"Δυνατή μια συμφωνία τη Μεγάλη Εβδομάδα"

Δύσκολη αλλά επωφελής για την Ελλάδα η συμφωνία εφόσον επιτευχθεί, λένε οι πιστωτές – Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, όχι νέα μέτρα – Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται για τώρα ελάφρυνση χρέους

Τη νομική και πολιτική φόρμουλα για τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 αναζητούν Αθήνα και θεσμοί, μετά το Eurogroup της Παρασκευής. Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα, ώστε να επιχειρήσουν σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές μέχρι την Μ. Τετάρτη να βρουν τη λύση.

« Η ελάφρυνση του χρέους είναι πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μια συμφωνία είναι δυνατή την ερχόμενη εβδομάδα». Με τον τίτλο αυτό η εφημερίδα Λε Φιγκαρό δημοσιεύει άρθρο του Ζαν Ζακ Μεβέλ, ειδικού απεσταλμένου στο ‘Αμστερνταμ.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, οι σχέσεις ανάμεσα στο «τρίγωνο της δυσπιστίας», Αθήνα, Βερολίνο και ΔΝΤ, άρχισαν να χαλαρώνουν. Με τίμημα αμοιβαίες παραχωρήσεις, η κυβέρνηση Τσίπρα και οι πιστωτές της, θα μπορούσαν να βγουν από το αδιέξοδο, ήδη από την ερχόμενη Πέμπτη. Θα αποφευχθεί έτσι η ίδια νευρική κρίση του περασμένου καλοκαιριού και θα γίνει το πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του δυσεπίλυτου δημόσιου ελληνικού χρέους.

Παρ’ όλα αυτά, όλα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής, υποστηρίζει η Φιγκαρό και όπως «τονίζει ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ «δεν έχει τίποτα γραφτεί».

Την Παρασκευή όμως στο ‘Αμστερνταμ, οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν τέλος στο βαρύ αδιέξοδο των 9 μηνών, εκτιμώντας ότι «είναι δυνατή μια συμφωνία τις επόμενες μέρες».

« Και η κατάσταση επείγει» τονίζει το δημοσίευμα, «γιατί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης δεν λειτουργεί (…) ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) δεν έχει αποδεσμεύσει δεκάρα για την Αθήνα, εδώ και τέσσερις μήνες και υπάρχει νέος κίνδυνος να οδηγηθεί η Ελλάδα σε χρεοκοπία, κατά τις ημερομηνίες λήξης των υποχρεώσεων της.

«Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε το καυτό καλοκαίρι του 2015» δηλώνει ο Φιλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ.

Είναι σίγουρα αυτή η προοπτική του κινδύνου, λέει ο συντάκτης, που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα, την Κριστίν Λαγκάρντ και καθώς φαίνεται και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο να χαλαρώσουν συγχρόνως στα τρία σημεία που παραλύουν τα πάντα από το φθινόπωρο. Εάν επιβεβαιωθεί η απεμπλοκή, οι πιστωτές θα δώσουν στην Αθήνα την αναμενόμενη επιβεβαίωση καλής διαγωγής για την πρώτη αξιολόγηση και θα ξανανοίξει η κάνουλα των πιστώσεων, γλιτώνοντας τους πάντες από νέους κρύους ιδρώτες.

Αναφορικά με τις υποχωρήσεις κάθε πλευράς, η Φιγκαρό σημειώνει :

Η Ελλάδα προτίθεται να αποδεχθεί αυτό που αρνιόταν: Ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 (εκτός εξυπηρέτησης του χρέους).

Επίσης, η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάσει εκ των προτέρων μια λίστα πρόσθετων οικονομιών ισοδύναμων με 2 μονάδες του ΑΕΠ που θα αποτελούν ένα είδος αποθέματος που θα χρησιμοποιείται «αυτόματα» σε περίπτωση «δημοσιονομικής ολίσθησης. Για τους πιστωτές, (το απόθεμα αυτό) αποτελεί ασφάλεια ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω» λέει η Φιγκαρό.

Από την άλλη πλευρά, η Κριστίν Λαγκάρντ και κατά τι λιγότερο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποσιώπησαν μια από τις πρωταρχικές τους απαιτήσεις : Τη μεταρρύθμιση του δαπανηρού συστήματος συντάξεων. Επισήμως, η απαίτηση αυτή δεν σταμάτησε να υπάρχει (…) αλλά ήταν σαφές ότι το πολιτικό κόστος θα ήταν εκρηκτικό με κίνδυνο να οδηγήσει την κυβέρνηση Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές.

«Στην ευρωζώνη ξέρουμε όλοι πόσο είναι δύσκολη μια τέτοια μεταρρύθμιση» φέρεται να δηλώνει ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ.

Μια επίσημη δέσμευση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, «μη βιώσιμου» σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι μια υπόσχεση που κραδαίνει το Eurogroup από το 2012. Η πρώτη αξιολόγηση θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Αφορούν στην παράταση (χρονική) της εξυπηρέτησης του χρέους και όχι στην ονομαστική του μείωση, την οποίαν αποκλείουν οι πιστωτές. Απομένει να βρεθούν τα περιθώρια ελάφρυνσης, καταλήγει η Φιγκαρό.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΕΠΩΦΕΛΗΣ

«Έκλεισα ξενοδοχείο την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάω». Αυτή τη φράση Ευρωπαίος αξιωματούχος επέλεξε να χρησιμοποιήσει για να δώσει έμφαση στις δυσκολίες που συνοδεύουν το ενδεχόμενο συμφωνίας επί του πακέτου εφεδρικών μέτρων. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώνουν σήμερα την επιστροφή τους στην Αθήνα έτσι ώστε να επιχειρήσουν σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές μέχρι την Τετάρτη να βρουν τη φόρμουλα που θα κάνει νομικά –και πολιτικά- δυνατή τη συμφωνία σε μέτρα ύψους 3,6 δισ. που θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ευρωζώνη τα κράτη-μέλη ζήτησαν από την Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς τα ενδεχόμενα εφεδρικά μέτρα, οι οποίες θα είναι αξιόπιστες και θα έχουν στοιχεία αυτοματισμού. Ανάλογες διαδικασίες έχουν ήδη ισχύσει στην περίπτωση της Ιταλίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι υπό συζήτηση το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη για την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού. Το βέβαιο πάντως είναι πως τα στοιχεία που χρησιμοποιηθούν θα είναι της Eurostat, ενώ μία ιδέα είναι να γίνει το πρώτο τεστ, σ’ ένα χρόνο από τώρα, όταν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία της Eurostat για το 2016.

Η άποψη που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία θα είναι επωφελής για την Ελλάδα. Πρώτ’ απ’ όλα, αναφέρουν πηγές, θα ξεκλειδώσει άμεσα η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους η δόση η οποία προβλεπόταν για το περασμένο φθινόπωρο όταν θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ήταν 5,4 δισ., ωστόσο λόγω των καθυστερήσεων στην καταβολή της λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων, η πρόθεση των δανειστών είναι η εν λόγω δόση να είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον, εφόσον το ΔΝΤ ικανοποιηθεί με την εν λόγω συμφωνία (σε συνδυασμό με τη συζήτηση για το χρέος) και το ΔΣ του εγκρίνει το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα, θα προχωρήσει επίσης στην εκταμίευση της πρώτης δόσης. Με αυτά τα χρήματα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πως η Ελλάδα όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της αλλά θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των ανεξόφλητων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα κάτι που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία. Τέλος, ως μεγάλο όφελος για την Ελλάδα παρουσιάζεται η έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε πως ακόμα και αν δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιες αποφάσεις θα ληφθούν τώρα, ποιες πριν το τέλος του προγράμματος και ποιες όταν θα υπάρχει το «πραγματικό πρόβλημα», δηλαδή το 2023, η ευρωζώνη έχει ως στόχο με αυτήν τη συζήτηση να «δημιουργήσει» το απαραίτητο περιβάλλον «ασφάλειας» για τους επενδυτές. «Απλά πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση σε φάσεις έτσι ώστε να διατηρείται ένα επίπεδο πίεσης προς την ελληνική πλευρά» σημειώνει η ίδια πηγή.

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΪΜΠΛΕ

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους προς το παρόν επανέλαβε από το Άμστερνταμ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συμπλήρωσε ειδικότερα ότι το ελληνικό χρέος δε θα χρειαστεί ρύθμιση όσο η ανάλυση δείχνει πως είναι βιώσιμο. Επιπλέον ανέφερε πως η Ελλάδα ωφελείται ήδη από χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μακρές ωριμάνσεις, εκτιμώντας ότι οι όποιες προτάσεις για πάγωμα των χαμηλών επιτοκίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) παραβιάζουν τους κανόνες του ESM.

EUROGROUP

«Υπάρχουν προφανώς προβλήματα ρευστότητας (σσ: στην Ελλάδα) αλλά η οικονομία βρίσκεται στα ασφαλή χέρια του υπουργού Οικονομικών» δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο εφεδρικών μέτρων που καλείται η Ελλάδα να νομοθετήσει έτσι ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, ανέφερε πως σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «υπάρχουν πράγματα που είναι δυνατά και άλλα που είναι αδύνατα για νομικούς λόγους». «Οι θεσμοί θα βρουν μια λύση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι πρέπει να σχεδιαστεί ένας «μηχανισμός» από τους θεσμούς που θα αποκαθιστά την «εμπιστοσύνη» τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup όσο και σε ό,τι αφορά τους «επενδυτές στις αγορές». «Αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες σταθερότητας για μεγαλύτερη περίοδο», κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, στο οποίο περιλαμβάνονται και διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ξεκινήσει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής από την ερχόμενη εβδομάδα , ενώ η ψήφισή του στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει μετά το Πάσχα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Eκτός του ότι αντικρούει στο νομικό σύστημα, η προληπτική νομοθεσία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προκαλώντας εμπόδια στην οικονομία και τις επενδύσεις, εκτιμά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή της στην Real News, η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκταμιεύεται η δόση και αρχίζει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους,, ενώ δηλώνει πως «θα μείνουν με την όρεξη» όσοι προσβλέπουν σε ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία.

«Η κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις απαιτήσεις της συμφωνίας του καλοκαιριού, ξεπερνώντας μάλιστα τους στόχους. Το ίδιο οφείλουν και όλες οι υπόλοιπες πλευρές. Ήδη από τη συμφωνία του καλοκαιριού προβλέπονταν διορθωτικές κινήσεις αν και όταν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους. Έχουμε επιτύχει υπεραπόδοση στην κάλυψη των στόχων, κάτι που αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία και από τα στοιχεία της EUROSTAT.

»Η προληπτική νομοθεσία κάτω από δεκάδες προϋποθέσεις, εκτός του ότι αντικρούει στο νομικό σύστημα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προκαλώντας εμπόδια στην οικονομία και τις επενδύσεις. Τελικά δηλαδή να έχει υπονομευτικό αποτέλεσμα στο ίδιο το πρόγραμμα. Εμείς αποδείξαμε ότι επιτυγχάνουμε και ότι ανατρέπουμε τις προβλέψεις προς το καλύτερο. Το ΔΝΤ αντιθέτως είναι γνωστό πόσες και πόσο αποτυχημένες προβλέψεις έκανε» αναφέρει η κ. Γεροβασίλη.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί μια συμφωνία την οποία έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού, σεβόμενη τους κανόνες της δημοκρατίας -σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Σαμαρά, οι οποίες έφερναν μνημόνια, έχοντας παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και καταστρατηγήσει το προεκλογικό τους πρόγραμμα» συνεχίζει.

Τονίζει ότι «η αποτελεσματικότητά μας είναι αποδεδειγμένη με χειροπιαστά στοιχεία, έχοντας για πρώτη φορά επιτύχει υπεραπόδοση στην τήρηση των όρων συμφωνίας και με πιο θετικές οικονομικές επιδόσεις από τις προβλέψεις (με στοιχεία της EUROSTAT, 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα, αντί για 0,25% έλλειμμα και οριακή ύφεση 0,2%, αντί για 0,7% του ΑΕΠ το 2015)» .

Όσον αφορά την στάση των βουλευτών στην ψήφιση των μέτρων, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισημαίνει πως «οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν αποδείξει ότι αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους… Καθώς δεν παρεκκλίνουμε από τη συμφωνία, του Αυγούστου θα μείνουν με την όρεξη όσοι προσβλέπουν σε ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία».

Πηγή: greeknewsonline.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ