ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kατάρρευση της Silicon Valley Bank: Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα

Τι λένε στο Cretalive οι ειδικοί. Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας και γιατί δε συγκρίνεται η σημερινή κατάσταση με τη Lehman Brothers.

Kατάρρευση της Silicon Valley Bank: Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα

Ανησυχούμε, παρακολουθούμε τα δεδομένα αλλά δεν υπάρχει λόγος να επικρατήσει πανικός! Η χώρα μας φαίνεται πως δεν επηρεάζεται από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank αλλά και της Signature Bank.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Μυλωνάκης αναφέρει στο Cretalive πως, εκ πρώτης όψεως, έχουμε τρεις δικλείδες ασφαλείας.

Η πρώτη είναι πως, παρόλο που η Silicon Valley Bank είναι η 16η τράπεζα στην Αμερική, οι καταθέσεις της είναι στο 1/3 σε σχέση με τη Lehman Brothers που είχε καταρρεύσει το 2008 και είχε προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία. Η συγκεκριμένη τράπεζα δεν είναι τόσο μεγάλου βεληνεκούς.

Ειδικεύεται, όπως λέει και το όνομά της, στη Silicon Valley. Η Αμερική είναι η Μέκκα της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων. Είναι, δηλαδή, αρκετά εξειδικευμένη και δεν έχει τόσο μεγάλο δίκτυο συναλλαγών, δεν απλώνεται σε όλο το τραπεζικό σύστημα και τις αγορές όπως η Lehman Brothers.

Δημήτρης Μυλωνάκης
Ο κ. Δημήτρης Μυλωνάκης

 

Τρίτον, φαίνεται πως ήδη έχουν παρθεί άμεσα και δραστικά μέτρα. «Τα αντανακλαστικά πλέον ήταν καλύτερα από το 2008», εξηγεί ο καθηγητής. Έρχονται διαβεβαιώσεις από τις εποπτικές αρχές αλλά και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ πως οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους. Ήδη, αναζητούνται αγοραστές και για τις δύο τράπεζες ενώ η ομοσπονδιακή τράπεζα της Αμερικής εξήγγειλε επιπλέον στήριξη των τραπεζών.

Στόχος των μέτρων που λαμβάνονται είναι να μην επικρατήσει φόβος, η ψυχολογία των επενδυτών είναι εκείνη που μετράει.

Μάλιστα, λέγεται πως ο λόγος της κατάρρευσης ήταν επειδή οι καταθέτες και οι επενδυτές στη συγκεκριμένη τράπεζα ένιωθαν ότι κάτι δεν πάει καλά και απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις, αυτό οδήγησε και στη χρεοκοπία. 

Στην Αμερική, το χρηματιστήριο παραμένει κλειστό, τα σημάδια από τις διεθνείς αγορές δεν είναι ανησυχητικά. Την Παρασκευή, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με πτώση της τάξης του 2,5% και εβδομαδιαία βάση 5,2%. Στην Αμερική, το χρηματιστήριο έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 1,4% όσο και ο Nikkei της Ασίας χθες.

Σε επίπεδο Ελλάδας, λοιπόν, φαίνεται πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Είναι, όμως, κρίσιμο να ληφθούν μέτρα για να μη λάβει το φαινόμενο τη μορφή χιονοστιβάδας. 

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, κ. Μύρων Οικονομάκης, αναφέρει πως η τράπεζα έχει μία ιδιομορφία ως προς τους πελάτες της, είναι καθαρά εταιρείες start up με καινοτόμα προϊόντα, 

που αποτελούν βασικό άξονα στην Αμερική. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως δεν έχει άμεσες σχέσεις με άλλα τραπεζικά ιδρύματα και αυτό είναι θετικό.

Ο κ. Οικονομάκης θεωρεί, όμως, πως είναι ένα καλό παράδειγμα που θα πρέπει να μας ταρακουνήσει. 

Η ΕΕ έχει θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την εμπειρία της προηγούμενης κρίσης αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Μύρων Οικονομάκης
Ο κ. Μύρων Οικονομάκης

 

Σε πρώτη ανάγνωση των γεγονότων, θεωρεί πιθανό να ακολουθήσει κρίση στις εταιρείες που έχουν να κάνουν με την καινοτομία. Στην Αγγλία υπάρχουν πολλές start up και η οικονομία της χώρας βασίζεται σε αυτές. Ήδη, ανακοινώθηκαν κάποιες κινήσεις για την εξαγορά του αγγλικού κομματιού της τράπεζας και δεν είναι ακόμα γνωστό αν αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και αν θα προκύψει πρόβλημα ρευστότητας.

Όμως, στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν αναμένεται να έχουμε επιπτώσεις.

Κεντρική φωτογραφία από Robert Bye via unsplash

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση