ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Νέες προβλέψεις για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 8% εντός του 2020

Σύμφωνα με κορυφαίο οργανισμό οικονομικών προβλέψεων

No profile pic

Η Βρετανική οικονομία θα σημειώσει ύφεση της τάξης του 8% για το τρέχον έτος, ενώ θεωρείται απίθανη η πλήρης ανάκαμψή της από το πλήγμα του κορωνοϊού πριν το 2023, σύμφωνα με κορυφαίο οργανισμό οικονομικών προβλέψεων.

Μετά και τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν συρρίκνωση – ρεκόρ της βρετανικής οικονομίας για τον Απρίλιο, με το ποσοστό να αγγίζει το 20,4%, η χώρα βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη ύφεση που έχει βιώσει εδώ και περισσότερους από τρεις αιώνες. Το EY Item Club δημοσίευσε την πρώτη έκθεσή του, μεταξύ των δύο τακτικών τριμηνιαίων ενημερώσεων, για να αποτυπώσει τις εκτιμήσεις του για την επιδείνωση της βρετανικής οικονομίας.

Ο Μαρκ Γκρέγκορι, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού για την Βρετανία, αναφέρει: «Πρόκειται για ένα περιβάλλον που αναμφίβολα κρύβει μεγάλες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δύσκολες. Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές προσαρμογές των προσδοκιών μας για το ΑΕΠ σε σχέση με αυτό που μας επέτρεπαν να αναμένουμε τα στοιχεία μόλις πριν από έξι εβδομάδες».

Τον Απρίλιο, η ομάδα οικονομολόγων που αποτελεί τον μοναδικό μη κρατικό οργανισμό στοιχεία του οποίου χρησιμοποιεί η Βρετανική Κεντρική Τράπεζα για τη δημιουργία οικονομικών μοντέλων, είχε προβλέψει μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 6,8% για το 2020, όμως έκτοτε έχει προχωρήσει σε ακόμη πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις που ανεβάζουν αυτό το ποσοστό στο 8%. Επιπλέον, έχει αυξήσει το μέγεθος της συρρίκνωσης που αναμένεται για το δεύτερο τρίμηνο του έτους από το 13% στο 15%.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η βρετανική οικονομία θα βιώσει τη μεγαλύτερη ύφεση από οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη χώρα, καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αναρρώσουν από το πλήγμα της πανδημίας. Υπολόγισε μάλιστα ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 11,5% για το 2020 ή κατά 14,5% αν ο ιός επιστρέψει και αναγκάσει την κυβέρνηση σε νέα επιβολή lockdown.

Η οικονομία της Βρετανίας δεν αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 πριν το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκθεση του ΕΥ προειδοποιεί επίσης ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη και κατά 17% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 8,7% για το σύνολο του έτους, πριν ανακάμψουν το 2021. ένας κεντρικός περιορισμός, ωστόσο, είναι η ανεργία, καθώς φαίνεται ότι θα χρειαστεί καιρός για να αντιστραφούν οι περικοπές θέσεων εργασίας που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση. Η εργασιακή κρίση που προκύπτει από την παύση των αερομεταφορών είναι τόσο μεγάλη ώστε οι ειδικοί να την συγκρίνουν με την κατάρρευση της βιομηχανίας εξορύξεων άνθρακα κατά τη δεκαετία του 1980.

Τη στιγμή που το ΕΥ Item Club προβλέπει και μείωση των συνολικών επενδύσεων κατά 13,7% για το 2020, ένας άλλος ανεξάρτητος οργανισμός της Βρετανίας, το Social Market Foundation (SMF) υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα μπορούσε να γίνει το όχημα μιας «πράσινης ανάκαμψης».

Σύμφωνα με το SMF, οι υπουργοί θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας να συγχωνευτούν σε «υπερταμεία» ικανά να επενδύσουν μεγάλα ποσά σε μακροπρόθεσμα προγράμματα, όπως η οδοποιία και τα δίκτυα επικοινωνιών. Στην Αυστραλία και τον Καναδά, τέτοιου είδους ταμεία έχουν κατορθώσει να προσφέρουν σημαντικές επενδύσεις σε έργα υποδομών, σύμφωνα πάντα με τον οργανισμό.

Ο Ρίτσαρντ Χάιντ, κορυφαίος ερευνητής του SMF τονίζει: «Ο καλύτερος τρόπος να υποστηρίξουμε τις υποδομές που η χώρα έχει επειγόντως ανάγκη, είναι μέσα από την καλύτερη χρήση των δισεκατομμυρίων λιρών που αποθηκεύονται στα συνταξιοδοτικά ταμεία, και τα οποία θα μπορούσαν να επενδυθούν επικερδώς, συμβάλλοντας και στην πράσινη ανάπτυξη της Βρετανίας».

Πηγή: www.theguardian.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση