Αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σχεδιάζει η ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές αρχές ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν το ένα τρίτο των διοικήσεων από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει η Wall Street Journal.

Υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θέσπισε κανόνες για το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να διατηρεί θέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών, με στόχο (της ΕΕ) να «εκδιωχθούν» από τις επιχειρήσεις μεγιστάνες και πρώην πολιτικοί.

Οι κανόνες είναι περίπλοκοι. Για παράδειγμα, οι διευθυντές πρέπει να έχουν εργαστεί στον τραπεζικό τομέα για τουλάχιστον μια δεκαετία. Ταυτόχρονα, όσοι διευθύνουν τις επιτροπές και παίρνουν αποφάσεις σχετικά με τα ρίσκα και το προσωπικό δεν θα πρέπει να έχουν δουλέψει στον χρηματοπιστωτικό τομέα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Βέβαια, τονίζει η WSJ, οι τράπεζες στην Ελλάδα κατέχουν 100 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων, ένα εξαιρετικό ποσό για μια χώρα με ΑΕΠ στα 180 δισ. ευρώ. 

Το αποτέλεσμα είναι μια μικρή "δεξαμενή" των επιλέξιμων διευθυντών και μια μεγάλη "δεξαμενή" της απογοητευμένης ελίτ. Αυτό το μήνα, εν μέσω έντονου lobbying, οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μία έκθεση στην οποία  θα περιγράφονται τα χαρακτηριστικά όσων πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη του διοικητικού συμβουλίου. 

Η Ελλάδα συμφώνησε στους δρακόντειους κανόνες ως μέρος της διάσωσης 86 δισ € πριν από ένα χρόνο, αφού το πακέτο περιελάμβανε αρκετά χρήματα που προορίζονταν για τη διάσωση των τραπεζών. Πρόκειται για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η Ευρώπη πιέζει για βαθιές αλλαγές στο συγκεκριμένο τοπίο. Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα και οι πιστωτές της, κατέληξαν σε μία αρχική συμφωνία για να απελευθερωθεί η μια δόση περίπου 10 δισ. ευρώ, όπως υπενθυμίζει η WSJ.

Σημειώνεται ότι την αλλαγή του νόμου για την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην «Αυγή της Κυριακής».

Λίγες εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (στο τέλος Ιουνίου) και ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσωπικών συνεντεύξεων από την εταιρεία συμβούλων, ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του νόμου αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις που επιβάλλουν την επανεξέταση των κριτηρίων που θεσπίζει ο νόμος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ