ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Airbnb στα Χανιά: Πόσο έπεσε ο τζίρος λόγω κορωνοϊού
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία, μια εικόνα μπορούν να δώσουν τα στοιχεία της κίνησης που τηρούν εταιρίες διαχείρισης ακινήτων που ενοικιάζονται βραχυχρόνια
SHARE:
Την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα Χανιά, περιγράφουν στο zarpanews.gr φορείς της αγοράς. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία, μια εικόνα μπορούν να δώσουν τα στοιχεία της κίνησης που τηρούν εταιρίες διαχείρισης ακινήτων που ενοικιάζονται βραχυχρόνια. Στο zarpanews.gr μίλησε ο Γιάννης Στημαδωράκης, υπεύθυνος κρατήσεων στην εταιρία Hotelyzer, η οποία διαχειρίζεται αυτή την περίοδο περίπου 300 ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων με άδεια ΕΟΤ:
“Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι πως ήταν μειωμένη σε διάρκεια αλλά και ότι σε αυτό το δίμηνο που δουλέψαμε, ο τζίρος έπεσε πολύ. Ο τζίρος ακίνητων στην εταιρία μας από 1/1/20 έως 31/8/20 έχει μειωθεί από 35% έως 51% σε σχέση με πέρυσι στα ακίνητα που προσαρμόστηκαν στον ανταγωνισμό, ενώ όσοι επέλεξαν να κρατήσουν τις ίδιες τιμές με πέρυσι η πτώση ανέρχεται σε πάνω από 70%. Η αγορά αυτορρυθμίστηκε μεν, αλλά σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο.”
Εκείνο που φαίνεται ξεκάθαρα και στο γράφημα παρακάτω, είναι ότι τα έκτακτα μέτρα στα Χανιά επηρέασαν πολύ τις μισθώσεις, με κατακόρυφη πτώση κρατήσεων μετά την ανακοίνωσή τους.
Λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στημαδωράκης:
“Ο κόσμος ήρθε και αυτό φάνηκε κάποια στιγμή, αλλά με την έναρξη των έκτακτων μέτρων υπήρξε κατακόρυφη μείωση των κρατήσεων. Και ο Σεπτέμβρης έχει κάνει μια κοιλιά, αλλά το σημείο καμπής ήταν η στιγμή των μέτρων.”
Η κόκκινη γραμμή στο γράφημα δείχνει απότομη πτώση ακριβώς τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα έκτακτα μέτρα για τα Χανιά, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου. Την προηγούμενη χρονιά, φαίνεται ότι η φυσική πτώση κρατήσεων επέρχεται κανονικά στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Κι αυτά ενώ αρχικά η σεζόν φαινόταν να ξεκινάει δυναμικά:
“Η εικόνα αρχικά φαινόταν δυνατή για φέτος από τον Ιανουάριο, αλλά με το που είδαμε τον κορονοιό οι κρατήσεις άρχισαν να μειώνονται. Φτάσαμε τον Απρίλη στο μηδέν. Τον Ιούλιο που άνοιξε η αγορά, είδαμε αυξητική πορεία και όντως σε αριθμό κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα. Στο δίκτυο της Hotelyzer είχαμε τον Ιούλιο πτώση 18% σε αριθμό κρατήσεων, ενώ τον Αύγουστο η πτώση ήταν μόλις 4% σε σχέση με πέρσι. ”
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κρατήσεων είναι σε διαφορετική βάση, καθώς η εταιρία την περασμένη σεζόν διαχειριζόταν λιγότερα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των κρατήσεων μπορεί να μην άλλαξε πολύ, ιδιαίτερα τον Αύγουστο, αλλά σαν ποσοστό επί του συνόλου των κατοικιών, ήταν αισθητά πεσμένος. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα στοιχεία της hotelyzer περιλαμβάνουν και βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και ακίνητα με άδεια ΕΟΤ, κοινώς, εξαιρούνται μόνο τα ξενοδοχεία. Είναι όμως ενδεικτικά της ζήτησης στην αγορά.
Η Νίνα Φουντουλάκη, αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, μιλώντας στο zarpanews.gr, είπε ότι η εικόνα που έχει, είναι εικόνα σοβαρής πτώσης στη βραχυχρόνια μίσθωση. Ενδιαφέρον στοιχείο όμως, σύμφωνα με την κα Φουντουλάκη, το γεγονός ότι υπάρχουν κατοικίες που οι ιδιοκτήτες τους έχουν μεν αποφασίσει να σταματήσουν τη βραχυχρόνια, δεν βγάζουν όμως τα ακίνητα σε μακροχρόνια αστική μίσθωση, τηρώντας στάση αναμονής.
Αυτή η αβεβαιότητα, ήδη κάνει κάποιους ιδιοκτήτες να αναζητούν διαφορετικούς τρόπους να νοικιάσουν τα ακίνητά τους:
“Κάποιοι ιδιοκτήτες ήδη κοιτούν εναλλακτικές, μας λέει ο κ. Στημαδωράκης. Το πρώτο πλάνο είναι να τα νοικιάσουν τον χειμώνα ως τον Μάιο – Ιούνιο. Εκείνοι που δεν είχαν δει επαγγελματικά τη βραχυχρόνια μίσθωση φεύγουν πρώτοι, ενώ πρόβλημα έχουν και όσοι νοίκιασαν ακίνητα από τρίτους με σκοπό να τα βάλουν στη συνέχεια σε βραχυχρόνια μίσθωση.”