ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έλεγχοι από απόσταση για έκδοση αποδείξεων
Kαθώς σε συνθήκες ανόδου των τιμών γίνεται ισχυρότερο το κίνητρο της φοροδιαφυγής, η ΑΑΔΕ εστιάζει τους ελέγχους στις επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για μη έκδοση αποδείξεων
Στον έλεγχο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοχεύει η φορολογική διοίκηση με στόχο να εντοπίσει απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
Επί της ουσίας οι ελεγκτές θα αναζητήσουν όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις υφαρπάζοντας τον ΦΠΑ, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν και εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα. Μετά την επιτυχία της εφαρμογής appodixi όπου ολοένα και περισσότεροι πολίτες σκανάρουν για να διαπιστώσουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, σπεύδουν να προλάβουν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που θα σταματήσουν να εκδίδουν αποδείξεις.
Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει χωρίς να χρειάζεται, σε πρώτη φάση, η επίσκεψη του εφοριακού στην επιχείρηση. Τα ηλεκτρονικά συστήματα και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που χρησιμοποιούνται μπορούν να φέρουν στο φως κρυμμένα εισοδήματα.
Με τη χρήση των τεχνικών ελέγχου προσδιορίζεται φορολογητέα ύλη, πέρα από αυτή που προκύπτει από τις δηλώσεις και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του φορολογουμένου, αντλώντας πληροφορίες, στοιχεία και δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως για παράδειγμα καταθέσεις, δαπάνες που πραγματοποιεί όχι μόνο η εταιρεία αλλά και οι ιδιοκτήτες της. Ουσιαστικά θα αναζητηθούν στοιχεία δαπανών από λογαριασμούς (ΔΕΚΟ, κινητή τηλεφωνία κ.λπ.), καταθέσεις και δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέσω καρτών.
Ηδη οι ελεγκτές έχουν λάβει εντολές προκειμένου να συλλέξουν μέσω των βάσεων δεδομένων που διαθέτει η φορολογική διοίκηση, τις πρώτες πληροφορίες για το προφίλ των επιχειρήσεων που ελέγχονται ώστε να διαμορφώσει τα πρώτα συμπεράσματα για τα δηλωθέντα εισοδήματα, τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, το ύψος των συναλλαγών της, τους πελάτες και τους προμηθευτές κ.λπ.
Εφόσον διαπιστωθεί, για παράδειγμα, ότι οι δαπάνες και οι καταθέσεις ξεπερνούν τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα, θα επισκέπτονται τις επιχειρήσεις και εάν τα στοιχεία δεν ταυτίζονται με όσα είναι δηλωμένα στα βιβλία αλλά και στα myDATA θα φορολογούνται εκ νέου με βάση τα ευρήματα που θα προκύψουν από τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλλονται και τα σχετικά πρόστιμα.
Τι αναζητούν οι ελεγκτές:
1. Τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών τόσο της επιχείρησης όσο και των οικογενειακών που τηρούνται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
2. Τα διαθέσιμα μετρητά και το υπόλοιπο ταμείου.
3. Τις αναλήψεις από επιχειρήσεις που συμμετέχει ο μέτοχος και η οικογένειά του.
4. Αγορές περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών/οικογενειακών και επαγγελματικών) και επενδυτικών αγαθών καθώς και οι δαπάνες που αφορούν βελτιώσεις αυτών.
5. Οι επαγγελματικές δαπάνες πάσης φύσεως καθώς και οι προσωπικές δαπάνες.
6. Τα ποσά αποπληρωμής δανείων.
7. Τα ποσά για ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές (γονικές παροχές ή χορηγίες) και λοιπές δαπάνες.
8. Πάγια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και των φορολογουμένων. Για παράδειγμα αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.
9. Τα ποσά για κάθε είδους δαπάνες διαβίωσης (προσωπικές – οικογενειακές) καθώς και δαπάνες που αφορούν επισκευές και συντηρήσεις των προσωπικών/οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων.
10. Ακίνητη περιουσία και μετοχές.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει από όλες τις πλατφόρμες παραγγελιών είτε στην εστίαση είτε στο λιανικό εμπόριο τα στοιχεία των επιχειρήσεων. Τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται με τις αποδείξεις λιανικής που έχουν εκδοθεί για τις συγκεκριμένες παραγγελίες και έτσι είναι εφικτό να εντοπίσει τις επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπίσει επιχειρήσεις υποδημάτων και ρούχων που πωλούν τα προϊόντα τους μέσω Διαδικτύου. Εχουν λάβει στοιχεία από μεγάλες εταιρείες κούριερ και από γνωστή ψηφιακή πλατφόρμα και διασταυρώνουν τα δεδομένα με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των βιβλίων της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι πριν από δύο μήνες εντοπίστηκαν (μέσα από τις πλατφόρμες παραγγελιών) 14 επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν εξέδωσαν αποδείξεις συνολικού ύψους 5,15 εκατ. ευρώ.