ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάσταση απόψεων Ευρωπαίων - ΔΝΤ για τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ανέφερε πως παραμένουν διαφορές σε σημαντικές περιοχές και πως είναι πολύ νωρίς να γίνονται υποθέσεις για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία
SHARE:
Καμία αναφορά σε διαφωνίες δεν κάνουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί στην ανακοίνωσή τους για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους, αλλά εστιάζουν μόνον στην πρόοδο και θέτουν ως στόχο την ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement).
Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε τα εξής για την ολοκλήρωση των συζητήσεων:
«Ομάδες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεσμεύθηκαν σε πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
»Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν μέρος της συζήτησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα.
»Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά το πρόγραμμα και σε μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
»Νέες επαφές έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα πριν από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement)».
Να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ανέφερε πως παραμένουν διαφορές σε σημαντικές περιοχές και πως είναι πολύ νωρίς να γίνονται υποθέσεις για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία, καθώς απαιτείται πολύ δουλεία να γίνει.
Ο ίδιος εξέδωσε ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση με τις ελληνικές αρχές στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Μια ομάδα του Ταμείου πραγματοποίησε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από το ΔΝΤ.
Οι συζητήσεις έχουν λάβει χώρα σε στενή συνεργασία με τις ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που έχουν εμπλακεί σε πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά το πρόγραμμα και σε μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, κυρίως για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας».
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο CNN Greece πως οι επαφές που αναφέρει η δήλωση της ΕΚΤ θα γίνουν εξ αποστάσεως και στόχος είναι οι θεσμοί να επανέλθουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Αυτό το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τα όσα διαμηνύει το ΔΝΤ πως μπορεί να έχει υπάρξει μία μικρή πρόοδος, αλλά παραμένουν μεγάλες στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019, στη μορφή των αντισταθμιστικών μέτρων και στα εργασιακά.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στα εργασιακά προσκόμματα θέτουν οι ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out, με το Ταμείο να επιμένει σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5 στο 10% και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά την ίδια πηγή, στο ασφαλιστικό οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως στο χρόνο όπου θα γίνουν οι περικοπές. «Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστούν εφάπαξ το 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Το ύψος των περικοπών θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο».
Σε ερώτηση για τη στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απάντησε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».