ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για τσουνάμι λουκέτων λόγω ενέργειας

Ανοίγουν δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα

Φόβοι για τσουνάμι λουκέτων λόγω ενέργειας

Με λουκέτο απειλούνται δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.

Ο χειμώνας προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς όχι μόνο το λειτουργικό κόστος αλλά και η μείωση της κατανάλωσης φαίνεται πως μπορεί να οδηγήσουν σε ασφυξία την αγορά.

Aνάμεσα στις επιχειρήσεις που απειλούνται βρίσκονται και αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.

Πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας την ανάγκη επαρκούς στήριξης από την πλευρά του κράτους, ενώ οι αρτοποιοί εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους ζητώντας μεταξύ άλλων αύξηση της επιδότησης ρεύματος από την πολιτεία.

«Ανάπαυλα» λειτουργίας

Ηδη σε πολλές επιχειρήσεις, ειδικά στην εστίαση, όπου υπάρχει και ζήτημα με τη διατήρηση των τζίρων σε επίπεδα βιωσιμότητας, δεν λείπουν οι φωνές εκείνες που παραπέμπουν σε «ανάπαυλα» λειτουργίας, τουλάχιστον για κάποιες μέρες της εβδομάδας, ώστε να μειωθεί το κόστος.

«Το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζει το φάσμα του λουκέτου λόγω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης. Πολλοί π.χ. στην εστίαση ετοιμάζονται να περιορίσουν τη λειτουργία τους. Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση», είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας  Γιώργος Καββαθάς, ενώ στο ίδιος μήκος κύματος ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι «πάνω από 50% δε θα αντέξει στην πενταετία. Αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές επιχειρήσεις».

Ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις από την οργανωμένη εστίαση χαρακτηρίζουν την κατάσταση οριακή, καθώς πολλές επιχειρήσεις μετά την πανδημία καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στα υψηλά κόστη λόγω ενέργειας αλλά και τους χαμηλούς τζίρους. Μάλιστα η ΕΠΟΕΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση ενός κλάδου που προσφέρει εργασία σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Αλλά και η βιομηχανία, πέρα από τις ΜμΕ, έχει σηκώσει τους τόνους σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι οριακή. Είναι ενδεικτικό ότι ο κλάδος των χημικών, λόγω της  αύξησης του ενεργειακού κόστους, τις ραγδαίες αλλαγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που οδηγεί σε πλήρη κλιματική ουδετερότητα για το 2050, αντιμετωπίζει απώλεια τζίρου 60 δισ. ευρώ συνολικά σε όλη την Ευρώπη

Πρόβλημα και στα ξενοδοχεία

Στήριξη ενόψει της χειμερινής περιόδου ζητούν και οι ξενοδόχοι, καθώς το υψηλό κόστος απειλεί να κλείσει τα ξενοδοχεία και υπονομεύει την επέκταση της σεζόν. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται , στις τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές όπου απαιτείται υψηλό κόστος θέρμανσης

Ο ΣΕΤΕ έχει ζητήσει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε ύψος από 300 μ. και πάνω, όπως και παροχή κινήτρων για να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκών την ενέργεια που καταναλώνουν.

Δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους μικρομεσαίους

Δυο νέα δανειοδοτικά προγράμματα του «Ελλάδα 2.0», για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πρόκειται να ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Σε πρώτη φάση, τον Ιανουάριο, υπό την αιγίδα του InvestEU (ευρωπαϊκό εγγυοδοτικό όργανο) θα βγει ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα.

Οι συνεργαζόμενες, ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια, συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οσο για το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, θα απευθύνεται σε καινοτόμες, νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χορηγώντας τους δάνεια για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση