβαρύνουν τον φόρο όσο και στις εξαιρέσεις, δηλαδή στο πλαίσιο του μαχητού τεκμηρίου.

Το σήμα έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας στην ΕΡΤ πως «το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή και εμείς δεν είμαστε οι σοφές κεφαλές που λέμε την απόλυτη αλήθεια. Ο διάλογος και η διαβούλευση συνεχίζονται. Κάθε αστοχία και ακραία πρόβλεψη που δεν υπηρετεί τη κοινωνική δικαιοσύνη θα αντιμετωπιστεί». 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η τελική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για το πως θα μπορεί κάθε επαγγελματίας να αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα ώστε να φορολογηθεί για μικρότερα εισοδήματα. Με ποια διαδικασία δηλαδή το τεκμήριο θα είναι μαχητό.

Η διαδικασία της αμφισβήτησης

Ο φορολογούμενος θα προσφεύγει στην ΑΑΔΕ και θα ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, ώστε να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό. Θα ακολουθεί έλεγχος της ΑΑΔΕ – ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε στοιχεία τζίρου, εσόδων, ενδεχομένως ακόμη και σε τραπεζικά δεδομένα – και εφόσον ο έλεγχος αποδείξει ότι τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου είναι πράγματι μικρότερα από το τεκμαρτό, τότε ο επαγγελματίες θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα.

Κατά αυτό τον τρόπο σχεδιάζεται να διευρυνθεί το πλαίσιο των εξαιρέσεων, που προς το παρόν περιορίζεται κυρίως σε ειδικές περιπτώσεις (εγκυμονούσες, νοσηλευόμενους κλπ). 

Κόφτης στον συντελεστή επιβάρυνσης λόγω τζίρου

Παράλληλα, εξετάζονται βελτιώσεις και «κόφτες» στους συντελεστές που επιβαρύνουν τον φόρο για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Ειδικότερα:

  • Βελτιώσεις θα έρθουν στο κριτήριο του τζίρου με το οποίο «φουσκώνει» ο φόρος για επιχειρήσεις που υπερβαίνουν ετησίως τον μέσο όρο του τζίρου των επιχειρήσεων του ίδιου ΚΑΔ.

Τα ποσοστά προσαυξήσεων 35% - 100% με κριτήριο την ύπαρξη τζίρου υψηλότερου του μέσου όρου του ΚΑΔ της δραστηριότητας επανεξετάζονται. Όπως έχουν αναφέρει φοροτεχνικοί και εκρόσωποι των ελέυθερων επαγγελματιών, η εξαγωγή μέσου όρου στον τζίρο των ομοειδών επιχειρήσεων κρύβει προβλήματα και παγίδες και μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές αδικίες και φουσκωμένους φόρους.  

Επανεξετάζονται οι επιβαρύνσεις για έτη λειτουργίας

Επίσης επανεξετάζονται οι επιβαρύνσεις του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τα έτη λειτυοργίας. Το κείμενο του νομοσχεδίου προς το παρόν προβλέπει πως το ποσό του 14πλάσιο του κατώτατου μισθού που είναι η βάση προσαυξάνεται:

  • κατά 10% για όσους λειτουργούν για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη.
  • κατά 20% για όσους λειτουργούν για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη.
  • κατά 30% για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη.

Αυτή η κλιμάκωση επανεξετάζεται με σκοπό τη μείωση των ποσοστών των προσαυξήσεων.

Τέλος επανεξετάζονται οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τη μισθοδοσία του προσωπικού για όσες επιχειρήδσειςε έχουν προσωπιοκό. Εξετάζεται μείωση του ποσοστού κατά το οποίο θα προσαυξάνεται το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα ή και διαφορετικός τρόπος συνυπολογισμού του κριτηρίου του μισθολογικού κόστους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση