ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS για Ελλάδα: Ύφεση 6,5% στο ήπιο σενάριο για φέτος, 10% στο δυσμενές

Η DBRS, πάντως, σημειώνει ότι τα σενάριά της θα επικαιροποιηθούν εντός του Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.

No profile pic

Ύφεση 6,5% για το 2020 στην Ελλάδα προβλέπει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS ο οποίος αποδίδει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τους έως τώρα χειρισμούς αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.

Πέραν των γενικότερων εξελίξεων που σχετίζονται με την εξάπλωση του Covid-19 και την αντίδραση των πολιτών, το στοίχημα του τουρισμού θα είναι καθοριστικό για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

Με βάση το μετριοπαθές σενάριο της DBRS, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 6,5% φέτος και η ανεργία θα ανέλθει στο 20% από 16,4% του 2019. Για το 2021, προβλέπεται επιστροφή στην ανάκαμψη με ρυθμούς 4% και υποχώρηση της ανεργίας στο 18%, ενώ για το 2022 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 4,5% και η ανεργία θα υποχωρήσει στο 17,5%.

Το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα προβλέπει ύφεση 10% για φέτος και εκτόξευση της ανεργίας στο 23%. Για το 2021 η ανάκαμψη θα είναι πιο αδύναμη, μόλις στο 1,5%, με υποχώρηση της ανεργίας στο 21%, ενώ για το 2022 προβλέπεται επιτάχυνση στο 4% και περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανέργων στο 18,5%.

Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος, αναφερόμενος γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία και όχι στενά στην Ελλάδα, το τελικό σχήμα – μορφή της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και την αντίδραση των πολιτών σε αυτήν. Η ανάκαμψη, τονίζει, πιθανά να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου διάστημα.

Η DBRS, πάντως, σημειώνει ότι τα σενάριά της θα επικαιροποιηθούν εντός του Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.

Σημειώνεται  ότι τον Απρίλιο, ο DBRS είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σταθερές από θετικές. Ο DBRS είχε αναγνωρίσει την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίσθηκε την κατάσταση, έχοντας έως τώρα καταφέρει μια σοβαρή υγειονομική κρίση.

Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο, όμως η οικονομία θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση φέτος, εξαιτίας της σημασίας του τουρισμού και της ναυτιλίας. Εξαιτίας της ύφεσης, ο DBRS προέβλεπε και αύξηση του δημοσίου χρέους και ελλειμμάτων.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση