ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλάδα και Τουρκία «παλεύουν» για τους Βρετανούς τουρίστες
Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει πως στοχεύει από τις 14 Μαΐου να ξεκινήσει να δέχεται τουρίστες
SHARE:
Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο περνούν σήμερα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών υπό υγειονομικούς περιορισμούς. Για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Το Πάσχα αποτελεί παραδοσιακά από τις πιο δραστήριες περιόδους, τουριστικά, και παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αυτό δεν συμβαίνει. Η Ελλάδα, χώρα εξαρτημένη από τον τουρισμό έχει ανακοινώσει πως στοχεύει από τις 14 Μαΐου να ξεκινήσει να δέχεται τουρίστες. Μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέλυσε χθες τις πέντε «γραμμές άμυνας» του επιχειρησιακού σχεδίου για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.
Η Βρετανία αποτελεί από τις παραδοσιακές και μεγάλες αγορές στις οποίες βασίζεται η Ελλάδα, και φέτος αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι η χώρα έχει προχωρήσει σημαντικά το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.
Μπορεί οι Βρετανοί να μην είναι ακόμα σε θέση να ταξιδέψουν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, και παρόλο που το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει ανατρέψει το πρόγραμμα των πτήσεων των αερομεταφορέων, ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται την Δευτέρα να υιοθετήσει ένα σύστημα που θα βαθμολογεί τις χώρες ανάλογα με τους εμβολιασμούς, τα ποσοστά μόλυνσης και τον επιπολασμό των παραλλαγών του Covid-19.
Την Δευτέρα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αναμένεται επίσης να ανακοινώσει νωρίτερα το άνοιγμα των συνόρων.
Οι αερομεταφορείς είχαν ήδη καταγράψειμια απότομη αύξηση των κρατήσεων από την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη για να ανοίξει ξανά τα σύνορά του από τα μέσα Μαΐου.
Παρόλο που δεν είναι αρκετά σαφές για το πώς θα εξελιχθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αυτό το καλοκαίρι, ο κόσμος στοχεύει σε προορισμούς που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ανοίξουν στον τουρισμό, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times που στηρίζεται στα δεδομένα από την Skyscanner.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα και η Τουρκία αναμένεται να είναι οι προορισμοί που θα «κονταροχτυπηθούν» για να αρπάξουν μερίδια μεταξύ των Βρετανών . Το μερίδιο των κρατήσεων για την Ελλάδα αυξήθηκε 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,6%, η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 160 χωρών στην ανάλυση.
Ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους, Jet2, δήλωσε ότι οι κρατήσεις προς την Κύπρο αυξήθηκαν απότομα τον Μάρτιο αφού η χώρα δήλωσε ότι οι εμβολιασμένοι Βρετανοί θα είναι ευπρόσδεκτοι αυτό το καλοκαίρι. Ανέφερε επίσης αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα αφού ανακοίνωσε ότι στη χώρα είναι ευπρόσδεκτοι επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αντισώματα ή έχουν αρνητικό τεστ για κορωνοϊό.
Η Jet2 πρόσθεσε ότι θα θέσει χιλιάδες επιπλέον θέσεις από τον Ιούνιο έως το φθινόπωρο για να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση. «Ο αριθμός των πελατών που κάνουν κράτηση πτήσεων και πακέτων διακοπών μαζί μας. . . μας λέει ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν παρά να ξεφύγουν αυτό το καλοκαίρι », δήλωσε ο Στιβ Χίπι, διευθύνων σύμβουλος της Jet2.
Η British Airways σκέφτεται να και χρησιμοποιήσει κάποια από τα μεγαλύτερα αεροπλάνα της στην Ελλάδα ώστε να ικανοποιήσει τη ζήτηση, αν και ακόμα τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, όπως δηλώνει άτομο σχετικό με τα εσωτερικά θέματα της εταιρείας.
Από την άλλη, οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν μερικές παραδοσιακές καλοκαιρινές αγοές πιο προσεκτικά. Το μερίδιο των κρατήσεων για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.
Αυτό υποστηρίζεται από στοιχεία από την αεροπορική εταιρεία OAG, τα οποία δείχνουν ότι η προγραμματισμένη αεροπορική χωρητικότητα ανά θέση αυτό το καλοκαίρι, αν και υπόκειται σε αναθεώρηση, αναμένεται να φτάσει τα τρία πέμπτα της κορυφής του 2019 στην Ιταλία και μόλις τα μισά επίπεδα του καλοκαιριού του 2019 στη Γαλλία.
Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ενισχυθεί από μια σταθερή ροή επιβατών που επισκέπτονται φίλους και συγγενείς σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε ισχυρές κρατήσεις σε μέρη της Νότιας Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν. Η πρωτεύουσα του Ισλαμαμπάντ ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός με μερίδιο των κρατήσεων το καλοκαίρι του 2021 για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας τη Νέα Υόρκη, το Αλικάντε και τη Μάλαγα στην Ισπανία.
Σε απάντηση, αεροπορικές εταιρείες όπως η Virgin Atlantic και η British Airways, έχουν εισαγάγει νέες υπηρεσίες σε πόλεις όπως το Ισλαμαμπάντ και έχουν αναφέρει έντονο ενδιαφέρον ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες όταν ισχύουν περιορισμοί στα περισσότερα ταξίδια προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δείτε επίσης:
Δεύτερο Πάσχα για τους Καθολικούς στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού