ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ το πλήγμα της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες

Έντονη η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

No profile pic

Με ανησυχητικό ρυθμό επιβραδύνονται οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, σπέρνοντας ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υπόλοιπη ήπειρο και εντείνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για συντονισμένες στρατηγικές κινήσεις.

Σύμφωνα με κοινή έκθεση των πέντε κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας, η οικονομία της χώρας πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος, καθώς προβλέπεται ότι το πρώτο τρίμηνο θα υποχωρήσει κατά 1,9% ενώ το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται μείωση της τάξης του 9,8%. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κινείται δηλαδή με ταχύτητα προς την εντονότερη συρρίκνωση από το 1970, οπότε ξεκίνησε να καταγράφει τα οικονομικά στοιχεία της, και το οικονομικό πλήγμα πρόκειται να είναι τουλάχιστον διπλάσιο σε σύγκριση με την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Βέβαια, χάρη στην ισχυρή οικονομική ενίσχυση, τα πέντε γερμανικά ινστιτούτα αναμένουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει αισθητά το 2021 με ρυθμό ανάπτυξης 5,8%.

Τη δυσοίωνη γερμανική έκθεση συμπλήρωσαν οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, η οποία εκτιμά πως η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά περίπου 6% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση από την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου του 1968, όταν δηλαδή οι συναπτές εβδομάδες διαμαρτυριών και απεργιών είχαν γονατίσει τη γαλλική οικονομία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις προμηνύουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα χτυπήσει έντονα την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες μετρούν περισσότερα κρούσματα και θανάτους. «Πολλοί τομείς της οικονομίας της Ευρωζώνης έχουν σταματήσει εντελώς τις δραστηριότητες και άλλοι λειτουργούν με χαμηλότερους ρυθμούς», δήλωσε ο Αντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics. «Η οικονομική δραστηριότητα έχει μειωθεί περισσότερο στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου τα μέτρα ήταν δρακόντεια», συμπλήρωσε ο ίδιος. Επίσης, ο Κένινγκχαμ προειδοποίησε ότι ακόμη και αφότου σταματήσει η μετάδοση του ιού, ορισμένα μέτρα θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ισχύ σε πολλές χώρες, επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομία της Ευρώπης.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης αδυνατούν προς το παρόν να συμφωνήσουν σε κοινή πολιτική για τη στήριξη της Ευρωζώνης. Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προχωρήσει σε χαλάρωση των ορίων σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπζα έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ στις ευρωπαϊκές οικονομίες, προκειμένου να αποτρέψει νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει βρεθεί μέσα σε λίγες ημέρες στη δίνη του κυκλώνα, με πολλούς ειδικούς να συμφωνούν ότι θα περιπέσει σε ύφεση.

Ενδεικτικά, βάσει των υπολογισμών του Bloomberg Economics, είναι απολύτως βέβαιο (με πιθανότητα 100%) ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Μολονότι τα οικονομικά στοιχεία άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο γρήγορης ανάκαμψης, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας αναδεικνύει τα προβλήματα της άλλοτε ισχυρότατης αγοράς εργασίας και ολόκληρης της οικονομίας. Μόνον τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για τη λήψη επιδόματος ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν περικοπεί περίπου 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση