LIFESTYLE

Συνταγές για λαχταριστά και vegan παγωτά

Για όλους όσοι αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα

No profile pic

Τα αγαπημένα όλων δροσερά παγωτάκια, που κάνουν τις καλοκαιρινές μέρες μας ακόμη καλύτερες, έχουν και τη vegan εκδοχή τους, που είναι εξίσου λαχταριστή. Και vegan ή χορτοφάγος να μην είσαι βέβαια, αλλά απλά να αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυτά τα παγωτά είναι ό,τι πρέπει.

Παγωτό καρύδα

Υλικά
2 κονσέρβες γάλα καρύδας
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ
αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Κρατάτε στην άκρη ¼ φλιτζανιού γάλα καρύδας και ρίχνετε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη με το αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να σιγοβράσει το μίγμα και να διαλυθεί η ζάχαρη.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το υπόλοιπο γάλα με το κορν φλάουρ να ομογενοποιηθούν και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει το μίγμα. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Μεταφέρετε το μίγμα σε μεταλλικό μπολ, αφήνετε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το σκεπάζετε και το βάζετε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες να πήξει καλά. Εναλλακτικά μεταφέρετε το μίγμα σε παγωτομηχανή. Σερβίρετε σε μπολ γαρνίροντας με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Παγωτό κεράσι – μπανάνα

Υλικά
2 μπανάνες κατεψυγμένες
1½ φλιτζάνι κεράσια χωρίς κουκούτσι, κατεψυγμένα
30ml γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
σταγόνες μαύρης σοκολάτας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία
Αφαιρείτε το κουκούτσι από τα κεράσια, τα απλώνετε σε ταψί και τα καταψύχετε, φροντίζοντας να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Καθαρίζετε και τις μπανάνες, τις κόβετε σε ροδέλες και τις καταψύχετε.

Ρίχνετε στο μούλτι τις μπανάνες, 1 φλιτζάνι από τα κεράσια και το γάλα καρύδας ή αμυγδάλου και χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο γάλα ακόμη. Ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα κεράσια και τα προσθέτετε στο μίγμα.

Μπορείτε να σερβίρετε το παγωτό αμέσως σε μπολ, πασπαλίζοντας από πάνω με σταγόνες σοκολάτας ή το μεταφέρετε σε μπολ και το βάζετε στην κατάψυξη για αργότερα.

Tip: Αντί να πασπαλίσετε σταγόνες σοκολάτας πάνω από το παγωτό, μπορείτε να τις προσθέσετε μέσα στο μίγμα του παγωτού, μαζί με τα ψιλοκομμένα κεράσια.

Παγωτό μπανάνα με σοκολάτα και αμύγδαλα

Υλικά
3 μπανάνες κατεψυγμένες
3 κουτ. σούπας βούτυρο αμυγδάλου ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών της επιλογής σας
αμύγδαλα ψιλοκομμένα
ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα

Διαδικασία
Καθαρίζετε και τις μπανάνες, τις κόβετε σε ροδέλες και τις καταψύχετε.

Ρίχνετε στο μούλτις τις κατεψυγμένες μπανάνες μαζί με το βούτυρο αμυγδάλου και χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν. Κρατάτε στην άκρη λίγα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε τα υπόλοιπα μαζί με τη σοκολάτα στο μίγμα.

Σερβίρετε αμέσως το παγωτό σε μπολ γαρνίροντας με αμύγδαλα ή το μεταφέρετε σε μπολ και το βάζετε στην κατάψυξη.

 

Σορμπέ σοκολάτα

Υλικά
2 φλιτζάνια νερό
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη καστανή
¾ φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
¼ κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
170γρ. μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

Διαδικασία
Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνετε 1½ φλιτζάνι νερό, την κρυσταλλική και την καστανή ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να βράσουν. Το αφήνετε να βράσει για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτετε τότε το υπόλοιπο νερό, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε. Αφήνετε να κρυώσει καλά και το παγώνετε σε παγωτομηχανή.

Παγωτό ροδάκινο

Υλικά
1 φλιτζάνι αμύγδαλα μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
1 φλιτζάνι νερό
3-4 ροδάκινα
5 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
4 σταγόνες υγρή στέβια
4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλ. γλυκού χυμό λεμονιού

Διαδικασία
Σουρώνετε τα αμύγδαλα, τα ξεφλουδίζετε, τα ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με το 1 φλιτζάνι νερό και χτυπάτε καλά να γίνει ένα λείο μίγμα. Προσθέτετε λίγο ακόμη νερό αν χρειάζεται.

Μεταφέρετε σε τουλπάνι και στίβετε καλά ώστε να πάρετε ένα μίγμα χωρίς κομμάτια αμυγδάλου μέσα.

Ρίχνετε ξανά το αμύγδαλο στο μπλέντερ, μαζί με τα ροδάκινα και τους χουρμάδες και χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τη στέβια, τη βανίλια και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Παγώνετε το μίγμα σε παγωτομηχανή.

Παγωτό αβοκάντο – καρύδα σε ξυλάκι

Υλικά
2 ώριμα αβοκάντο
1 κονσέρβα γάλα καρύδας των 400ml
½ φλιτζάνι κρέμα καρύδας
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ
1/2 φλιτζάνι τσιπ καρύδας

Διαδικασία
Καθαρίζετε τα αβοκάντο. 

Ρίχνετε το αβοκάντο στο μπλέντερ με το γάλα, την κρέμα καρύδας και τη ζάχαρη και χτυπάτε για 2 λεπτά να ομογενοποιηθούν και να έχετε ένα τελείως λείο μίγμα. Ανακατεύετε μέσα και το χυμό και το ξύσμα λάιμ.

Μοιράζετε το μίγμα σε φορμίτσες για παγωτό ξυλάκι και τα βάζετε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν καλά ώστε να μπορέσετε να τα σερβίρετε.

Πηγή:olivemagazine.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση