LIFESTYLE
Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα μακαρόνια που περίσσεψαν; - 5 εύκολες και νόστιμες ιδέες
Τρόποι για να φτιάξουμε θρεπτικές σαλάτες, ομελέτες και συνταγές φούρνου
Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά μπορούν να μετατραπούν σε πεντανόστιμα γεύματα για κάθε ώρα της ημέρας. Αν τα αποθηκεύσουμε εγκαίρως στο ψυγείο, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε φτιάχνοντας θρεπτικές σαλάτες, ομελέτες και λαχταριστές συνταγές φούρνου.
Παρακάτω, μαθαίνουμε 5 τρόπους να προσθέσουμε τα μακαρόνια της προηγούμενης μέρας στις συνταγές μας εύκολα, γρήγορα και δημιουργικά.
Ζυμαρικά φούρνου
Με τα σπαγγέτι ή τις πένες της προηγούμενης ημέρας, μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε ένα νόστιμο γεύμα φούρνου. Απλά βάζουμε 1-2 στρώσεις ζυμαρικών σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ανάμεσά τους μπόλικο κίτρινο τυρί, αλλά και κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο. Ακόμη, μια σάλτσα λαχανικών, αρωματισμένη με μπαχαρικά μπορεί να απογειώσει τη γεύση. Στα γευστικά συν η τραγανή κρούστα τυριού που θα σχηματιστεί στο πάνω μέρος.
Σούπα ζυμαρικών
Η πιο comfort επιλογή κάθε φορά που ο καιρός δροσίζει. Τα μακαρόνια μπορούν να μετατραπούν σε μια πεντανόστιμη σούπα για να μας χορτάσει και να μας χαλαρώσει ταυτόχρονα τις δύσκολες ημέρες. Μπορεί μάλιστα η σούπα αυτή να μοσχοβολά φθινόπωρο ή καλοκαίρι, ανάλογα με τα μπαχαρικά που θα επιλέξετε να την ντύσετε γευστικά. Βράστε νερό, προσθέστε ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου και πολύ πιπέρι για μια πιο χειμωνιάτικη εκδοχή ή ψιλοκόψτε λαχανικά, μαγειρέψτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα τελευταία λεπτά, ρίξτε στον γευστικό ζωμό τους τα ζυμαρικά που περίσσεψαν από την προηγούμενη ημέρα.
Ιταλική φριτάτα με ζυμαρικά
Αν δεν έχετε δοκιμάσει την ομελέτα της γειτονικής μας χώρας, τώρα έχετε την ευκαιρία όχι μόνο να μάθετε τη συνταγή, αλλά να τη φτιάξετε στην πιο χορταστική της εκδοχή με ζυμαρικά. Παραδοσιακά, για τη φριτάτα χρειαζόμαστε αυγά, γάλα, ελαιόλαδο (ή κάποιο άλλο λιπαρό υλικό, όπως το μπέικον) και οποιοδήποτε άλλο υλικό έχουμε στην κουζίνα μας, από εποχικά λαχανικά και όσπρια, μέχρι κοτόπουλο και αλλαντικά. Για να φτιάξετε τη φριτάτα με ζυμαρικά αρκεί να τα ανακατέψετε μαζί με αυγά και τυρί (κατά προτίμηση μοτσαρέλα) και να τα μαγειρέψετε στο τηγάνι για 5-6 λεπτά. Αναποδογυρίστε και ψήστε και από την άλλη πλευρά στον ίδιο χρόνο. Μην παραλείψετε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας μπαχαρικά (πιπέρι, πάπρικα και ό,τι άλλο σας αρέσει). Εξαιρετική επιλογή για ένα χορταστικό πρωινό ή για ένα ελαφρύ μεσημεριανό.
Μαμαδίστικες και πληθωρικές συνταγές
Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τις πένες που περίσσεψαν για ένα κλασικό παστίτσιο ή ένα σουφλέ; Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε χρόνο αλλά και χρήματα αξιοποιώντας με τον πιο νόστιμο τρόπο τα ζυμαρικά που περίσσεψαν. Χρειαζόμαστε μόνο λίγο κιμά, σπιτική μπεσαμέλ και το αγαπημένο μας τυρί για να ετοιμάσουμε το κυριακάτικο γεύμα της εβδομάδας.
Σαλάτα ζυμαρικών
Τι πιο εύκολο και γρήγορο από το να ρίξουμε τις πένες σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με φρέσκα ή βρασμένα λαχανικά εποχής και να τα καρυκεύσουμε με τα αγαπημένα μας αρώματα; Οι επιλογές πολλές και οι συνταγές απλές στην παρασκευή του ακόμα και για τους αρχάριους στην κουζίνα. Μια κρύα σαλάτα με ντοματίνια και αγγουράκι, ρίγανη και φέτα ή κύβους μοτσαρέλας, με μπουκίτσες κοτόπουλου, μπέικον και παρμεζάνα ή μια veggie εκδοχή με όσπρια και βραστά κολοκυθάκια ή καρότα είναι όχι μερικά νόστιμα και θρεπτικά γεύματα, έτοιμα στο πιάτο μας μέσα σε 20 λεπτά.