Επιθετική κίνηση για το «ελληνικό γιαούρτι» ετοιμάζει η Αθήνα

Ειδική ομάδα 14 ατόμων ετοιμάζει κινήσεις απέναντι στις απομιμήσεις από Τσεχία και άλλες χώρες

Αποφασισμένη να διεκδικήσει το ελληνικό γιαούρτι φαίνεται η Αθήνα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που πρέπει να κερδίσει το νομικό «στοίχημα».

Σύμφωνα με την γερμανική Deutsche Welle, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη από κινήσεις που έχουν κάνει άλλες χώρες και σκέφτεται να κινηθεί ακόμη και νομικά απέναντι στην Τσεχία, που παράγει και διαθέτει στην αγορά «ελληνικό γιαούρτι» αποκομίζοντας υψηλά κέρδη.

Η κίνηση αυτή σχεδιάζεται από μια ομάδα εργασίας 14 ατόμων, που δημιουργήθηκε και εργάζεται υπό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στόχος είναι να «μπλοκάρουν» τους ξένους παραγωγούς – ή τουλάχιστον όσους δραστηριοποιούνται ενός Ευρωπαϊκής Ένωσης- από το να διαθέτουν στην αγορά ελληνικό γιαούρτι.

Η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει την Πράγα ότι η παραγωγή απομίμησης ελληνικού γιαουρτιού είναι αθέμιτος ανταγωνισμός αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. «Έτσι, η Αθήνα ακολουθεί τώρα σκληρότερη γραμμή» αναφέρει η DW.

Σε δηλώσεις του  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Παναγούλης ανέφερε: «Η Αθήνα βγαίνει στην αντεπίθεση. Έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα συμφέροντά της όσο το δυνατόν καλύτερα».

Το ελληνικό γιαούρτι -και οι απομιμήσεις αυτού- έχει κερδίσει την παγκόσμια αγορά, με τα κέρδη των πωλήσεών του να υπολογίζονται στα 50 δισ. ευρώ. Η προσπάθεια της Ελλάδας να διεκδικήσει τώρα την πατρότητα μπορεί να προκαλέσει ζημιές εκατομμυρίων από αγορές-κλειδιά του προϊόντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι κρατάει τα «σκήπτρα» της παγκόσμιας αγοράς κατανάλωσης γιαουρτιού με 39%.
Ακολουθεί η Ασία με 28% ενώ το «χάλκινο» μετάλλιο κρατά η Βόρεια Αμερική με 15%.

«Μια σπασμωδική κίνηση πιθανώς να μην έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το υπουργείο “ζυγίζει” τις επιλογές της, ιδιαίτερα την πιθανότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να σταματήσει την Τσεχία αλλά και άλλες χώρες από το να παράγουν ελληνικό γιαούρτι, που πολλές φορές είναι δύο φορές ακριβότερο από το κανονικό» αναφέρει το δημοσίευμα.

Μια άλλη οδός που φέρεται να εξετάζει η Αθήνα είναι η καταγραφή του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, όπως η γαλλική σαμπάνια και το ιταλικό προσούτο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ