ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Credit Suisse: Η επόμενη ημέρα – Έρχονται απολύσεις και λουκέτα σε καταστήματα
Έρχονται χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας
Η Credit Suisse, ιδρύθηκε το 1856 και από τότε, αποτελούσε πυλώνα σταθερότητας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι γεγονός πως, η οικονομική κρίση του 2008 δεν άφησε ανεπηρέαστη την Credit Suisse. Παρόλα αυτά, η ελβετική τράπεζα κατάφερε να ανταπεξέλθει χωρίς κρατική διάσωση, σε αντίθεση με τον κύριο ανταγωνιστή της, τη UBS.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλιστα, το πρόσωπο – σύμβολο της Credit Suisse, ήταν ο κορυφαίος Ελβετός τενίστας Ρότζερ Φέντερερ, συνώνυμο της δύναμης, της αριστείας αλλά και της αξιοπιστίας.
Όμως, πίσω από αυτή την καλοστημένη και εντυπωσιακή βιτρίνα που είχε δημιουργήσει η Credit Suisse, κρύβονταν ορισμένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Διχαστική διαχείριση, δαπανηρή έκθεση στη χρηματοοικονομική εταιρεία Greensill Capital, η οποία κατέρρευσε το 2021, μια τρομακτική υπόθεση ξεπλύματος χρήματος και μείωση της εμπιστοσύνης των πελατών τους τελευταίους μήνες, ήταν μερικοί μόνο από τους λόγους που οδήγησαν την Credit Suisse κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας.
Οι μετοχές της διάσημης ελβετικής τράπεζας κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση. Σύμφωνα μάλιστα, με δημοσίευμα του BBC, ακόμη και η δήλωση εμπιστοσύνης από την εθνική τράπεζα της Ελβετίας και μια προσφορά 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική στήριξη, δεν κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές και να επαναφέρουν τις ισορροπίες στις αγορές.
Μετά την οικονομική κρίση πριν από 15 χρόνια, η Ελβετία εισήγαγε αυστηρούς νόμους για τις μεγαλύτερες τράπεζές της, τους λεγόμενους «πολύ μεγάλους για να πτωχεύσουν». Ποτέ ξανά, όπως συνέβη με την UBS, δεν έπρεπε ο Ελβετός φορολογούμενος να διασώσει μια ελβετική τράπεζα.
Κι όμως, η Credit Suisse είναι πράγματι, μια τράπεζα «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει». Θεωρητικά, οι ελβετικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές και η εθνική τράπεζα της Ελβετίας παρακολουθούν αυτές τις συστημικά σημαντικές τράπεζες και μπορούν να παρέμβουν πριν από την καταστροφή.
Για το λόγο αυτό, ήταν αρκετά περίεργο, την περασμένη εβδομάδα, να βλέπουμε τον υπόλοιπο κόσμο να αντιδρά με πραγματική ανησυχία καθώς οι μετοχές της Credit Suisse κατέρρεαν και την ίδια στιγμή, οι ελβετικές αρχές δεν είχαν προβεί σε καμία αναφορά επί του θέματος.
Ακόμη και τα ελβετικά μέσα έδειχναν να μην προσέχουν τους τίτλους των Financial Times ενώ ενδιαφέρονταν περισσότερο για τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το πόση υποστήριξη θα έπρεπε να προσφέρει η ουδέτερη Ελβετία στην Ουκρανία.
Ώσπου, οι επιπτώσεις είχαν αρχίσει να απειλούν όχι μόνο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελβετίας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Καθώς η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να βρει μια λύση, το σοκ που είχε προκληθεί στις αγορές είχε δημιουργήσει τεράστιο πανικό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ανακοινώνοντας την εξαγορά της τράπεζας, ο Ελβετός πρόεδρος Αλέν Μπερσέ δήλωσε πως «μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της Credit Suisse θα οδηγούσε σε ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Η φήμη της Ελβετίας έχει πληγεί
Η εξαγορά της UBS, για το ασήμαντο ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτός από απόλυτη ταπείνωση για την Credit Suisse, είναι πιθανό να μειώσει παράλληλα, και τα κέρδη των μετόχων της.
Θα σημειωθούν επίσης, χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας. Υπάρχουν υποκαταστήματα Credit Suisse και UBS σχεδόν σε κάθε πόλη της Ελβετίας. Μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά, δεν θα έχει νόημα η UBS να τα κρατήσει όλα ανοιχτά.
Αλλά ίσως, η μεγαλύτερη συνέπεια να σχετίζεται με το πλήγμα που πιθανότατα θα δεχτεί η Ελβετία, η οποία για χρόνια διατηρούσε τον τίτλο, «της ασφαλέστερης χώρας για επενδύσεις». Παρά τα σκάνδαλα όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με τους μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς δικτατόρων ή το ξέπλυμα χρήματος για βαρόνους ναρκωτικών και φοροφυγάδες, οι ελβετικές τράπεζες θεωρούνταν πανίσχυρες και αξιόπιστες.
Αν και είναι εμφανής η παγκόσμια ανησυχία αναφορικά με την επικείμενη εξαγορά, σύσσωμος ο ελβετικός τραπεζικός τομέας, οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας και η κυβέρνησή της χώρας, τονίζουν πως η εν λόγω εξαγορά θεωρείται η καλύτερη λύση.