ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροέλεγχοι με τεχνητή νοημοσύνη-Πώς θα γίνονται

Στο «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ οι νέες τεχνολογίες για ανίχνευση κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων

Φοροέλεγχοι με τεχνητή νοημοσύνη-Πώς θα γίνονται

Για τη νέα εποχή φοροελέγχων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο υιοθέτησης όλων των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών «όπλων», προετοιμάζεται να δώσει το επόμενο έτος τη «μάχη» με τη «φανερή» φοροδιαφυγή ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους.

Η ψηφιακή ενίσχυση του «οπλοστασίου» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποτελεί ειλημμένη απόφαση, λόγος για τον οποίο άλλωστε έχει αποφασιστεί να αντληθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του ΕΣΠΑ, ώστε η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στην άμεση αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων φορολογίας και στον επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό του ελεγκτικού της μηχανισμού.

Στόχος είναι όπως στο νέο Taxis που δρομολογείται να ενσωματωθούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και Data Mining για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς τα νέα συστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν δεδομένα από μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχεί- ων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις καθημερινές συναλλαγές με καταστήματα, αλλά και τις τραπεζικές κινήσεις. Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι με τα νέα συστήματα θα καταστεί δυνατό να ανιχνεύονται σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ οι φορολογούμενοι θα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά τους, όπως «στρατηγικός κακοπληρωτής», «πιθανότητα φοροδιαφυγής» κ.ά.

Σε πρώτη φάση, μάλιστα, η τεχνητή νοημοσύνη θα ελέγχει άμεσα με την κατάθεσή τους όλες τις φορολογικές δηλώσεις και θα διαπιστώνει ποιες είναι αληθείς ή ψευδείς, δίνοντας παραχρήμα «σήμα κινδύνου» στις φορολογικές αρχές για να «ξεσκονίσουν» τον «ύποπτο» φορολογούμενο, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να ανιχνεύει την ύπαρξη τυχόν κρυφών περιουσιακών στοιχείων.

To νέο Taxis

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας προχωρά στην αναβάθμιση όλων των πληροφοριακών της συστημάτων, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου «Ανάπτυξη νέου ενοποιημένου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας της ΑΑΔΕ (TAXIS – TAXISNET- ELENXIS)» που προ- βλέπει την πλήρη καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων, την αναβάθμιση και ενίσχυση των ελεγκτικών εργαλείων, τη διεύρυνση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, την παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης, την καλύτερη ενημέρωση των φορολογούμενων και την επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των βασικών συστημάτων φορολογίας της ΑΑΔΕ, 26 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Taxis, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 38,651 εκατ. ευρώ. Η δράση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU και αφορά την αντικατάσταση των τριών βασικών συστημάτων φορολογίας της Αρχής (TAXIS, TAXISnet & ELENXIS) με στόχο τον επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όσον αφορά τις νέες δράσεις του έργου, θα στοχεύει στη συλλογή προσωπικών στοιχείων και πληροφορίων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα αποδίδει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), ενώ θα εμπλουτίσει με νέα δεδομένα το Μητρώο Κινητών και Ακίνητων Στοιχείων Περιουσίας για κάθε φορολογούμενο.

Παράλληλα, με το νέο σύστημα ο κάθε φορολογούμενος ανάλογα με το προφίλ του θα καλείται να βεβαιώνει προσυμπληρωμένες φόρμες, είτε να συμπληρώνει φόρμες που παρέχονται από το σύστημα, το οποίο στη συνέχεια θα προβαίνει σε διασταύρωση από τρίτες πηγές εφόσον ενδείκνυται, θα εκτελεί υπολογισμούς φόρου, προσαυξήσεων ή προστίμων και συμψηφισμών, θα βεβαιώνει την υποχρέωση ή την επιστροφή φόρου και θα εκδίδει εκκαθαριστικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα νέα τεχνολογικά εργαλεία θα δίνουν τη δυνατότητα να καταγράφεται το σύνολο των κινήσεων και συναλλαγών για όλους τους τύπους φόρων και όλα τα συστήματα πληρωμών, αναφορικά με υποχρεώσεις, βεβαιώσεις, εισπράξεις, διακανονισμούς, πρόστιμα, προσαυξήσεις και συμψηφισμούς, διαμορφώνοντας έτσι μία συνολική «εικόνα φορολογούμενου», όπου όψεις της θα διατίθενται στους φορολογούμενους μέσω της λειτουργικότητας «Εικόνα Φορολογουμένου, Γνωστοποιήσεις και Αρωγή».

 

Πηγή: naftemporiki.gr /Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση