Έρχονται ηλεκτρονικές δημοπρασίες για κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία

Προκειμένου οι τράπεζες να μειώσουν το συνολικό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους σε βιώσιμα επίπεδα

Ρύθμιση συγκεκριμένων στόχων, έως τέλος Ιουνίου 2016, με βάση επιχειρησιακούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες προκειμένου οι τράπεζες να μειώσουν το συνολικό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος, προβλέπει το τεχνικό μνημόνιο (TMU). 

Προβλέπει ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα δημοσιευτούν τα κριτήρια (KPIs) στη βάση των οποίων  θα αξιολογούνται οι τράπεζες για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων. Το πλαίσιο παρακολούθησης καλύπτει επιχειρησιακούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες που επιτρέπουν την ανάλυση της εξέλιξης των χαρτοφυλακίων NPE (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) των τραπεζών. Το πλαίσιο παρακολούθησης θα βασίζεται στο πρότυπο αναφοράς "ECA 47" που επεκτείνεται για να συμπεριλάβει όλα τα απαραίτητα σημεία δεδομένων για NPL και NPE (αναλογίες των τραπεζών, διατάξεις, αναδιαρθρώσεις, ανακτήσεις δανείων, διαγραφές).  

Πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των μειώσεων των δανείων, ως αποτέλεσμα των τροποποιήσεων και τα ποσοστά redefault (νέων επισφαλειών) θα χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση της βιωσιμότητας των συμφωνιών αναδιάρθρωσης. Η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αναδιάρθρωσης θα μετρηθεί με επιχειρησιακούς δείκτες που θα ακολουθούν περιπτώσεις αναδιάρθρωσης  σε όλα τα βασικά στάδια της διαδικασίας, όπως τις επαφές του πελάτη, την προσφορά και την αποδοχή λύσεων αναδιάρθρωσης. 

Οι τράπεζες θα υποβάλλουν στοιχεία στην ΤτΕ, αρχικά σε τριμηνιαία βάση, σε ατομική βάση (ξένες επιχειρήσεις θα αποκλείονται) κατά διαστήματα από τα χαρτοφυλάκια: (i) των καταναλωτών, (ii) στεγαστικά, (iii) των μικρών επιχειρήσεων, (iv) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, (v) τα εταιρικά (εκτός ναυτιλίας), (vi) τη ναυτιλία. 

Από το 2017 και μετά που οι τράπεζες θα έχουν δημιουργήσει εσωτερικές διαδικασίες για την αυτοματοποίηση των παραπάνω εκθέσεων όσο το δυνατόν περισσότερο, τα δεδομένα θα υποβάλλονται σε μηνιαία βάση. 

Από την 1 Ιουλίου 2016 ένα υποσύνολο των παρακολουθούμενων δεικτών θα τεθούν ως στόχοι για τη μελλοντική πορεία και βιωσιμότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων. Οι στόχοι και η αξιολόγησή τους θα τίθενται ανά τράπεζα. Οι στόχοι θα καθοριστούν για ένα χρονικό ορίζοντα τριών ετών: για το πρώτο έτος σε τριμηνιαία βάση για το επόμενο έτος (τέσσερα τρίμηνα), και για τα δύο επόμενα έτη σε ετήσια βάση.

Οι στόχοι θα πρέπει να ενημερώνονται σε τριμηνιαία βάση σχετικά με τις προηγούμενες επιδόσεις, καθώς και αλλαγές στη στρατηγική της τράπεζας αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίοι θα αντανακλούν τις αλλαγές στον οικονομικό, νομικό και λειτουργικό περιβάλλον.

Τριμηνιαία και - το ταχύτερο δυνατό - μηνιαία στοιχεία υποβάλλονται σύμφωνα με το εκτεταμένο πρότυπο "ECA 47" για καθεμία από τις επιμέρους τράπεζες, καθώς και συγκεντρωτικά σε επίπεδο συστήματος. Η ΤτΕ θα διαθέσει τυχόν αναλυτικές εκθέσεις που προέρχονται από υποβολές στοιχείων των τραπεζών. 

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ