ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αίτηση για την πρώτη δόση των 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο και αναμένεται να εκταμιευθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επομένου.
SHARE:
Αίτημα για να εισπράξει η χώρα την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά την προκαταβολή, θα υποβάλει η κυβέρνηση εντός του Οκτωβρίου, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Η πρώτη δόση θα ανέρχεται περίπου σε 3,5 δισ. ευρώ και θα προστεθεί στα περίπου 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στον ιστότοπο powergame.gr, η επιτροπή έχει περιθώριο δύο μήνες να πραγματοποιήσει την εκταμίευση, επομένως αυτή τοποθετείται στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επομένου.
Θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο και αναμένεται να εκταμιευθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επομένου.
Η Ελλάδα έχει καλύψει κατά 100% τα 15 ορόσημα, που αποτελούσαν προαπαιτούμενα για το τρίτο τρίμηνο του έτους προκειμένου να υποβληθεί το αίτημα, είπε ο κ. Σκυλακάκης. Ετσι, θα στείλει το πόρισμά της στην Κομισιόν και εφόσον η τελευταία συμφωνήσει με την άποψη αυτή, θα προχωρήσει το αίτημα για την πρώτη δόση.
Οι τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «κάθονται»σ’ ένα σημαντικό όγκο καταθέσεων, που έχουν αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ. «Οσο οι τράπεζες δεν δανείζουν, τόσο χάνουν λεφτά» είπε. «Επειδή θεωρώ ότι οι τράπεζες δεν έχουν κανέναν λόγο να χάνουν χρήματα, θα προχωρήσει η ροή των επενδυτικών σχεδίων και μάλιστα ταχύτατα» Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό, παράλληλα, να κινητοποιηθούν οι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που μπορούν να επωφεληθούν είτε έχουν τραπεζικό προφίλ είτε δεν έχουν. Οι τελευταίες θα πρέπει να δουν πώς θα αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ τα επόμενα 1-2 χρόνια, για να αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι είναι εφικτός ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3,5% την επόμενη πενταετία, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά πρόσθεσε ότι το «κλειδί»είναι να γίνουν αρκετές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλισθεί ένας ρυθμός μακροχρόνια που θα είναι μικρότερος του 3,5%, αλλά υψηλότερος από την εκτίμηση του ΔΝΤ για 0,5%-1,5%. «Αυτό, με δεδομένο ότι έχουμε και άλλα προβλήματα, όπως είναι το δημογραφικό, απαιτεί μια συνεχή και σταθερή μεταρρυθμιστική πολιτική, με την έννοια της αύξησης της αποτελεσματικότητας της χώρας στην οικονομική διαχείριση και την αλλαγή των θεσμών της».
Πηγή: kathimerini.gr