ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωβαρόμετρο: «Δεν βγαίνει» η πλειοψηφία των Ελλήνων

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι εννέα στους δέκα Έλληνες πολίτες κρίνουν ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Ευρωβαρόμετρο: «Δεν βγαίνει» η πλειοψηφία των Ελλήνων

Απογοητευμένοι από την εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της ΕΕ για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2022.

Ειδικότερα, σχεδόν 9 στους 10 (89%) που συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν ότι η οικονομία της χώρας δεν είναι σε καλή κατάσταση, όταν στην υπόλοιπη ΕΕ μόλις το 59% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θεωρούν κακή την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους.

Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση είναι το υψηλότερο της έρευνας (85%), ωστόσο σε βάθος ενός χρόνου από την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, το 55% πιστεύει ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι οι ίδιες (55%), σε αντίθεση με ποσοστό 22% που προβλέπει επιδείνωση.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους οι Έλληνες που ερωτήθηκαν εμφανίζονται διχασμένοι. Το 50% την χαρακτηρίζει «καλή» και το 49% «κακή», όταν στην ΕΕ τα ποσοστά είναι 72% και 26% αντίστοιχα.

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού όσων δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς (77%), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι μόλις στο 33%.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση στη χώρα, οι απαντήσεις από την Ελλάδα σε ποσοστό 24% είναι ότι οι προοπτικές θα είναι καλύτερες, 37% ότι θα είναι ίδιες και 38% χειρότερες. Σε μέσα επίπεδα στην ΕΕ οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 28% ότι περιμένουν οι προοπτικές να είναι καλύτερες, 37% οι ίδιες και 31% χειρότερες.

Σημαντικότερα θέματα για την Ελλάδα αποτελούν η υγεία (41%), η οικονομία (40%), η ανεργία (34%), και η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός και το κόστος διαβίωσης (32%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη προτού την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη μιας ενεργειακής κρίσης που οδήγησε σε άνοδο των τιμών, του πληθωρισμού και του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση