ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργα 100 εκατ. για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου

Εντός των επόμενων ημερών η διανομή 150.000 ψηφιακών υπογραφών σε δημοσίους υπαλλήλους

No profile pic

Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία τη διανομή των 150.000 ψηφιακών υπογραφών στο πλαίσιο του έργου Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφου (ΣΗΔΕ). Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιδιώκει να διανείμει όλες τις προαναφερόμενες ψηφιακές υπογραφές και μάλιστα με ηλεκτρονική διαδικασία. Η αρχή, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, θα γίνει από τα κρίσιμα υπουργεία όπως είναι το Οικονομικών, το Δικαιοσύνης, το Ανάπτυξης κ.ο.κ.

Στόχος είναι μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, οι πρώτοι 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι να αποκτήσουν δικαίωμα ηλεκτρονικής υπογραφής, αρχής γενομένης από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών των φορέων που θα επιλεγούν και στη συνέχεια η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να εφοδιαστεί κάθε διοικητικός υπάλληλος με μια ψηφιακή υπογραφή.

Το ΣΗΔΕ είναι το πρώτο έργο πληροφορικής που υλοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., η σύμβαση του οποίου είχε υπογραφεί λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέλουν να δείξουν με την προώθηση του συγκεκριμένου έργου ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια. Μάλιστα έρχεται και νέα επέκταση του έργου ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προωθείται σειρά άλλων έργων, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, που θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση. Μεταξύ αυτών, το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (HRMS), το σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP), η πύλη της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα αδειοδότησης και ελέγχων (ΟΠΣ ΑΔΕ) κ.ά.

Το πιο ώριμο μεγάλο έργο για προκήρυξη είναι το σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού το οποίο ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο ΕΣΗΔΗΣ. Το έργο ύψους 11,6 εκατ. ευρώ απευθύνεται στις περίπου 9.000 Διευθύνσεις διοικητικών υπηρεσιών των περίπου 3.500 φορέων του δημοσίου τομέα, που απασχολούσαν (στο τέλος του 2018) πάνω από 750.000 υπαλλήλους. Η διαβούλευση της προκήρυξης του έργου θα διαρκέσει 15 ημέρες. Επίσης, πολύ κοντά στην προκήρυξη είναι το έργο του ΕRP που θα καλύψει τις λογιστικές ανάγκες περίπου 1.700 φορέων. Το έργο αρχικά (2018) είχε προϋπολογιστεί σε 20 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ένα σημαντικό έργο που προωθείται και αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι η πύλη της κωδικοποίησης της νομοπαρασκευής. Το έργο με τίτλο «Εθνική Πύλη για την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας», δεν είναι τίποτε άλλο από την αυτοματοποίηση του γνωστού «Ραπτάρχη». Πρόκειται για ένα έργο με ιστορική διαδρομή τουλάχιστον 30 ετών, αφού είχε πρωτοσχεδιαστεί προ του 1990 και στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κλεισθένης».

Πολύ μεγαλύτερου ύψους, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ, είναι το έργο των Ψηφιακών Χαρτών. Το έργο ήδη έχει ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΤΕΕ) με βάση κοινή απόφαση που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Επικρατείας Κυρ. Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι όλα τα προαναφερόμενα έργα, χαρακτηρίζονται  «έργα σημαίες» και παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Πέραν των ανωτέρω, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος έχει εντάξει σε επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ εννέα έργα προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προεγκρίνει άλλα 49 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 28 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο γνωρίζουν καλά ότι οι διαθέσιμες δεσμεύσεις στο ΕΣΠΑ έχουν πλέον υπερκαλυφθεί και πλέον εξετάζεται πολλά έργα να περάσουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και εφόσον υπάρξουν αδιάθετα κονδύλια να ενταχθούν στη συνέχεια.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση