ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με έσοδα 5,9 δισ. ως το 2025

To επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

No profile pic

Παράλληλα με τις επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι επενδύσεις έχουν να κερδίσουν και από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο δείχνει να "πατάει γκάζι" σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά το "πάγωμα" το 2020 πολλών από τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2019 λόγω του κορονοϊού και της αναστάτωσης που προκάλεσε σε αγορές και επενδυτές το 2022, το Ταμείο Αξιοποίησης τη Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου βάζει στόχο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά τα 1,97 δισ. θα προέλθουν από το τίμημα διαγωνισμών, στους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, άλλα 176,7 εκατ. ευρώ θα έρθουν από δόσεις ολοκληρωμένων αποκρατικοποιήσεων προηγούμενων ετών και 52 εκατ. ευρώ από έσοδα διαγωνισμών οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Μέσα στο χρόνο εισπράχθηκαν 300 εκατ. ευρώ, ως η πρώτη δόση του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ για την πώληση του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ.

Επίσης, ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, EGIS ως προτιμητέος επενδυτής, ο οποίος προσέφερε τίμημα ύψους 1.496 εκατ. ευρώ για την Εγνατία Οδό. Παράλληλα, ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής η ITALGAS για την ΔΕΠΑ υποδομών προσφέροντας τίμημα ύψους 476 εκατ. ευρώ.

Επίσης ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός e-Auction IX όπου αναδείχθηκαν πλειοδότες για τέσσερα ακίνητα, υπεγράφη η σύμβαση πώλησης για το Βόρειο Αφάντου Ρόδου έναντι τιμήματος 26,9 εκατ. ευρώ και αποδόθηκε στο Ταμείο το εκπλειστηρίασμα που του αναλογούσε συνολικού ύψους 279,2 εκατ. ευρώ, από τη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες MHz, 2GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, για την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς. Όλα αυτά σε μια χρονιά κατά την οποία η πανδημία δήλωνε ηχηρό παρόν μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Με βάση το Business Plan του ΤΑΙΠΕΔ το 2021 θα είναι χρονιά επανεκκίνησης για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς υπάρχει σχεδιασμός για σωρευτικά έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5,94 δισ. ευρώ μέχρι και το 2025. Μάλιστα, μετά το 2022 στα σχέδια του Ταμείου είναι να προχωρήσει σε διαγωνισμούς με συνολικό εκτιμώμενο τίμημα 1,03 δισ. το 2023 και 2,2 δισ. το 2024

Ποιοι διαγωνισμοί τρέχουν τώρα
Λίγο πριν από το τέλος του 2021 το Ταμείο τρέχει το διαγωνισμό για το "Ελληνικό" της Κρήτης δηλαδή την παλαιά αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου, που αναμένεται να έχει αξιοποίηση ανάλογη με αυτή του παλαιού διεθνή αερολιμένα της Αθήνας.

Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για συμβάσεις παραχώρησης της διαχείρισης για τα λιμάνια της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου και της Αλεξανδρούπολης. Σε όλες τις περιπτώσεις αναζητείται ένας διαχειριστής στον οποίο θα παραχωρηθεί το πλειοψηφικό ποσοστό των μετοχών των εκάστοτε Οργανισμών λιμένων με στόχο την βελτίωση και αξιοποίηση τους.

Επίσης, υπάρχουν διαγωνισμοί για την παραχώρηση της μαρίνας της Καλαμαριάς, της υπόγειας αποθήκης Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας, συνεχίζονται οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% από την συμμετοχή στην εταιρία διαχείρισης του διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και της της ΔΕΠΑ εμπορίας.

Σε φάση προπαρασκευής βρίσκονται η πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στην Αττική Οδό, οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση του λιμανιού της Πύλου, της μαρίνας Πύλου, της μαρίνας Λευκίμμης-Κέρκυρας και της μαρίνας Megayacth στην Κέρκυρα.

Συνεχίζεται τέλος, η προετοιμασία για την αξιοποίηση και άλλων ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι τα τουριστικά ακίνητα με ιαματικές πηγές: Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, τα κάμπινγκ Καμένων Βούρλων, η ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, η ακτή και το κάμπινγκ Ποσειδίου Κασσάνδρας

Πηγή:capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση