ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βραχυκύκλωμα στις τιμές ρεύματος εν αναμονή της απόφασης Πούτιν
Στο παρά πέντε «πάγωσε» το υπουργείο Ενέργειας την ανακοίνωση από τους παρόχους των λιανικών τιμών ρεύματος που θα ισχύουν τον Αύγουστο
«Παγώνει» η ανακοίνωση από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας των τιμολογίων ρεύματος για τον Αύγουστο, μέχρι να φανεί εάν η Μόσχα θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με αέριο την Ευρώπη και μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου.
Η ξαφνική απόφαση του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα να «παγώσει» το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης των τιμών ελήφθη όταν διαπίστωσε πως οι πάροχοι θα ανακοίνωναν πολύ υψηλές τιμές, στις οποίες θα ενσωματωνόταν και η αβεβαιότητα για τις προθέσεις του Πούτιν σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς. Ταυτόχρονα, η απόφαση ανέδειξε από τη μια τις αδυναμίες του μηχανισμού που διαμόρφωσε η κυβέρνηση προκειμένου να ελαφρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος κι από την άλλη την ανωριμότητα της ελληνικής αγοράς ενέργειας.
Σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτό, ο οποίος προβλέπει και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι πάροχοι υποχρεούνται να ανακοινώσουν έναν μήνα νωρίτερα την τιμή ανά κιλοβατώρα με την οποία θα χρεώσουν τους πελάτες τους τον επόμενο, κάνοντας πρόβλεψη για το πού θα διαμορφωθούν η τιμή του αερίου και η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 10 Ιουλίου οι πάροχοι θα έπρεπε να ανακοινώσουν την τιμή της κιλοβατώρας για τον Αύγουστο.
Καθώς η αβεβαιότητα ως προς την επαναλειτουργία ή μη του Nord Stream 1 έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της χονδρικής τιμής ρεύματος, στο υπουργείο Ενέργειας άρχισαν να φτάνουν μηνύματα από τους παρόχους που προκάλεσαν τρόμο. Οι τιμές που θα ανακοίνωναν κινούνταν στα επίπεδα των 55- 60 λεπτών η κιλοβατώρα, έναντι 32-35 λεπτών τον Ιούλιο, με ρήτρα αναπροσαρμογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη κι η ΔΕΗ, η οποία σε συνθήκες κρίσης αναλαμβάνει, παραδοσιακά, ρόλο «πυροσβέστη», ενημέρωσε το υπουργείο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να δώσει χαμηλότερες τιμές. Δεδομένου μάλιστα ότι οι αλλαγές έγιναν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν πρόλαβε –όπως και κανένας άλλος– να κάνει κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου.
Με αυτά τα δεδομένα προτάθηκε στο υπουργείο Ενέργειας να ανακοινωθούν οι τιμές μετά τις 21 Ιουλίου, αφού θα έχει φανεί πού το πάει η Μόσχα. Εάν οι ροές ρωσικού αερίου αποκατασταθούν και οι τιμές υποχωρήσουν, οι μεν πάροχοι θα μπορέσουν να δώσουν χαμηλότερες τιμές ρεύματος στους καταναλωτές και το υπουργείο Οικονομικών μικρότερες επιδοτήσεις.
Επιπλέον, εάν οι λιανικές τιμές της κιλοβατώρας και η κρατική επιδότηση των λογαριασμών «κλείδωναν» στις 10 Ιουλίου και στις 21 του μήνα οι τιμές φυσικού αερίου υποχωρούσαν, η κυβέρνηση θα ήταν εκτεθειμένη στην κριτική ότι με τις επιδοτήσεις τροφοδοτεί τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του υπ. Ενέργειας αναδεικνύει τα προβλήματα που έχει ο νέος μηχανισμός συγκράτησης των τιμών του ρεύματος. Η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργήθηκε και οι πάροχοι θα πρέπει να τιμολογήσουν με βάση προβλέψεις για το πώς θα είναι οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έναν μήνα μετά. Ηταν σαφές πως, δεδομένης της μεταβλητότητας στις αγορές, οι πάροχοι θα προσπαθούσαν να περιορίσουν το ρίσκο των αβέβαιων προβλέψεων ανεβάζοντας τις τιμές.
Μια αστοχία στην πρόβλεψη για την τιμή αερίου τον επόμενο μήνα κατά 50 ευρώ/μεγαβατώρα, μεταφράζεται σε ζημία 7 εκατ. για μια μεσαία επιχείρηση παροχής ενέργειας και… σε 200 εκατ. για τη ΔΕΗ.