Εκτοξεύονται τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων

Πάνω από το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών στο Ρέθυμνο βρίσκονται σε καθεστώς κόκκινων δανείων

«Πράσινο φως» για διαγραφές μέρους ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών προς τις τράπεζες, αναμένεται μέσα από τη διάταξη του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (ΣΑΟΡ), πάνω από το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών στο Ρέθυμνο βρίσκονται σε καθεστώς κόκκινων δανείων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαρίας Κλάδος, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σε ένα «τοξικό» περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τη νέα διάταξη του νομοσχεδίου ο πρόεδρος του ΣΑΟΡ κάνει λόγο για «εμπαιγμό» και τονίζει πως παραμένουν κενά τα οποία όμως είναι καθοριστικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα εντάσσονται οι επαγγελματίες στην εν λόγω ρύθμιση.

Ζ. ΚΛΑΔΟΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

Παρ’ όλο που μια ενδεχόμενη ρύθμιση και διαγραφή των οφειλών θα μπορούσε να δώσει μια «ανάσα» στους επιχειρηματίες, ο κ. Κλάδος επισημαίνει πως υπάρχουν κενά και ασάφειες στο νομοσχέδιο. «Στο Ρέθυμνο το πρόβλημα είναι μεγάλο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κλάδος και εξήγησε: «Επιχειρήσεις έχουν κλείσει στα χρόνια της κρίσης και όσες δουλεύουν ακόμη είναι δεσμευμένες για οφειλές στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Συνεπώς δεν μπορούμε να δουλέψουμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον όπου εκτελούν τον ελεύθερο επαγγελματία. Το νομοσχέδιο βασίζεται σε μια πελατειακή λογική και πρόκειται για εξαπάτηση των πολιτών».

Ο κ. Κλάδος ανέφερε πως υπάρχουν πολλές ασάφειες σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής των επιχειρηματιών στη ρύθμιση, ενώ έθεσε και το εξής ερώτημα: «Εφόσον πρόκειται για νομοθεσία γιατί υπερτονίζεται η προστασία των τραπεζικών στελεχών;», επισημαίνοντας πως είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.
«ΜΑΖΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΟΦΕΙΛΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ»
Ζητούμενο για τον ΣΑΟΡ, όπως τόνισε πρόεδρος του Συλλόγου, είναι να υπάρξουν μαζικές ρυθμίσεις για κούρεμα των οφειλών, οι οποίες σε κάθε στάδιο θα έχουν ως γνώμονα τις δυνατότητες των επαγγελματιών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Παράλληλα, πάγια θέση του συλλόγου είναι να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι δεσμεύσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων και να υπάρξει από πλευράς της κεντρικής ηγεσίας «επένδυση» στην ανάπτυξη προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον. Κατά συνέπεια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορέσουν, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητές που έχουν, να αποπληρώσουν και τα χρέη τους και η αγορά να …σταθεί σταδιακά στα πόδια της.

«ΔΕΝ ΑΠΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ»

Ο κ. Κλάδος πρόσθεσε: «Ο ΣΑΟΡ, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, δεν έχει στόχο να αποφύγουμε τις οφειλές μας, ούτε θελήσαμε ποτέ να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα μεταξύ εκείνων που λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και κάποιων που ενδεχομένως να αποφεύγουν την αποπληρωμή των χρεών τους. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα, αν θέλουν, να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Αυτό το επισημαίνουμε επειδή γίνεται πολύς λόγος. Εμείς θέλουμε συνθήκες, ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας, σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε μετά από μια επταετία κρίσης».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αξίζει να σημειωθεί πως με άλλα άρθρα προβλέπεται κούρεμα έως και 70% στις υπερήμερες οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, αλλά και άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου για τον αποκλεισμό εταιρειών που θέλουν να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το τελευταίο κείμενο του σχεδίου νόμου που κυκλοφορεί, και συγκεκριμένα το άρθρο 17, προβλέπεται η γενίκευση της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών που χειρίζονται υποθέσεις ρυθμίσεων δανείων επιχειρήσεων. Στα προηγούμενα σχέδια νόμου, με ημερομηνία πριν από τον Φεβρουάριο, το ακαταδίωκτο οριζόταν για τα πρόσωπα εκείνα που χειρίζονται αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών οφειλών μόνο στο πλαίσιο της υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Το πρόσφατο νομοσχέδιο επεκτείνει τη νομική προστασία των προσώπων αυτών και για διαγραφές χρεών στο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου, αλλά ακόμη και στη βάση διμερούς συμφωνίας μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη. Το άρθρο 17 προσφέρει το ακαταδίωκτο και για τη μεταβίβαση δανειακών χαρτοφυλακίων σε funds.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις του έχουν ως εξής: «Όσοι από τον νόμο ή από δικαιοπραξία έχουν την επιμέλεια ή με οποιονδήποτε τρόπο διαχείριση περιουσίας πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος δεν υπέχουν ποινική και αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες τέλεσαν για την εξυπηρέτηση της αναδιάρθρωσης ή διαγραφής χρεών κατά τα οριζόμενα στον Πτωχευτικό Κώδικα ή στον νόμο ΟCW – εξωδικαστικός μηχανισμός ή στα άρθρα 2 και 3 Ν. 4354/2015 ή βάσει διμερούς συμφωνίας μεταξύ ιδρύματος και οφειλέτη, εφόσον αυτές ήταν σύμφωνες με τις προβλεπόμενες στους ανωτέρω νόμους και τις σχετικές εγκυκλίους διαδικασίες, τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά των νομικών προσώπων που εκπροσωπούσαν και συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Οι πράξεις ή παραλείψεις τελούνται με σκοπό είτε την είσπραξη μέρους τουλάχιστον της απαίτησης είτε, αν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, τη συνέχιση της δραστηριότητας επιχείρησης με βάση συμφωνία εξυγίανσης ή σχέδιο αναδιοργάνωσης και διάσωσης αυτής και αποβλέπουν μέσω αυτής στην εξασφάλιση είσπραξης τουλάχιστον μέρους της απαίτησης
2. Δεν έχουν παραβιαστεί οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της ΤτΕ, και
3. Υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε πιστωτικού ιδρύματος, που κρίνουν αιτιολογημένα ότι προβλέπεται ανέφικτη η είσπραξη του συνόλου της απαίτησης».

Ανάλογη προστασία δίνεται επίσης και σε στελέχη του Δημοσίου, των δήμων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που χειρίζονται υποθέσεις αναδιάρθρωσης ή διαγραφής χρεών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και του πτωχευτικού νόμου.
Σχετικά με τις διαγραφές των επιχειρηματικών οφειλών προς το Δημόσιο, το τελευταίο νομοσχέδιο περιγράφει ότι από τις απαιτήσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προαφαιρείται 60% των απαιτήσεων που έχουν προκύψει από τον καταλογισμό αυτοτελών προστίμων και 40% απαιτήσεων από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Η αφαίρεση αυτών των ποσοστών δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε απομείωση της απαίτησης του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων που να ξεπερνά το 30% της αρχικής συνολικής απαίτησης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ