ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Είναι εύκολο να βρω δουλειά στην πόλη μου;» Τι απάντησαν οι Ηρακλειώτες
Μπορεί η Ελλάδα να σημειώνει ρεκόρ στις κενές θέσεις εργασίας, όμως οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είναι από τους πλέον απαισιόδοξους στην Ευρώπη, ως προς τις προοπτικές ποιοτικής απασχόλησης - Τι έδειξε έρευνα
Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, που φέτος αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60%. Οι εργοδοτικές ενώσεις το φωνάζουν, η ΕΛΣΤΑΤ το επιβεβαιώνει, η Τράπεζα της Ελλάδας χτυπάει καμπανάκι για την οικονομία. Η αναντιστοιχία των ζητούμενων και των προσφερόμενων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας αναφέρεται ως ο βασικός παράγοντας που δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας παραμένουν κενές.
Κι όμως, οι κάτοικοι της ελληνικής πρωτεύουσας είναι οι δεύτεροι πιο απαισιόδοξοι της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την προοπτική εύρεσης ποιοτικής απασχόλησης.
Στο ερώτημα «είναι εύκολο να βρω μια καλή δουλειά στην πόλη μου;», πάνω από 8 στους 10 Αθηναίους απαντάνε αρνητικά, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα ζωής σε 83 ευρωπαϊκές πόλεις.
Αισθητά πιο αισιόδοξοι είναι οι κάτοικοι του Ηρακλείου της Κρήτης – της δεύτερης ελληνικής πόλης που συμμετείχε στην έρευνα, με τις θετικές απαντήσεις να αγγίζουν το 36%.
Οι χειρότερες και οι καλύτερες πόλεις για να δουλεύεις
Μόνο το 21% των κατοίκων της Αθήνας θεωρεί ότι μπορεί με ευκολία να βρει όχι μια οποιαδήποτε αλλά μια ποιοτική δουλειά. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά τη Ρώμη, όπου οι θετικές απαντήσεις ανέρχονται στο 20%. Στην τρίτη χειρότερη θέση της Ευρώπης έρχεται η Μαδρίτη με 24% να πιστεύουν ότι η εύρεση καλής δουλειάς είναι εύκολη υπόθεση.
Αντίθετα, οι πρωτεύουσες με τους πιο αισιόδοξους κατοίκους ως προς την εργασιακή τους αποκατάσταση, είναι η Πράγα, η Μπρατισλάβα και το Όσλο, με ποσοστά 79%, 72% και 69% αντίστοιχα.
Εντύπωση προκαλεί ότι οι κάτοικοι της Σόφιας, αν και έχουν από τους χειρότερους μισθούς στην Ευρώπη – πιο κάτω και από την Ελλάδα – είναι πολύ πιο αισιόδοξοι από τους Αθηναίους, με το 65% να θεωρούν ότι μπορούν σχετικά εύκολα να βρουν μια καλή δουλειά.
Η έρευνα συγκέντρωσε απαντήσεις από περισσότερους από 71.000 ανθρώπους σε 83 πόλεις της ΕΕ και της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοχής , με τη συμμετοχή τουλάχιστον 839 κατοίκων από κάθε πόλη.
Πολιτισμικοί παράγοντες
Το κλειδί για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι το πώς αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεων την έννοια της «καλής δουλειάς». Το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν διασαφηνίζει τι ακριβώς συνιστά καλή δουλειά, όμως σύμφωνα με αναλυτές οι αντιλήψεις για την ποιότητα της εργασίας, αλλάζουν ανάλογα με την κουλτούρα κάθε χώρας.
«Παράγοντες όπως οι πραγματικοί μισθοί (σε αντίθεση με τους ονομαστικούς μισθούς) η εργασιακή ασφάλεια, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και οι ευκαιρίες εξέλιξης της σταδιοδρομίας δεν αντικατοπτρίζονται στις συνολικές στατιστικές για το ποσοστό ανεργίας, αλλά θα επηρεάσουν την αντίληψη των ανθρώπων για το τι μπορεί να τους προσφέρει η αγορά εργασίας», δηλώνει ο Πάβελ Άντριαν, οικονομολόγος και διευθυντής οικονομικών ερευνών της εταιρείας Ιndeed, σε σχετικό ρεπορτάζ του Εuronews business.
Σημείωσε επίσης ότι το τοπικό οικονομικό κλίμα και οι πολιτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, μπορούν να επηρεάσουν περαιτέρω τις αντιλήψεις των κατοίκων.
Ποιότητα ζωής
Η έκθεση δείχνει ότι η αντίληψη των καλών ευκαιριών απασχόλησης συσχετίζεται με τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή σε μια πόλη. Στις πόλεις όπου περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρουν μια καλή δουλειά, παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την ποιότητα ζωής. Ωστόσο, η συσχέτιση αυτή είναι μέτρια, στο 51%.
Επίσης διαπιστώνεται μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αντίληψης ότι μια πόλη προσφέρει καλές ευκαιρίες απασχόλησης και της ικανοποίησης από την προσωπική οικονομική και επαγγελματική κατάσταση, με τις θετικές απαντήσεις να ταυτίζονται σε ποσοστό 70%. Στην Αθήνα για παράδειγμα, μόλις το 56% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους, το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε όλες της ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ξένοι στην ίδια χώρα
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι οι πόλεις προσφέρουν πιο εξειδικευμένες και υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές. Σε ορισμένες χώρες, το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρει κανείς μια καλή δουλειά διαφέρει σημαντικά μεταξύ των πόλεων.
Για παράδειγμα, οι πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που θεωρούν ότι έχουν θετικές εργασιακές προοπτικές, πάνω από 60%.
Αντίθετα, όσο μετακινείται κανείς προς την περιφέρεια, κυριαρχεί σκεπτικισμός. Ενώ στο Παρίσι και το Λονδίνο το 61% των κατοίκων απαντούν ότι είναι εύκολο να βρουν μια καλή δουλειά, στη Μασσαλία του γαλλικού νότου οι θετικές απαντήσεις πέφτουν στο 36% στο επαρχιακό Τάινσάιντ στη βόρεια Αγγλία στο 40%.
Εξαίρεση αποτελούν η Γερμανία και το Βέλγιο, όπου το εργασιακό περιβάλλον σε μεγάλες βιομηχανικές πόλεις είναι πιο θετικό από ό,τι στην πρωτεύουσα. Στο Μόναχο το 72% των κατοίκων είναι αισιόδοξο ότι μπορεί να βρει εύκολα καλή δουλειά, ενώ στο Βερολίνο το ίδιο πιστεύσει το 56%.
Σε επίπεδο πρωτευουσών, οι χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης δείχνουν σημαντικά λιγότερη εμπιστοσύνη στην εξεύρεση καλών θέσεων εργασίας,
Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά, μόνο ένας στους τέσσερις ανθρώπους στις πόλεις των νότιων κρατών μελών της ΕΕ θεωρούσε εύκολο να βρει δουλειά. Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς στις δυτικές (53%) και βόρειες πόλεις (55%) συμμερίζονταν αυτή την άποψη. Στις ανατολικές πόλεις, περίπου οι μισοί κάτοικοι αισθάνονταν το ίδιο
Πιθανοί λόγοι για το σημαντικό χάσμα μεταξύ των πόλεων
«Τα ποσοστά ανεργίας τείνουν να είναι υψηλότερα στις πόλεις όπου η βαθμολογία είναι χαμηλότερη», δηλώνει ο οικονομολόγος της Indeed.
Για παράδειγμα, το Παλέρμο του ιταλικού Νότου, η πόλη με τη χαμηλότερη βαθμολογία στην έρευνα (4%), είχε επίσης το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στο 17%. Αντίθετα, η Πράγα, η οποία είχε την υψηλότερη βαθμολογία 79%, ανέφερε ποσοστό ανεργίας μόλις 1,9%, το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι ιταλικές και οι ισπανικές πόλεις είχαν γενικά υψηλότερα ποσοστά ανεργίας το 2023.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο