ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν όψει Πάσχα η πανδημία πλήττει τα... σοκολατένια αυγά

Όσο κι αν το διαδίκτυο βοηθάει με τις on-line παραγγελίες, οι σοκολατοποιοί κάνουν λόγο για κρίση που απειλεί την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.

No profile pic

Είναι μια από τις πιο γλυκές πασχαλινές παραδόσεις. Τα σοκολατένια αυγά λατρεύονται από μικρούς και μεγάλους ιδιαίτερα το Πάσχα και αυτή είναι η περίοδος της μαζικότερης παραγωγής τους.

Σε μια επιχείρηση στη Ρώμη, η πανδημία του COVID-19 υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να εφαρμόζει επιπλέον μέτρα ασφαλείας με το προσωπικό. Ευτυχώς, όπως λέει, χάρη στο διαδίκτυο, οι δουλειές πάνε πολύ καλύτερα του αναμενομένου.

«Αφού δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε στα μαγαζιά, κάνουμε αποστολές. Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό, γιατί συνέβη κάτι απροσδόκητο. Φέτος έχουμε περισσότερες παραγγελίες από ποτέ», λέει ο ιδιοκτήτης.

Οι Γάλλοι σοκολατοποιοί έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τις πασχαλινές παραγγελίες πολύ πριν την πανδημία. Τα ψυγεία τους είναι μεν γεμάτα τώρα, όμως τα καταστήματα είναι ή άδεια ή κλειστά. Και με τον κόσμο κλεισμένο στο σπίτι, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο ιδιοκτήτης της σοκολατοποιίας "Chocolats Rive Gauche" στο Παρίσι Φρανσουά Λε Μπρε εξηγεί: «Είχα μεγάλες παραγγελίες για παιδικούς σταθμούς για παράδειγμα και όλες ακυρώθηκαν. Μιλάμε για μεγάλες παραγγελίες, 1.500, 2.000 ευρώ».

Για τον καλλιτέχνη σοκολάτας Φιλίπ Κορνέ «είναι επώδυνο το ότι πρέπει να τα διαλύσω όλα, να τα λιώσω, αν πρέπει να τα πετάξουμε. Δεν θα ήθελα να το σκέφτομαι τώρα, μήπως και καταφέρω να κοιμηθώ».

Το Πάσχα οι σοκολοατοποιοί βγάζουν το 25% από τον ετήσιο τζίρο τους. Η περίοδος του Πάσχα είναι γι' αυτούς μια περίοδος επιχειρηματικής ανάστασης, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που φέτος βλέπουν στο οικονομικό τους μέλλον μόνο τη σταύρωση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση