ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την Κίσσαμο το "πράσινο φως" για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

Ο κ. Σταθάκης στο χαιρετισμό του αφού ανέλυσε τα οφέλη των διασυνδέσεων που αποτελούν πλέον πρώτη προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής, έκανε λόγο για «έργο-παράδειγμα για το μέλλον, από τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται στην παρούσα φάση στη χώρα»

No profile pic

Ένα κρίσιμο βήμα για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Κρήτης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, ημέρα υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου.  Η τελετή υπογραφής έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κισσάμου, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης καθώς και των διοικήσεων των εταιρειών που ανακηρύχθηκαν ανάδοχοι για τα επιμέρους έργα της διασύνδεσης.

Ο κ. Σταθάκης στο χαιρετισμό του αφού ανέλυσε τα οφέλη των διασυνδέσεων που αποτελούν πλέον πρώτη προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής, έκανε λόγο για «έργο-παράδειγμα για το μέλλον, από τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται στην παρούσα φάση στη χώρα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)  κ. Μάνος Μανουσάκης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια και υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο (συνολικού μήκος 174 χλμ.), με μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων στα 1000 μέτρα περίπου. «Πρόκειται για εμβληματικό project που σηματοδοτεί τον μετασχηματισμό του ΑΔΜΗΕ όχι μόνο σε εταιρεία με τις νησιωτικές διασυνδέσεις στο επίκεντρό της, αλλά και σε εταιρεία στην αιχμή της τεχνολογίας”.

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι το έργο –που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του α’ εξαμήνου του 2020- θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ θα δανειοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τόνισε τέλος ότι ο συνδυασμός της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η «Αριάδνη Interconnection” εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια για της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες.

Ακολούθησε η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ:

1.ΑΔΜΗΕ και Fulgor για το πρώτο εκ των δυο κυκλωμάτων της υποβρύχιας διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου και τις υπόγειες διασυνδέσεις στην Πελοπόννησο.

2.ΑΔΜΗΕ και Ελληνικών Καλωδίων για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο. Ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή κ. Αλέξη Αλεξίου.

3.ΑΔΜΗΕ και Prysmian Powerlink για το δεύτερο κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου. Για λογαριασμό της Prysmian υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Hakan Osmen.

4. ΑΔΜΗΕ και ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του νέου Τερματικού Σταθμού Μετάβασης-Αντιστάθμισης στην Πελοπόννησο και την αναβάθμιση του υφιστάμενου Υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων. Η ΤΕΡΝΑ εκπροσωπήθηκε από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Γιώργο Περδικάρη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση