Όσοι έχουν δοκιμάσει συνταγές απο το Άγιο Όρος ξέρουν ότι η έλλειψη υλικών δεν αρκεί για να μην είναι πεντανόστιμα τα φαγητά των μοναχών. Μέσα στα χρόνια έχουν δημιουργήσει συνταγές με υλικά που τους δίνει η φύση και το αποτέλεσμα είναι απλά εκπληκτικό.
Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα στο Άγιο Όρος είναι το παστίτσιο τους χωρίς κιμά.
Θα χρειαστείτε:
500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
λίγη κανέλα
1 κιλό μανιτάρια τεμαχισμένα
1 φλιτζάνι λάδι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
300 γρ. χυμός ντομάτας
Για την μπεσαμέλ
λίγος μαιντανός
7 φλιτζάνια νερό ή γάλα σόγιας
λίγο μπαχάρι
1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι
λίγο πιπέρι μαύρο
1 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη σάλτσα, σωτάροντας πολύ καλά τα κρεμμύδια που έχουμε κάνει πολύ μικρά κομμάτια στο μπλέντερ, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το χυμό ντομάτας.
Σε ξεχωριστό τηγάνι ρίχνουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια και τα αφήνουμε 5 λεπτά.
Αναμειγνύουμε σάλτσα και μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν για δέκα λεπτά.
Για τη μπεσαμέλ ρίχνουμε το νερό με το αλεύρι και το χτυπάμε αρκετή ώρα μέχρι να δέσει.
Απλώνουμε στο ταψί με τα μακαρόνια, αφού έχουμε ρίξει τη σάλτσα από πάνω.
Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στους 200 βαθμούς και το βγάζουμε μόλις πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.