ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανακαινίζω- Νοικιάζω»: Δεν... περπάτησε το πρόγραμμα - Τι εξετάζεται
«10.000 ευρώ και μάλιστα με απόδειξη- που δύσκολα δίνουν τα συνεργεία επισκευής – είναι λίγα λεφτά για μια καλή ανακαίνιση»
Λίφτινγκ του στεγαστικού προγράμματος «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» εξετάζει το υπουργείο οικογένειας και κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο των μέτρων για την Εθνική Στρατηγική για το δημογραφικό που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές.
Όπως αναφέρει το imerisia.gr, το «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» δεν «περπάτησε» σύμφωνα με τις προσδοκίες του υπουργείου αφού υπέβαλλαν αιτήσεις μόνο 1000-1200 πολίτες από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 700.
Για να γίνει δελεαστικό το πρόγραμμα απαιτούνται μεγαλύτερα κονδύλια που δεν είναι βέβαιο ότι έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει το υπουργείο οικονομικών.
Επιπλέον όπως είχαν τονίσει οι φορείς που ασχολούνται με τα ακίνητα «10.000 ευρώ και μάλιστα με απόδειξη- που δύσκολα δίνουν τα συνεργεία επισκευής – είναι λίγα λεφτά για μια καλή ανακαίνιση.»
Υπενθυμίζεται ότι το Ανακαινίζω – Νοικιάζω αφορά στη λειτουργική ανακαίνιση 12.500 κλειστών διαμερισμάτων προκειμένου να διατεθούν στη μακροχρόνια μίσθωση.
Παράλληλα η στρατηγική για το δημογραφικό όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα συζητηθεί σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για τις νέες οικογένειες ώστε να παίρνουν ευκολότερα την απόφαση να προχωρήσουν στο πρώτο και στο δεύτερο παιδί.
Στεγαστική πολιτική
Στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής εκπονείται από τη ΔΥΠΑ πλάνο για την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου ( κοινωνική αντιπαροχή). Σύμφωνα με το πρόγραμμα μετά από ανοιχτό διαγωνισμό ένας κατασκευαστής θα ανακαινίζει ή χτίζει ένα κτίριο εκ νέου και ένα κομμάτι από αυτά τα διαμερίσματα πηγαίνει για τη στέγαση οικογενειών με λογικό ενοίκιο.
Όπως έχει τονίσει η υπουργός Οικογένειας και κοινωνικής συνοχής Σοφία Ζαχαράκη «Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο πράγματα: Διευρύνεται το οικιστικό απόθεμα και στηρίζονται οι πλέον ευάλωτοι. Νομίζω η πολύ σημαντική μάχη που πρέπει να γίνει είναι η μάχη των ανισοτήτων»
Άλλες δράσεις που θα προωθηθούν είναι η διεύρυνση του ωραρίου του σχολείου (περισσότερα ολοήμερα σχολεία), η κάλυψη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η παροχή κινήτρων υποστήριξης στις επιχειρήσεις ώστε να στηρίξουν και να διευκολύνουν τους εργαζόμενους που έχουν οικογένεια καθώς και αύξηση του επιδόματος παιδιού.
Οι άξονες του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό
Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό θα περιλαμβάνει δράσεις όπως η εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η παροχή φθηνής στέγης σε νέους, η ενίσχυση των γυναικών στην εργασία, η υποστήριξη της οικογένειας κ.α.
1. Στήριξη της οικογένειας
- Οικονομική στήριξη.
- Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
- Ενθάρρυνση / υποστήριξη απόκτησης παιδιών.
2. Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού
- Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών.
- Ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών.
- Ενθάρρυνση της απασχόλησης άνω των 55 ετών.
- Μετανάστευση και brain gain.
3. Διαχείριση της μακροβιότητας / γήρανσης του πληθυσμού
- Προώθηση ενεργού γήρανσης.
- Στήριξη υγιούς γήρανσης.
- Κοινωνική συμμετοχή και εμπλοκή των ηλικιωμένων σε δραστηριότητες.
- Γερνώντας στο σπίτι.
4. Βελτίωση της ποιότητας ζωής
- Στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες.
- Ενίσχυση ελκυστικότητας της περιφέρειας.
- Πόλεις φιλικές προς τους πολίτες όλων των ηλικιών.
5. Προώθηση της ανάπτυξης
- Ενίσχυση της καινοτομίας.
- Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας
Φωτογραφία: Pixabay
Πηγή: imerisia.gr