ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί οι τράπεζες μαζεύουν χρυσό - Τι σημαίνει η ραγδαία άνοδος στην τιμή του
Καθώς ο πόλεμος και οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις διχάζουν τον πλανήτη, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες συσσωρεύουν χρυσό
SHARE:
Οι εποχές που οι χρυσοθήρες περιπλανούταν σε δύσβατα μονοπάτια των Βραχωδών Ορέων αναζητώντας μια πλούσια φλέβα χρυσού μπορεί να έχουν περάσει, αλλά ο πυρετός για τον χρυσό παραμένει ζωντανός – και ίσως πιο έντονος από ποτέ.
Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, καθώς ο πόλεμος και οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις διχάζουν τον πλανήτη, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες συσσωρεύουν χρυσό. Η κίνηση αυτή στοχεύει να τις προετοιμάσει για ένα πιθανό σενάριο κατάρρευσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ανάδυση ενός νέου.
Η τάση αυτή, που ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια, έχει επιταχυνθεί φέτος λόγω διαφόρων παραγόντων, με βασικότερο την πτώση των παγκόσμιων επιτοκίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να καταγράφει διαδοχικά ιστορικά υψηλά, φτάνοντας πρόσφατα για πρώτη φορά πάνω από τα 2.800 δολάρια η ουγγιά. Μέσα στο τρέχον έτος, ο χρυσός έχει σημειώσει αύξηση 35%, ξεπερνώντας κατά πολύ την άνοδο 20% των αμερικανικών μετοχών και υπερδιπλασιάζοντας την απόδοση οποιουδήποτε ευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη. Μάλιστα, η Λίνα Τόμας από τη Goldman Sachs προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Διαβάστε περισσότερα για την ραγδαία άνοδο στην τιμή του χρυσού.