Αλέξανδρος Κρητικός: H Ελλάδα χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για την καινοτομία

Τι λέει ο διευθυντής του τμήματος επιχειρηματικότητας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου.

Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα καταδεικνύουν πως η ΕΕ χρειάζεται ένα καινούργιο σύμφωνο, πιστεύει ο διευθυντής του τμήματος επιχειρηματικότητας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου. Ο Αλέξανδρος Κρητικός γράφει σε άρθρο του στην «Suddeutsche Zeitung» πως η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμα από την ανάρρωση και αυτό δεν είναι καλό σημάδι ούτε για τις επτά ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων εννέα χρόνων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ούτε για την ΕΕ.

Ο Ελληνογερμανός οικονομολόγος επισημαίνει: «Αυτό που λείπει δεν είναι το κεφάλαιο. Το πρόβλημα είναι οι κρατικοί θεσμοί που λειτουργούν ανεπαρκώς και αυτός είναι ένας κεντρικός παράγοντας σε ένα κόσμο όπου οι καινοτόμες επιχειρήσεις επιλέγουν την έδρα τους με κριτήριο την ποιότητα αυτών των θεσμών. Η Ελλάδα δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν με εκκλήσεις. Η ΕΕ μπορεί όμως να δώσει την ώθηση. Χρειάζεται ένα νέο επιτυχημένο πρόγραμμα, ένα "σύμφωνο για την καινοτομία" όπου οι νέες ιδέες και ο ανταγωνισμός θα είναι στο επίκεντρο», γράφει σε άρθρο του στη «Suddeutsche Zeitung» ο κ. Κρητικός.

Αναλυτικότερα δε, αναφέρει: «Ένα τέτοιο σύμφωνο θα αποτελούνταν από τρία στοιχεία: πρώτον την πρόσβαση σε ένα ταμείο καινοτομίας, το οποίο θα διαδεχθεί τα διαρθρωτικά ταμεία και θα δίνει τη δυνατότητα για επενδύσεις σε περιφερειακά συστήματα καινοτομίας. Αυτή η πρόσβαση θα εξαρτιόταν από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θα συμφωνούσε το κάθε κράτος- μέλος δεσμευτικά με την ΕΕ. Και τρίτον, τα κράτη που θα προχωρούσαν σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με την αποτελεσματικότερη λειτουργία των θεσμών θα είχαν μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ, αφού η αποτελεσματική λειτουργία των κρατικών θεσμών είναι το απαραίτητο στήριγμα της καινοτόμου οικονομίας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ