Άγρυπνες στο... Λονδίνο όλες οι μεγάλες τράπεζες την 23η Ιουνίου

Η Citigroup, η Deutsche Bank, η J.P. Morgan, η Goldman Sachs, η HSBC, η Barclays, η Royal Bank of Scotland και η Lloyds είναι μεταξύ των τραπεζών που σχεδιάζουν να έχουν όλα τα ανώτερα στελέχη τους... άγρυπνα στο Λονδίνο

Οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο ετοιμάζονται ήδη γι' αυτό που αποκαλούν ως το 24ωρο με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές εδώ και 25 χρόνια, την ημέρα του δημοψηφίσματος για το Brexit, καλώντας όλα τα στελέχη τους και τους traders να είναι στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας της 23ης Ιουνίου.

Η Citigroup, η Deutsche Bank, η J.P. Morgan, η Goldman Sachs, η HSBC, η Barclays, η Royal Bank of Scotland και η Lloyds είναι μεταξύ των τραπεζών που σχεδιάζουν να έχουν όλα τα ανώτερα στελέχη τους... άγρυπνα στο Λονδίνο, μετά το κλείσιμο της κάλπης το βράδυ της επόμενης Πέμπτης και για ολόκληρη την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με το Reuters.
O Jamie Dimon, o διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co., δήλωσε στους εργαζομένους της τράπεζας πριν από μερικές ημέρες ότι, αν το αποτέλεσμα είναι υπέρ του Brexit, η J.P. Morgan θα πρέπει να έχει "ομάδες ανθρώπων που θα ασχοληθούν εκτενώς με το τι σημαίνει αυτό το αποτέλεσμα".
"Δεν θα ξέρουμε ακριβώς τι θα σημαίνει: υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συνεπειών", είπε ο Dimon, ο οποίος υποστηρίζει το Bremain και έχει προειδοποιήσει για περικοπές θέσεων εργασίας στην J.P. Morgan στη Βρετανία αν κυριαρχήσει το "Ναι" στο Brexit.
H ψήφος υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. είναι πιθανό να προκαλέσει αναταραχή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, στις αγορές μετοχών και ομολόγων και, ενδεχομένως, να δοκιμάσει τις υποδομές των αγορών της Δύσης, όπως τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα χρηματιστήρια.
Σε ανοιχτή επικοινωνία BoE με Fed και ΕΚΤ
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, έχει δηλώσει ότι η στερλίνα θα μπορούσε να υποτιμηθεί "ίσως απότομα" και κάποιες μεγάλες τράπεζες έχουν προβλέψει μια άνευ προηγουμένου πτώση στην ισοτιμία με το ευρώ και βουτιά στο 1,20 έναντι του δολαρίου στις ημέρες μετά το Brexit.
Και οι υπάλληλοι και οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας θα παραμείνουν άγρυπνοι στη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο Carney θα είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους κεντρικούς τραπεζίτες στον πλανήτη σε περίπτωση που οι αγορές οδεύουν προς κατάρρευση.
Η νύχτα του Brexit
Ανάλογα με τα αποτελέσματα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το βράδυ της 23ης Ιουνίου και οι πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουνίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα από πιο ασταθή 24ωρα στην ιστορία των διεθνών αγορών και, κυρίως, του Λονδίνου.
"Έχουμε όλοι δει τις εκλογές στις ΗΠΑ, τις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαμε το δημοψήφισμα της Σκωτίας, την κατάρρευση της Lehman και το QE (ποσοτική χαλάρωση), αλλά αυτός είναι μακράν ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχει υπάρξει ποτέ για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη βρετανική αγορά, καθώς και για τα διεθνή assets", σημειώνει ο Chris Huddleston, επικεφαλής των αγορών χρήματος στην Investec.
Το Λονδίνο αντιπροσωπεύει το 41% του τζίρου των διεθνών αγορών συναλλάγματος, με 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγών την ημέρα, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού των ΗΠΑ και πολύ περισσότερο από το 3% της Γαλλίας και της Ελβετίας.
Ορισμένες τράπεζες σχεδιάζουν τη νύχτα μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, για να κρατήσουν σε φόρμα τα στελέχη τους, με ολονύκτιο catering και κρατήσεις σε κοντινά ξενοδοχεία για να έχουν κάποιες ώρες ανάπαυλας αν το θελήσουν.
"Είναι το μεγαλύτερο risk event για τις αγορές", σημειώνουν οι traders.
Μνήμες της "Μαύρης Τετάρτης"
Οι δημοσκοπήσεις έχουν δώσει αντιφατικές εικόνες της βρετανικής κοινής γνώμης, αφήνοντας τις αγορές να... μαντέψουν το τελικό αποτέλεσμα.
Αυτό έχει προκαλέσει έντονες πιέσεις στη στερλίνα, με τις μεγάλες τράπεζες να εκτιμούν ότι θα αγγίξει το 1,50 έναντι του δολαρίου σε περίπτωση νίκης του Bremain ή το 1,30, ή και χαμηλότερα, εάν η Βρετανία ψηφίσει να φύγει.
Αυτό το απότομο repricing θα μπορούσε να θέσει τις προϋποθέσεις για μια από τις πιο ταραγμένες συνεδριάσεις στην ιστορία του νομίσματος, μετά τη "Μαύρη Τετάρτη" της 16ης Σεπτεμβρίου του 1992, όταν η Βρετανία βγήκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.
"Εάν υπάρξει Brexit, τότε θα ζήσουμε κάτι αντίστοιχο της "Μαύρης Τετάρτης”", σημειώνει ο Nick Parsons, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς συναλλάγματος της National Australia Bank και ειδικός της κρίσης του 1992.
Τα τραπεζικά στελέχη που προετοιμάζονται για το γεγονός συγκρίνουν τις επιπτώσεις του Brexit με την ανατίμηση κατά 40% του ελβετικού φράγκου τον Ιανουάριο του 2015, η οποία χρεοκόπησε δεκάδες μικρά επενδυτικά κεφάλαια και κόστισε στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
"Θα βγουν και θα χαθούν πολλά λεφτά" εκείνη την ημέρα
Ανώτερη τραπεζική πηγή στο Λονδίνο αναφέρει ότι η εταιρεία του έχει χτίσει μεγάλα αποθέματα στερλίνας για να δανείσει στους πελάτες της αν χρειαστεί, λόγω των αναταραχών στις αποτιμήσεις, καθώς θα πρέπει να δώσουν επιπλέον εγγυήσεις (security deposits) στους εμπορικούς εταίρους τους.
Η PhillipCapital και η Saxo Bank έχουν αυξήσει τις εγγυήσεις που απαιτούν από τους πελάτες τους, για να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο κίνδυνο.
Διαχειριστής κεφαλαίων δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία του είχε τρέξει ένα τεστ για να δει αν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πτώση 30% στη στερλίνα. Το fund έχει αυξήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα και οι traders θα εργάζονται σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, έτοιμοι να πουλήσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση που χρειαστεί να βρουν γρήγορα μετρητά.
Μια πηγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου δήλωσε ότι η μεταβλητότητα της αγοράς θα μπορούσε να εκτοξευθεί στις 24 Ιουνίου και ότι υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη γνωστοποίηση συναλλαγών, για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε απότομη αύξηση του όγκου των συναλλαγών που σε άλλη περίπτωση θα οδηγούσαν σε κατάρρευση το σύστημα.
Παρά τη μάχη γύρω από την εκτόξευση του όγκου συναλλαγών, τη μεταβλητότητα των τιμών και την απουσία αγοραστών ή πωλητών για την κάλυψη της ζήτησης, ορισμένοι traders τρίβουν τα χέρια τους στην προοπτική μιας νύχτας και μιας ημέρας απόλυτου δράματος.
"Περιμένουμε πώς και πώς ημέρες σαν κι αυτήν", σημειώνει trader της αγοράς ομολόγων μεγάλης τράπεζας του Λονδίνου. "Θα βγουν και θα χαθούν πολλά λεφτά. Απλώς ελπίζεις να είσαι στη σωστή πλευρά του trading".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ