ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρίες ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις, στο «Ελλάδα 2.0»
Σημαντικά οφέλη βλέπουν οι επιχειρήσεις στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0», τη χρηματοδότηση δηλαδή επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σημαντικά οφέλη βλέπουν οι επιχειρήσεις στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0», τη χρηματοδότηση δηλαδή επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Deloitte Ελλάδος σε περισσότερες από 100 επιχειρήσεις, με στόχο την αποτύπωση της αντίληψης αυτών για το «Ελλάδα 2.0» και τις προοπτικές που δημιουργούνται, τουλάχιστον το 60% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι το πρόγραμμα μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις και τις ανάγκες τους με γνώμονα την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Μάλιστα οι επιχορηγήσεις και τα εθνικά προγράμματα, όπως το «Ερευνώ – δημιουργώ – καινοτομώ» χαρακτηρίστηκαν από περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις ως οι σημαντικότεροι πόροι προς αξιοποίηση για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν τους δημοφιλέστερους τομείς για επενδύσεις πράσινης μετάβασης, ενώ η κοινωνική ευθύνη και η θετική εικόνα και φήμη της επιχείρησης αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης (ESG).
Ωστόσο, η έλλειψη πόρων και χρηματοδότησης ή φορολογικών κινήτρων, τα υψηλά κόστη και οι ανεπαρκείς προϋπολογισμοί, καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με την απόδοση των επενδύσεων αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υλοποίηση βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.
Επίσης, η δυσκολία εύρεσης ικανά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί την έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού ως τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, τουλάχιστον έξι στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εξεύρεση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Στη βάση αυτή, περισσότερες από οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση που στοχεύει στη ριζική αναθεώρηση και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού, θα αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
«Το πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” φιλοδοξεί να αλλάξει το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας εστιάζοντας στην πράσινη μετάβαση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις επενδύσεις και τις δεξιότητες προστιθέμενης αξίας, αλλά και στην κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα, κινητοποιώντας συνολικές επενδύσεις και κεφάλαια άνω των 59 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη τετραετία», σημείωσε ο Βασίλης Καφάτος, εταίρος της Deloitte Ελλάδος.